Αποστόλου: Τα χρήματα του ΠΑΑ θα διατεθούν μόνο για την υπηρέτηση της αγροτικής δραστηριότητας, όχι για καμπαναριά και δρόμους

Β. Αποστόλου: Ξεκινάει αύριο Τετάρτη η διαδικασία υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ από τους αγρότες
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Η απορροφητικότητα των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης φτάνει ήδη στον πρώτο χρόνο υλοποίησής του το 17% και τα 656 εκατομμύρια ευρώ, επέμεινε, στη δευτερολογία του κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή για το αγροτικό, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος κατηγόρησε την αντιπολίτευση για παραπληροφόρηση κατά τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών.

Ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε στα βήματα που έχουν γίνει για την αξιοποίηση των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και σημείωσε ότι «στόχος είναι τα χρήματα που θα δοθούν να υπηρετούν την αγροτική δραστηριότητα, σε αντίθεση με προηγούμενα προγράμματα, στο πλαίσιο των οποίων, οι προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες έψαχναν να βρουν καμπαναριά και δρόμους ώστε να απορροφηθούν κονδύλια». «Εμείς θα διαθέσουμε τα χρήματα αυτά με τρόπο που θα υπηρετήσουν την αγροτική δραστηριότητα», τόνισε.

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Ειδικότερα και σχετικά με τις προκηρύξεις των μέτρων, ο υπουργός επεσήμανε ότι ήδη προκηρύχθηκαν ή και βρίσκονται σε διαδικασία προκήρυξης μέτρα ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Ο κ. Αποστόλου υποστήριξε ότι το μέτρο για τις ενισχύσεις των παραγωγών σε ορεινές μειονεκτικές περιοχές έχει ήδη πληρωθεί και είναι ύψους 544 εκατομμυρίων ευρώ στην εξισωτική, ενώ στο πλαίσιο του μέτρου για τους νέους αγρότες έχει ολοκληρωθεί η υποβολή των αιτημάτων. Το μέτρο αφορά 12.000 νέους αγρότες και είναι ύψους 241 εκατομμύριων ευρώ. Επίσης, έχει προκηρυχθεί η πρόσκληση για την επιλογή τοπικών ομάδων δράσης του Leader, με δαπάνη 322 εκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα, προχωρά και το μέτρο για τη βιολογική γεωργία ύψους 443 εκατομμυρίων ευρώ. Το υπουργείο προχωρά και το πρόγραμμα κατάρτισης νέων αγροτών, ενώ εντός του πρώτου τριμήνου του 2017 προγραμματίζεται η μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων 250 εκατομμύριων ευρώ και η σχετική υπουργική απόφαση έχει δοθεί για διαβούλευση. Εξάλλου, προχωρά το μέτρο για την ενθάρρυνση των επενδύσεων, ώστε μέσα από ανανεώσιμες πηγές, ιδιαίτερα για τα φωτοβολταϊκά τόξα, να καλύπτεται το κόστος ενέργειας στη φυτική παραγωγή, και προετοιμάζεται και το έργο των συμβούλων, ώστε να υπάρχουν γεωτεχνικοί εφαρμογών σε όλη την Ελλάδα, ενώ παράλληλα προωθείται ο σχεδιασμός για η αποκατάσταση ζημιών.

«Η κυβέρνηση αυτή στα δύο χρόνια έβαλε μια άλλη σφραγίδα για την επίλυση των προβλημάτων των αγροτών»

«Όλοι συμφωνούμε ότι οι αγρότες έχουν προβλήματα, όπως έχουν και οι υπόλοιποι αγρότες της ΕΕ και γι΄ αυτό στηρίζονται ιδιαίτερα τόσο με την ΚΑΠ όσο και τα ιδιαίτερα μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις», είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου σημειώνοντας όμως ότι «στους δικούς μας αγρότες πρέπει να πούμε και μια αλήθεια. Ότι αυτή την περίοδο ειδικά έχουν πολύ λιγότερα προβλήματα από πολλούς άλλους συμπολίτες μας».

Ο κ. Αποστόλου επικαλέστηκε στοιχεία της Eurostat στο εισόδημα που δείχνουν «ανοδική τροχιά το 2015 που φαίνεται πως θα υπάρξει και το 2016», στοιχεία που, όπως τόνισε, προκύπτουν και από το υπουργείο Οικονομικών, για το ακαθάριστο εισόδημα που δήλωσαν οι ίδιοι και φαίνεται πως, από 4,87 δις το 2014 έφτασε στα 5,28 δις το 2015 και ενώ από το 2010 έως το 2014 υπήρξε μείωση στην Ελλάδα του 12,1%.

Σχολιάζοντας την πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, αλλά και τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών, ο υπουργός είπε ότι «στόχο είχαν να χαϊδέψουν τα αφτιά των αγροτών που βρίσκονται ενόψει κινητοποιήσεων» και υπογράμμισε στόχος της κυβέρνησης είναι η προστασία του Έλληνα αγρότη.

Ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε διεξοδικά στα πεπραγμένα του υπουργείου και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο φορολογικό των αγροτών, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση ανέτρεψε την συμφωνία για 26% φορολόγηση από το πρώτο ευρώ στο αγροτικό εισόδημα και καθιέρωσε το ατομικό αφορολόγητο όριο. Ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης αναφέρθηκε και στην ανατροπή των συμφωνιών για την φορολογία ακόμη και στις επιδοτήσεις. Ο κ. Αποστόλου υπογράμμισε ότι τα όσα θέσπισε η σημερινή κυβέρνηση θα έχουν ως αποτέλεσμα, να επιστραφεί στο 95% των αγροτών η προκαταβολή φόρου ύψους 66,7 εκατομμυρίων ευρώ που ήδη έχουν καταβάλει. «Είναι μια κατάκτηση του αγροτικού χώρου το ατομικό αφορολόγητο, που οφείλεται στη σημερινή διακυβέρνηση», είπε. Απαντώντας σε όσους επισημαίνουν ότι το αφορολόγητο μπορεί να υπερακαλύπτεται από τα τεκμήρια, είπε πως εξετάζεται την περίπτωση των αγροτικών σπιτιών στις ορεινές μειονεκτικές περιοχές στην κατεύθυνση μείωσης του τεκμηρίου τους κατά 30% και επισήμανε ότι το αγροτικό όχημα δεν είναι μέσα στο τεκμήριο για να εκτιμήσει ότι θα είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που θα έχει εφαρμογή το τεκμήριο στους αγρότες.

Για το ασφαλιστικό είπε ότι ήταν ιστορική η ημέρα που θεσπίστηκε εθνική σύνταξη για τον αγροτικό χώρο και υπογράμμισε ότι για το πρόβλημα πληρωμής των εισφορών του δεύτερου εξαμήνου του 2016, αυτό θα αντιμετωπιστεί με τη μεταφορά τους στο δεύτερο εξάμηνο του 2017 που θα υπάρχει και η δυνατότητα σύνδεσης τους με τις επιστροφές των προκαταβολών φόρου.

Αναφερόμενος στη σύνδεση του φορολογικού με το ασφαλιστικό, είπε πως αποδείχθηκε μια σωστή κίνηση διότι η φορολογική ελάφρυνση των αγροτών θα ισχύσει για το 95% των αγροτών, και θα είναι μεγαλύτερη από την ασφαλιστική τους επιβάρυνση.

Για το ζήτημα της διαχείρισης των κοινοτικών ενισχύσεων, ο κ. Αποστόλου είπε ότι η κυβέρνηση εξασφάλισε την ομαλή καταβολή των ενισχύσεων νοικοκυρεύοντας όλες τις παλιές εκκρεμότητες, ζήτησε όμως να γίνει κατανοητό από τους αγρότες ότι τα συγκεκριμένα χρήματα προέρχονται από ένα ταμείο που συμβάλλουν όλες οι χώρες της ΕΕ και στη σχέση αυτή η χώρα μας είναι κερδισμένη. «Να γνωρίζουν οι αγρότες της Θεσσαλίας ιδιαίτερα πως ούτε ένα κιλό βαμβάκι θα είχαμε στην Ελλάδα αν ήμασταν εκτός ΕΕ».

Είπε ακόμη πως η κυβέρνηση δίνει μάχη για να ελαφρύνει τις επιπτώσεις από τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις των καταλογισμών που οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επιφύλαξαν στον αγροτικό κόσμο. Ο κ. Αποστόλου κατήγγειλε μάλιστα πως την ίδια ώρα που το ΝΣΚ προειδοποιεί πως τα χρήματα αυτά πρέπει να επιστραφούν, βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που σήμερα ζήτησε τη συζήτηση αυτή στη Βουλή, απάντησε πως η Ελλάδα από το 1993 έχει να πληρώσει ανακτήσεις και αν πληρωθούν τώρα, η ευθύνη θα είναι της σημερινής κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα όμως υπογράμμισε πως η κυβέρνηση υπερασπίζεται την προώθηση των αγροτικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές μέσα από συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις που το 2016 έφτασαν τα 150 εκατομμύρια ευρώ με συνέπεια εντυπωσιακή αύξηση των εξαγωγών το 2016, το 50% είναι προϊόντα του αγροτικού χώρου. Μάχες δίνει η κυβέρνηση, όπως είπε, και για συμφωνίες με τρίτες χώρες.

Για τις πληρωμές του ΕΛΓΑ, ο υπουργός απευθύνθηκε στους αγρότες σημειώνοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως προωθείται η ιδιωτική ασφάλιση των αγροτικών προϊόντων». «Δηλαδή, πάει η αλληλεγγύη και κυρίαρχο δόγμα θα είναι κερδοσκοπία», είπε ο κ. Αποστόλου και τόνισε ότι το 2016 οι πληρωμές ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο.

Για τα ζητήματα ρευστότητας του αγροτικού χώρου, είπε πως μιλούν σήμερα εκείνοι που κατήργησαν την αγροτική πίστη, εκείνοι που χάρισαν την Αγροτική Τράπεζα αλλά η σημερινή κυβέρνηση είναι που παρά τις δυσκολίες καθιερώνει την Κάρτα Αγρότη ώστε όχι μόνο να έχει ο αγρότης ρευστότητα για ένα εξάμηνο. Ήδη προετοιμάζεται δε πρόγραμμα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Σχολιάζοντας την κριτική για το Πρόγραμμα Αγροτικής Πολιτικής, ο κ. Αποστόλου είπε ότι η σημερινή κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2015 παρέλαβε ένα πρόγραμμα που είχε επιστραφεί από την ΕΕ λόγω μη ωριμότητας, η κυβέρνηση το τροποποίησε, τέλος του 2015 εγκρίθηκε και η απορροφητικότητά του, στον πρώτο χρόνο εφαρμογής του, έφτασε στο 17%, ποσοστό ρεκόρ για την εφαρμογή τέτοιων προγραμμάτων τον πρώτο χρόνο.

Ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε και σε άλλα μέτρα-ανάσα για τους αγρότες ανάμεσα στα οποία και η καθιέρωση αγροτικού συμβούλου και επισήμανε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν έχει λάβει θέση με την υπερχρέωση των συνεταιρισμών, τους καταλογισμούς.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απευθύνθηκε στους αγρότες σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση μέσα σε 2 χρόνια έβαλε ήδη μια άλλη σφραγίδα στον αγροτικό χώρο και στην κατεύθυνση αυτή σε διάλογο με τον αγροτικό χώρο, η κυβέρνηση θα στηρίξει την αγροτική παραγωγή και τους αγρότες.

Πηγή: ΑΠΕ

-Διαφήμιση-
gaia epicheirein congress