Απότομη αύξηση στις ουκρανικές εξαγωγές τον Ιούλιο

Οι εξαγωγές της Ουκρανίας σε χονδροειδή δημητριακά, ελαιοκράμβη και φυτικά έλαια αυξήθηκαν κατά 22,7 % τον Ιούλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, φτάνοντας τους 2,66 εκατ. τόνους. Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Γεωργίας, η εξέλιξη αυτή οφείλεται στις νέες αποστολές φορτίων μαλακού σίτου και κριθαριού.

Ως γνωστόν, οι εξαγωγές δημητριακών της Ουκρανίας κατέρρευσαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα, καθώς τα λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα έκλεισαν, οδηγώντας σε ένα μπαράζ αυξήσεων στις τιμές των τροφίμων και δημιουργώντας ελλείψεις σε περιοχές με εξάρτηση από τις εν λόγω εξαγωγές, όπως σε χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Χάρη στη συμφωνία που επετεύχθη τον Ιούλιο, οι εξαγωγές προϊόντων από την Ουκρανία μέσω της θαλάσσιας οδού ξεκίνησαν να απελευθερώνονται. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να εξαχθούν τον Ιούλιο 412.000 τόνοι μαλακού σίτου, 183.000 τόνοι κριθαριού, 1.1 εκατ. τόνοι αραβοσίτου, 362.100 τόνοι ηλίανθου και κάποιες ποσότητες άλλων αγαθών.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, σε έτερη ανακοίνωσή του, το υπουργείο Γεωργίας της Ουκρανίας δήλωσε ότι οι εξαγωγές δημητριακών ακόμα υπολείπονται κατά 52% σε σχέση με πέρσι. Επιπλέον, σύμφωνα με την εν λόγω ανακοίνωση, οι ουκρανικές αρχές αναφέρουν ότι εξήχθησαν 370.000 τόνοι δημητριακών μέσω πλοίων, μετά την απελευθέρωση των αποστολών των εμπορευμάτων.

Αναφορικά με τις εξαγωγές δημητριακών της περασμένης σεζόν (2021/2022), αυτές παρουσίασαν αύξηση κατά 8,5%, φτάνοντας τους 48,5 εκατ. τόνους, εξέλιξη που οφείλεται στην ισχυρή εμπορική κίνηση που επικρατούσε πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας της Ουκρανίας, μέχρι σήμερα για τη σεζόν 2022/2023 έχουν πραγματοποιηθεί εξαγωγές 1,45 εκατ. τόνων αραβοσίτου, 562.000 τόνων μαλακού σιταριού και 192.000 τόνων κριθαριού.

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι τη φετινή σεζόν η συγκομιδή έχει τη δυνατότητα να φτάσει τους 50 εκατ. τόνους δημητριακών, υπολειπόμενη σε σύγκριση με τους 86 εκατ. τόνους που είχαν αλωνιστεί πέρσι, λόγω του πολέμου και της ζημιάς που προκλήθηκε στη χώρα από τη Ρωσία. Όπως είχε γράψει η «ΥΧ», παρά τον απόπλου των πρώτων πλοίων από την Ουκρανία, θα χρειαστούν πάνω από 300 ακόμα φορτώσεις για να μετακινηθούν όλες οι μπλοκαρισμένες προμήθειες και να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στις εμπορευματικές συναλλαγές των δημητριακών.