Αποζημιώσεις δισεκατομμυρίων θα καταβάλει η Δανία στους εκτροφείς βιζόν

Ακριβά κοστίζουν στην Δανία οι αποζημιώσεις που καλείται να καταβάλει  στις φάρμες γουνοφόρων ζώων μετά την θανάτωση αρκετών εκατομμυρίων βιζόν εξαιτίας των ανησυχιών για μετάδοση του κορωνοϊού.

Μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση και η πλειοψηφία των δανέζικων κομμάτων συμφώνησαν για πληρωμές αποζημιώσεων συνολικού ύψους μεγαλύτερου απο 2,5 δις ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ενός δις ευρώ για άμεση αποζημίωση στους εκτροφείς.

Οι αποζημιώσεις αναμένεται να καλύψουν, μεταξύ άλλων, τα χαμένα μελλοντικά έσοδα, την απώλεια βιζόν και ζωικού κεφαλαίου καθώς και τα έξοδα κατεδάφισης των κτηρίων. Οι εταιρείες που επηρεάστηκαν έμμεσα από τη μαζική σφαγή των γουνοφόρων, όπως οι οίκοι δημοπρασιών και οι παραγωγοί ζωοτροφών, θα λάβουν επίσης αποζημίωση.

Υπενθυμίζεται πως η πρωθυπουργός της Δανίας Μέττε Φρεντρεκσεν είχε ανακοινώσει πέρυσι στις 4 Νοεμβρίου  ότι όλα τα βιζόν στη Δανία θα πρέπει να εξοντωθούν. Η κυβέρνηση αιτιολόγησε την απόφαση της με το επιχείρημα  ότι ο κορωνοϊός είχε μεταλλαχθεί στα ζώα και είχε εξαπλωθεί σε ανθρώπους.

Η μαζική σφαγή περίπου 17 εκατομμυρίων γουνοφόρων ζώων είχε οδηγήσει σε μια μεγάλη συζήτηση στη χώρα, μεταξύ άλλων επειδή απουσίαζε η νομική βάση για τη δολοφονία έλειπε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η κυβέρνηση δέχθηκε μεγάλη κριτική γι ‘αυτό, που είχε ως αποτέλεσμα, την παραίτηση του υπουργού Τροφίμων Μογκεν Γενσεν.

Πηγή: ert.gr