Σε απόσυρση του 30% της παραγωγής αγγουριών προχωρούν οι Ισπανοί

Να αποσύρουν το 30% της εμπορεύσιμης παραγωγής αγγουριών αποφάσισαν από κοινού έξι κορυφαίες αγροτικές οργανώσεις και ενώσεις οργανώσεων παραγωγών της Αλμερίας και της Γρανάδας την προηγούμενη Δευτέρα 23/11, σε μια προσπάθεια να ανακόψουν την κατάρρευση των τιμών που σημειώνεται τις τελευταίες εβδομάδες. Οι οργανώσεις ASAJA , COAG, UPA , COEXPHAL-APROA , Agro-alimentary Cooperatives και ECOHAL καταγγέλλουν την απουσία προστασίας της ισπανικής και συνολικά της ευρωπαϊκής παραγωγής απέναντι στον άνισο ανταγωνισμό που ασκείται από τρίτες χώρες, εξαιτίας της παθητικής στάσης που τηρούν οι ευρωπαϊκές αρχές απέναντι σε αυτό το θέμα.

Όπως σημειώνεται στον ισπανικό κλαδικό Τύπο, οι οργανώσεις της Γρανάδας και της Αλμερίας απέσυραν την προηγούμενη εβδομάδα 2,34 τόνους εμπορεύσιμης παραγωγής αγγουριών με προοπτική να αυξήσουν τις ποσότητες για να πετύχουν σταθεροποίηση της αγοράς, καθώς, μάλιστα, οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες που ενισχύουν την υπερπαραγωγή σε όλη την Ευρώπη, δεν αναμένεται να υποχωρήσουν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Θα ζητήσουν, ακόμη, από τις τοπικές και εθνικές αρχές να υπερασπιστούν τα προϊόντα της εγχώριας παραγωγής από τον ανταγωνισμό που υφίστανται από τρίτες χώρες, ενώ επαναφέρουν το αίτημα να ελεγχθούν οι σχετικές εμπορικές συμφωνίες με χώρες όπως το Μαρόκο με στόχο τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια στις εισαγωγές, τις ποσοστώσεις και τις ελέγχεται στα σύνορα. Ταυτόχρονα, κρίνουν απαραίτητα να βελτιωθεί ο μηχανισμός απόσυρσης ώστε να επεκταθεί σε όλο τον αγροτικό τομέα, κάτι το οποίο είχαν ζητήσει και ένα χρόνο νωρίτερα χωρίς αποτέλεσμα.

Το καλό ξεκίνημα της σεζόν για την Αλμερία δεν κράτησε πολύ, αφού οι τιμές μπήκαν γρήγορα σε μια τροχιά σταθερής μείωσης. Με βάση τα στοιχεία που επικαλούνταν από την προηγούμενη εβδομάδα η ένωση οργανώσεων παραγωγών φρούτων και λαχανικών COEXPHAL-APROA η τιμή του αγγουριού είχε φτάσει στα 16 λεπτά το κιλό κατά μέσο όρο και μάλιστα έπεσε κατά 48% μέσα σε τρεις μέρες. Τα κολοκυθάκια έφτασαν να πωλούνται κάτω από τα 30 λεπτά το κιλό, 57% πιο κάτω από πέρσι την ίδια περίοδο, με την τιμή να έχει σημειώσει κάθετη μείωση μέχρι τα μέσα του Νοέμβρη κατά 46%, ενώ σε ελεύθερη πτώση, κατά 35% μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα, και η τιμή της μελιτζάνας η οποία διαμορφώνεται σε λιγότερο από 30 λεπτά το κιλό και 19% χαμηλότερα από πέρσι. Όσο για τις ντομάτες έπεσαν στα 14 λεπτά το κιλό. Και όλα αυτά, σχεδόν έναν χρόνο μετά τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των αγροτών με τις οποίες διεκδικούσαν τιμές παραγωγού πάνω από το κόστος παραγωγής.