Απρόβλεπτη η φετινή Ναβαλίνα, με δυναμισμό μπαίνει η Κλημεντίνη

Απρόβλεπτη είναι η φετινή χρονιά στην Πελοπόννησο για τα εσπεριδοειδή, και δη πορτοκάλια και μανταρίνια, καθώς οι ζημιές που προκλήθηκαν τον περασμένο Ιανουάριο από τον πάγο, σε διάφορες περιοχές της περιφέρειας, έχουν δημιουργήσει ένα θολό τοπίο για τις αποδόσεις, την ποιότητα και, φυσικά, για την αγορά.

Επιπλέον, αν και βρισκόμαστε δέκα μέρες πριν από την έναρξη της συγκομιδής, εκείνο που καταγράφεται με σιγουριά είναι ότι δεν έχει εκδηλωθεί κανένα ενδιαφέρον από αγοραστές. Από εκεί και πέρα, το μόνο σίγουρο είναι η επιθυμία των παραγωγών για μια τιμή που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής.

Στην Κορινθία, ο γεωπόνος Γιώργος Γεωργίου, αναφερόμενος στην πορεία των πορτοκαλιών, εξηγεί ότι οι τιμές που είχε το πορτοκάλι τα τελευταία χρόνια οδήγησαν σε συρρίκνωση την καλλιέργεια και την αντικατάστασή της με άλλες, όπως ελιές, σταφύλια και βερίκοκα. «Ο πάγος έκανε μεγάλη ζημιά. Πάμε σε μία χρονιά που θα έχει μειωμένη παραγωγή, η οποία αναμένεται να φτάσει το 50% για τα πορτοκάλια, αλλά για τα λεμόνια θα ξεπεράσει το 60%», τονίζει. Και προσθέτει πως, «όσα δέντρα δεν έχουν υποστεί ζημιές από τον πάγο, ποιοτικά έχουν καλή Ναβαλίνα».

Αργολίδα

Στην Αργολίδα, όπου η καλλιέργεια των εσπεριδοειδών αποτελεί βασικό εισοδηματικό στήριγμα, ο παραγωγός Τάσος Λέρμας μας ανέφερε ότι «το ξεκίνημα της πρώιμης ποικιλίας μανταρινιού SRA 89 είναι καλό και προμηνύει μία καλή χρονιά, τόσο σε επίπεδο ζήτησης, όσο και σε επίπεδο τιμών. Ήδη, η Κλημεντίνη SRA 89 ξεκίνησε με την τιμή των 70 λεπτών, ενώ την περασμένη χρονιά ήταν στα 60 λεπτά. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση και, αν όλα πάνε καλά, η τιμή μπορεί να ικανοποιήσει τους παραγωγούς, που περίμεναν αυτή την αύξηση».

Σε ό,τι αφορά το πορτοκάλι, ο κ. Λέρμας σημειώνει ότι είναι νωρίς για οποιαδήποτε πρόβλεψη, αλλά θα πρέπει να αναφερθεί η αύξηση στα κοπτικά και σε άλλα είδη συσκευασίας. Από την πλευρά του, ο γεωπόνος Βασίλης Σωτηρόπουλος τόνισε ότι «η Κλημεντίνη πάει για μία καλή χρονιά, αφού φέτος έχει πολύ καλό μέγεθος και σίγουρα πολύ καλή ποιότητα. Στα μανταρίνια δεν αναμένεται να υπάρχει μεταβολή στις παραγόμενες ποσότητες». Σε ό,τι αφορά τις Ναβαλίνες, ο κ. Σωτηρόπουλος δήλωσε ότι «είναι σε καλό μέγεθος και σε καλές ποσότητες. Η χρονιά είναι κατά δέκα μέρες πιο όψιμη από την περασμένη».

Για μείωση της παραγωγής έκανε λόγο και η πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού στα Σταθαίικα Αργολίδας, Άννα Λαμπάδα. «Και αυτήν τη χρονιά έχουμε μείωση της παραγωγής, ενώ στις παγόπληκτες θα υπάρξει πρόβλημα και με την ποιότητα», εξηγεί. «Αντίθετα, σε περιοχές όπως το Σκαφιδάκι, το Σχοινοχώρι και τα Σταθαίικα, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και η ποιότητα αναμένεται να είναι πολύ καλή. Η οψιμότητα της χρονιάς πάει πίσω και τις εμπορικές συναλλαγές. Αν όμως μιλάμε για μία τιμή που δεν θα μας βάλει μέσα, τότε πρέπει να πάμε από τα 35 λεπτά και πάνω. Το μανταρίνι έχει πολύ καλή ποιότητα και στο τέλος του μήνα θα έχουμε εικόνα για την ποσότητά του», συμπληρώνει.

Λακωνία

«Η Λακωνία βρίσκεται στο κλείσιμο της περιόδου που αφορά τα Βαλέντσια και ετοιμάζεται για τις Ναβαλίνες», εξηγεί ο γεωπόνος, Σταύρος Χρυσαδάκος. «Είναι μάλλον νωρίς για να αναφερθούμε στις τιμές της αγοράς, αλλά θα πρέπει να καταγράψουμε ότι, τόσο σε επίπεδο ποιότητας, όσο και σε επίπεδο ποσότητας, πήγαμε πολύ καλά. Τις επόμενες μέρες, που θα αρχίσει η συγκομιδή, θα έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα για τη διαμόρφωση των τιμών», καταλήγει ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο Χρήστος Αναγνωστάκος, από τον Αγροτικό Σύλλογο Ευρώτα, μας ενημερώνει ότι «αυτήν τη στιγμή ασχολούμαστε με την προώθηση των τελευταίων ποσοτήτων Βαλέντσια, που κοστολογούνται στα 30 λεπτά ανά κιλό, χωρίς όμως να υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Οι Ναβαλίνες στην περιοχή μας αργούν ακόμα και οι θερμοκρασίες που καταγράφονται θα οδηγήσουν σε νέα καθυστέρηση της συγκομιδής. Η παραγωγή αναμένεται να είναι μειωμένη κατά 20%, αλλά η ποιότητα θα είναι πολύ καλή», συμπληρώνει.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι, σύμφωνα με στοιχεία του Incofruit-Hellas, η Λακωνία την περασμένη χρονιά είχε τη μεγαλύτερη παραγωγή, με 320.000 τόνους, ενώ στα μανταρίνια η Αργολίδα είχε τον κυριότερο όγκο, με 32.600 τόνους.