Αποζημιώσεις: Οι πληµµύρες της Γερµανίας αλλάζουν και τις διεκδικήσεις της Ελλάδας για τα ελαιόδεντρα
✱ Τι απάντησε ο επίτροπος Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι

Με τα πρώτα 155 εκατ. ευρώ περίπου να αναμένονται τις επόμενες ημέρες από τον ΕΛΓΑ ως προκαταβολή για τις αποζημιώσεις των παραγωγών λόγω του παγετού, η Ελλάδα ξεκίνησε έναν νέο γύρο συζητήσεων με την Κομισιόν, για παροχή οικονομικής στήριξης λόγω της ακαρπίας των ελαιοδέντρων.
Το θέμα τέθηκε στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας την περασμένη Δευτέρα, 19 Ιουλίου, με το έγγραφο προς τις αρμόδιες αρχές των Βρυξελλών να έχει κοινοποιηθεί λίγες ημέρες νωρίτερα, όταν Γερμανία και Βέλγιο επλήγησαν από τις φονικές πλημμύρες.
Στο Συμβούλιο, στήριξη από την Κομισιόν ζήτησαν, μεταξύ άλλων, οι πληγείσες Γερμανία και Βέλγιο, που υπέστησαν σημαντικές καταστροφές από τις πλημμύρες, με την ελληνική πλευρά να ακολουθεί, εξηγώντας ότι καταγράφεται σημαντική ακαρπία στα ελαιόδεντρα της χώρας.
Σύμφωνα με την ελληνική αντιπροσωπεία, τα πέντε συνεχή κύματα παγετού που έπληξαν τη χώρα το διάστημα Φεβρουαρίου-Απριλίου προκάλεσαν ακαρπία στα ελαιόδεντρα, γεγονός που θα επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στην παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς και ελαιολάδου.
Εξαιτίας αυτού, ζήτησε από την Κομισιόν οικονομική στήριξη για τους παραγωγούς που έχουν πληγεί περισσότερο και δη στις περιοχές της Κρήτης, της Εύβοιας, της Φωκίδας, της Λέσβου, της Χαλκιδικής, της Φθιώτιδας και της Νότιας Πελοποννήσου.
Αλληλεγγύη, αλλά…
Ο επίτροπος Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, εξέφρασε την αλληλεγγύη στους παραγωγούς που επλήγησαν από τις πλημμύρες, και παρέπεμψε προς το παρόν τις εθνικές αντιπροσωπείες να αξιοποιήσουν τα μέτρα 5 και 7 της ΚΑΠ για να αποκατασταθούν οι ζημιές. Ο ίδιος προέτρεψε τις πληγείσες χώρες να διευκολύνουν τους παραγωγούς με προκαταβολές, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του Ταμείου Αλληλεγγύης, όπως αποκάλυψε η Γερμανίδα υπουργός Γεωργίας, Τζούλια Κλόκνερ.
Όσον αφορά την Ελλάδα, ο επίτροπος εξέφρασε την έκπληξή του για το αίτημα της χώρας, καθώς, όπως εξήγησε, τον περασμένο Μάιο η Κομισιόν έγινε αποδέκτης κοινής δήλωσης από την Ελλάδα, τη Γαλλία και την Ιταλία σχετικά με τις επιπτώσεις του παγετού στην παραγωγή.
Τότε, η Αθήνα ανέφερε ζημιές μόνο σε οπωροκηπευτικά και αμπελώνες. Ωστόσο, οι υπηρεσίες της ΓΔ Γεωργίας δεν «έλαβαν σχετικές πληροφορίες και για τα ελαιόδεντρα, μέχρι την περασμένη εβδομάδα», τόνισε ο Βοϊτσεχόφσκι, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα δεν αναφέρθηκε ούτε κατά τις μηνιαίες συνεδριάσεις της Επιτροπής για τη διαχείριση των αροτραίων καλλιεργειών και του ελαιολάδου.
Παρέπεμψε την Ελλάδα να αξιοποιήσει τους ισχύοντες κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, σύμφωνα με τον κανονισμό de minimis, όπου είναι δυνατόν, και δεσμεύτηκε ότι η Κομισιόν θα εξετάσει τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τα άλλα κράτη, τα θέματα που έθεσαν.
Προκαταβολές
Προς το παρόν, και μετά τη ρύθμιση που πέρασε την Πέμπτη, 22 Ιουλίου, από τη Βουλή, ανοίγει ο δρόμος για άμεσες προκαταβολές μέχρι 40% αποζημίωσης από τις ζημιές του παγετού. Με τη ρύθμιση θα καταβληθούν αποζημιώσεις και για τις ζημιές σε καλλιέργειες που ήταν σε προανθικό στάδιο, κατά παρέκκλιση των προβλεπόμενων διατάξεων.
Σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ, προβλέπεται η δυνατότητα να λάβουν οι παραγωγοί το 100% της ασφαλιζόμενης αξίας, όπως αυτό υπολογίζεται από τον ΕΛΓΑ, καθώς «οι ζημιές αυτές εντάσσονται σε ειδικό ad hoc πρόγραμμα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων, ώστε και αυτή η κατηγορία των παραγωγών όχι μόνο να αποζημιωθεί, αλλά να εισπράξει και προκαταβολή έως 40%».
Τέλος, με τη ρύθμιση αυξάνεται το ανώτατο όριο των 70.000 ευρώ ανά δικαιούχο αποζημίωσης, μέχρι και στα 210.000 ευρώ ανά ασφαλιζόμενο παραγωγό.