Αποζημιώσεις ζητούν οι παράκτιοι αλιείς για ζημιές από κητώδη και λεσεψιανούς μετανάστες

Την ενεργοποίηση του μέτρου των αποζημιώσεων των παράκτιων αλιέων από ζημιές που υφίστανται από τα θαλάσσια θηλαστικά και τους λεσεψιανούς μετανάστες, ζητούν οι εκπρόσωποι του κλάδου με επιστολή τους προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρο Αραχωβίτη.

Όπως επισημαίνουν εδώ και καιρό έχουν γίνει επανειλημμένα αιτήματα – προτάσεις για την ενεργοποίηση του μέτρου των αποζημιώσεων από το ΕΠΑλΘ. «Εδώ να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη χρηματοδότηση προβλέφθηκε στο Ευρωπαϊκό ταμείο αλιείας μετά την παρέμβαση των Ευρωπαίων αλιέων μικρής κλίμακας και ειδικότερα της Ελληνικής πλευράς. Κι ενώ χώρες όπως η Κύπρος το έχουν ενεργοποιήσει εδώ και δύο έτη με επιτυχία, στην Ελλάδα δεν έχει γίνει χρήση, αφήνοντας χρήματα που θα βοηθούσαν τον κόσμο της αλιείας να λιμνάζουν ή τελικά να κατευθυνθούν σε άλλες δράσεις…», αναφέρουν οι φορείς των παράκτιων αλιέων.

Αναλυτικά η επιστολή των παράκτιων αλιέων αναφέρει:

Κύριε Υπουργέ,

Σε συνέχεια της ενημέρωσης που σας είχαν κάνει ol εκπρόσωποι των παράκτιων αλιέων στις συναντήσεις που έχουν γίνει μαζί σας το προηγούμενο διάστημα, τόσο στην προ διμήνου συνάντηση με την κα Υφυπουργό, όσο και στην συνάντηση με συνεργάτες του γραφείου του Υπουργού (σε σύσκεψη που προκλήθηκε με πρωτοβουλία του γραφείου Πρωθυπουργού), θα θέλαμε να επανέλθουμε κατά προτεραιότητα στα ακόλουθα.

Έχει ήδη ξεκινήσει η καινούργια αλιευτική περίοδος και οι περιπτώσεις ζημιών στα εργαλεία μας από κητώδη (φώκιες, δελφίνια, φοιλαινοδέλφινα) και λεσεψιανούς μετανάστες, είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Το μέγεθος των ζη μιών, που προκαλούνται στα αλιευτικά μας εργαλεία και η απώλεια εισοδήματος που έχουμε από την αρπαγή των αλιευμάτων από τα θαλάσσια θηλαστικά είναι πραγματικά εξοντωτικά.

Ειδικά αυτή την περίοδο και μέχρι το καλοκαίρι, που οι αλιείς εργάζονται κοντά στις ακτές και σε μικρά βάθη, οι επιπτώσεις από την παρουσία των θηλαστικών γίνονται ολοένα και δυσμενέστερες. Τα εν λόγω θηλαστικά δεν έχουν φυσικούς εχθρούς, αναπαράγονται πλέον ανενόχλητα (αφού οι ευαισθητοποιημένοι πια αλιείς δεν τα κυνηγούν) και βρίσκουν την εύκολη λύση για την εύρεση της τροφής τους στην αρπαγή αλιευμάτων από τα αλιευτικά μας εργαλεία. Καθημερινά, επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ, που επιβιβάζονται στα καΐκια μας για καταγραφή των αλιευμάτων, γίνονται μάρτυρες της προαναφερθείσας κατάστασης. Είναι επίσης, πλέον βέβαιο, πως ο πληθυσμός της φώκιας έχει αυξηθεί κατακόρυφα σε όλη την Ελλάδα (διαπίστωση που αποδέχεται και η MOM), ενώ τα δελφίνια παρουσιάζονται όλο το χρόνο κοντά στις ακτές και σε μεγάλους αριθμούς. Στα παραπάνω προστίθεται και η ολοένα αυξανόμενη παρουσία του λαγοκέφαλου στις νότιες θάλασσες μας.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε συνδυασμό με το πλήθος των χρόνιων πρδβλημάτων, που ταλανίζουν την παράκτια αλιεία (κριτήρια επαγγελματικότητας, μείωση ιχθυαποθεμάτων, ερασιτεχνική αλιεία, υψηλό κόστος παραγωγής, ανυπαρξία χρηματοδότησης, γιγάντωση παράνομης αλιείας και γενικά παντελής απουσία εθνικής αλιευτικής πολιτικής), καταστούν το επάγγελμα του παράκτιου αλιέα μη βιώσιμο.

Έχουν γίνει επανειλημμένα (είτε στις συναντήσεις μαζί σας, είτε με αποστολή εγγράφων προς τις υπηρεσίες) αιτήματα – προτάσεις για την ενεργοποίηση του μέτρου των αποζημιώσεων από το ΕΠΑΛΘ. Εδώ να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη χρηματοδότηση προβλέφθηκε στο Ευρωπαϊκό ταμείο αλιείας μετά την παρέμβαση των Ευρωπαίων αλιέων μικρής κλίμακας και ειδικότερα της Ελληνικής πλευράς. Κι ενώ χώρες όπως η Κύπρος το έχουν ενεργοποιήσει εδώ και δύο έτη με επιτυχία, στην Ελλάδα δεν έχει γίνει χρήση, αφήνοντας χρήματα που θα βοηθούσαν τον κόσμο της αλιείας να λιμνάζουν ή τελικά να κατευθυνθούν σε άλλες δράσεις…

Δυστυχώς η κοινή αίσθηση είναι ότι στην χώρα μας οι παράκτιοι αλιείς έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Είναι εύκολα κατανοητό πως ol αλιείς δεν μπορούν για πολύ ακόμα να υπομείνουν την απραξία της πολιτείας και προσανατολίζονται προς δυναμικότερους τρόπους διεκδίκησης του δικαιώματος τους να εργαστούν και να ζήσουν με αξιοπρέπεια.

Κε Υπουργέ,

Μετά όλα τα παραπάνω θα θέλαμε να μας κάνετε γνωστό, σε εύλογο χρονικό διάστημα και πάντως όχι αργότερα από το τέλος Μαρτίου, πως και κυρίως πότε προτίθεστε να ενεργοποιήσετε το μέτρο των αποζημιώσεων των ζημιών από τα θαλάσσια θηλαστικά και τους λεσεψιανούς μετανάστες.

Η ευαισθησία και η άμεση ανταπόκριση, που ορθώς επιδείξατε στις περιπτώσεις ζημιών των αγροτών και την αποζημίωση τους με πολλά εκατομμύρια ευρώ από το DE MINIMIS θα θέλαμε να χαρακτηρίσει και την αντίδραση σας στο πρόβλημα μας και στο καθόλα δίκαιο αίτημα μας, καθώς είμαστε ο μόνος κλάδος του πρωτογενούς τομέα, που μέχρι τώρα δεν έχει αποζη μιωθεί ποτέ και για τίποτα.

Την παρούσα επιστολή την προσυπογράφουν 46 Αλιευτικοί Σύλλογοι από όλη την χώρα. Επίσης σας στέλνω συνημμένα το από 19-11-2018 έγγραφο της Διευθ/σης Αλιείας της Περιφέρειας Αττικής με αρ. πρωτ: 5573/19-11-2018, στο οποίο η εντεταλμένη σύμβουλος αλιείας κα Τουτουντζή Παρασκευή σας ζητάει να ενεργοποιήσετε άμεσα κατάλληλα χρηματοδοτικά μέσα που προβλέπουν ανάλογες αποζημιώσεις διότι το ζήτημα των αποζημιώσεων των αλιέων από τέτοιου είδους καταστροφές είναι υπαρκτό και αποτελεί διαχρονική διεκδίκηση των αλιέων από όλη την χώρα.