Τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ περιμένουν ακόμα οι μηλοπαραγωγοί του Πηλίου

«Κάθε φορά που οι εκπρόσωποι των αγροτών έρχονται σε επικοινωνία με τους υπεύθυνους του ΕΛΓΑ, η απάντηση που λαμβάνουν για το πότε θα πληρωθούν οι αποζημιώσεις είναι διαφορετική». Τα παραπάνω αναφέρονται σε κοινή ανακοίνωση των Αγροτικών Συλλόγων Ζαγοράς και Μακρρυράχης σχετικά με τις καταστροφές στην μηλοπαραγωγή από τους ισχυρούς ανέμους και τη χαλαζόπτωση που έπληξαν την περιοχή.

Με τη χαρακτηριστική φράση «Από Απρίλη Μάη κι από Μάη στην επόμενη πληρωμή» οι μηλοπαραγωγοί του Πηλίου θέλουν να τονίσουν ότι «παρά τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις για τάχιστες πληρωμές, ακόμα περιμένουν».

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση των Αγροτικών Συλλόγων: 

«Κάθε φορά που οι εκπρόσωποι των αγροτών έρχονται σε επικοινωνία με τους υπεύθυνους του ΕΛΓΑ, η απάντηση που λαμβάνουν για το πότε θα πληρωθούν οι αποζημιώσεις είναι διαφορετική.

Οι μηλοπαραγωγοί που είδαν μέρος της παραγωγής τους να καταστρέφεται από ισχυρούς ανέμους και χαλαζόπτωση, παρά τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις για τάχιστες πληρωμές, ακόμα περιμένουν.

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι και η Ομοσπονδία το προηγούμενο διάστημα ανέδειξαν το σοβαρό αυτό πρόβλημα σε συγκεντρώσεις και συνελεύσεις που πραγματοποίησαν.

Παραμένει και το ζήτημα των παραγωγών που χάσανε τα δένδρα τους από επιδρομή ποντικιών. Καταστροφή την οποία ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει αλλά απορρίπτεται από το σύστημα, αφήνοντας τους αγρότες ξεκρέμαστους.

Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα που το προηγούμενο διάστημα ήταν στα μπλόκα, ανέδειξε μεταξύ άλλων και την αναγκαιότητα αλλαγής του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ που δεν αποζημιώνει στο 100% και για όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους».

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Να πληρωθούν άμεσα οι αποζημιώσεις προς τους μηλοπαραγωγούς.
  • Να αποζημιωθούν οι αγρότες που ξεράθηκαν τα δένδρα τους εξαιτίας των ποντικιών.
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους, χωρίς εξαιρέσεις και σε όλα τα στάδια της παραγωγής. Επαρκή κρατική χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ.

Καλούμε τους αγρότες να είναι σε επαγρύπνηση γιατί το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν συσκέψεις και συγκεντρώσεις για άμεση διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματά μας.