Αποζημιώσεις Ροδακινοπαραγωγών: Αναζητά ισορροπίες ο ΕΛΓΑ

rodakinoparagogoi
Με ελιγμούς εντυπώσεων αναζητά ισορροπίες η διοίκηση του ΕΛΓΑ
-Διαφήμιση-
gaia-sense

Οι επόμενες εβδομάδες θα κρίνουν τόσο τις αποζημιώσεις που διεκδικούν οι ροδακινοπαραγωγοί από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις του προηγούμενου διαστήματος, όσο και τους ίδιους τους χειρισμούς της διοίκησης του οργανισμού.

Χθες, εκδικάστηκε η προσφυγή των συνεταιριστικών οργανώσεων της Ημαθίας, της Πέλλας και της Κοζάνης, καθώς και εκατοντάδων καλλιεργητών, με την οποία ζητούν να διαταχθεί ο ΕΛΓΑ να προχωρήσει στην έναρξη της διαδικασίας αναγγελίας των ζημιών, προκειμένου να γίνουν εκτιμήσεις. Η σχετική απόφαση, η οποία αναμένεται να εκδοθεί μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, «θα είναι καθοριστική, γιατί θα ανοίξει θέματα και θα δημιουργήσει δεδικασμένο», σχολιάζεται με έμφαση τόσο από την πλευρά των παραγωγών όσο και από παράγοντες του ΥΠΑΑΤ.

Την ίδια στιγμή, οι χειρισμοί της διοίκησης του ΕΛΓΑ την αφήνουν εκτεθειμένη αφενός απέναντι στους ροδακινοπαραγωγούς, που για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά εισπράττουν την άρνηση του οργανισμού να τους αποζημιώσει για τις ίδιες ζημιές, και αφετέρου απέναντι στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ», στην πλατεία Βάθη επικρατεί κλίμα δυσαρέσκειας για τον αποκλεισμό ουσιαστικά των ροδακινοπαραγωγών από τις δηλώσεις ζημιάς με την ανακοίνωση της προηγούμενης εβδομάδας, με βάση την οποία η ζημιά στα ροδάκινα και στα νεκταρίνια «δεν είναι άμεση και δεν καλύπτεται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ». Η διοίκηση του οργανισμού, τονίζουν ανώτερα στελέχη του υπουργείου, έπρεπε, ανεξαρτήτως της έκβασης που θα έχει το θέμα των αποζημιώσεων, να έχει προτρέψει τους παραγωγούς να προχωρήσουν στην κατάθεση δηλώσεων ζημιάς και να πραγματοποιήσει τους ελέγχους όσο ακόμα είναι νωπή η εικόνα των καταστροφών και οι εκτιμήσεις μπορούν να είναι αντικειμενικές.

Τις τελευταίες μέρες, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ έχει επιδοθεί σε μια σειρά κινήσεων αναδίπλωσης, μοιράζοντας διαβεβαιώσεις και προθέσεις για προσπάθειες εξεύρεσης λύσεων, κλιμακώνοντας την αγανάκτηση των παραγωγών, κύκλοι των οποίων μιλούν για εμπαιγμό. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στην «ΥΧ» ο κ. Κουρεμπές, «μπορεί ο ΕΛΓΑ να είπε ότι η ζημιά αυτή δεν είναι άμεση στα ροδάκινα, όμως, επειδή υπάρχουν αναγγελίες για άλλα προϊόντα στην περιοχή, εφόσον υπάρχει ενεργή αναγγελία για οποιαδήποτε καλλιέργεια, είμαστε υποχρεωμένοι να δεχτούμε δηλώσεις των παραγωγών και τους το είπαμε. Ακόμα και αρνητική να είναι η απόφαση του δικαστηρίου, μπορούν να κάνουν δηλώσεις και μετά από την επεξεργασία και την παρακολούθηση του φαινομένου θα ενημερώσουμε τους ανθρώπους για το τι θα γίνει. Για παράδειγμα, εάν καταλήξουμε αύριο για το επιδημιολογικό, το οποίο δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ, μπορεί άνετα να μπει στα ΠΣΕΑ».

Το ίδιο προκύπτει και από τη συνάντηση που είχε ο κ. Κουρεμπές με εκπροσώπους του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΑΣΟΕΕ), την προηγούμενη Τρίτη, στη διάρκεια της οποίας του εξέθεσαν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί σε μια σειρά από καλλιέργειες σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του συνδέσμου, πέρα από τις αποζημιώσεις που θα δοθούν βάσει του κανονισμού, η ηγεσία του ΕΛΓΑ «θα κάνει χρήση κάθε δυνατότητας που της παρέχεται, προκειμένου να αποζημιωθούν και καλλιέργειες, οι οποίες χτυπήθηκαν από τις συνεχείς και τις έντονες βροχοπτώσεις, αλλά δεν εμπίπτουν στον κανονισμό».

Στο μεταξύ, χθες υπογράφτηκε από τον γενικό γραμματέα του ΥΠΑΑΤ, Νίκο Αντώνογλου, με εντολή υπουργού, η απόφαση για τη δέσμευση ποσού ύψους 8,5 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση ενίσχυσης de minimis των παραγωγών ροδάκινων και νεκταρινιών που επλήγησαν από τις περσινές βροχοπτώσεις. Από το ΥΠΑΑΤ επισημαίνεται πως θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια να πραγματοποιηθούν πληρωμές άμεσα, ακόμα και μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, από τους παραγωγούς εκφράζεται δυσαρέσκεια για το ύψος του ποσού που τελικά εγκρίθηκε, καθώς εκτιμούν ότι, βάσει των ζημιών που υπέστησαν, θα έπρεπε να ανέλθει τουλάχιστον στα 12 εκατ. ευρώ.

-Διαφήμιση-