Απρόβλεπτη η ζημιά στα σύκα – Νέος γύρος πιέσεων για την αναδιάρθρωση

Απρόβλεπτη εξέλιξη είχε τελικά η παραγωγική χρονιά σύκων στη Νότια Πελοπόννησο, καθώς ενώ όλοι περίμεναν ότι οι κόποι τους φέτος θα απέδιδαν καρπούς, σήμερα δεν μπορούν ακόμη να προσδιορίσουν το μέγεθος των ζημιών που έχουν προκληθεί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι άνθρωποι της ΣΥΚΙΚΗ, θέλοντας να προλάβουν τα χειρότερα, ζήτησαν την παρουσία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, ώστε να πιστοποιηθεί η ζημιά από την καρπόπτωση και να καταγραφεί.

«Το πρόβλημα της μηδενικής γονιμοποίησης δεν αφορά μόνο τη Μεσσηνία, τη Λακωνία και την Αρκαδία, αλλά και την Εύβοια», τονίζει ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗ, Παναγιώτης Παπαγεωργίου. «Το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και ετοιμαζόμαστε να στείλουμε έγγραφο στον ΕΛΓΑ, ώστε να αποτιμήσει τη ζημιά και να την αποζημιώσει».

Αξίζει να σημειωθεί ότι την τελευταία τετραετία οι παραγωγοί σύκου καταγράφουν συνέχεια ζημιές. Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι εκτιμήσεις του διευθυντή της ΣΥΚΙΚΗ, Γιώργου Αγγελόπουλου, που προβλέπει ότι η οριστική εικόνα θα διαμορφωθεί τις επόμενες μέρες.

Αναδιάρθρωση

Πέρα, όμως, από το πρόβλημα με την παραγωγή, η διοίκηση της ΣΥΚΙΚΗ συνεχίζει τις πιέσεις με αίτημα την αναδιάρθρωση και την επανένταξη σε ευρωπαϊκό κανονισμό των προτύπων εμπορίας αποξηραμένων σύκων στην ΕΕ.

Όπως μας ενημέρωσε ο διευθυντής της ΣΥΚΙΚΗ, Γιώργος Αγγελόπουλος, «στη συνάντηση που είχαμε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, συνοδευόμενοι από τρεις βουλευτές της περιοχής, καταθέσαμε τη μελέτη για την αναδιάρθρωση του σύκου». Και συμπληρώνει: «Τώρα βέβαια μετά από τόσες ζημιές, μιλάμε για ανάγκη διάσωσης και όχι αναδιάρθρωσης. Πρέπει να αυξηθεί η καλλιεργήσιμη έκταση, ώστε να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στις εξαγωγικές μας ανάγκες. Ο στόχος είναι η καλλιέργεια σύκου να φθάσει τουλάχιστον σε 6.500 στρέμματα και στους τρεις νομούς, Αρκαδίας, Μεσσηνίας και Λακωνίας».