Φ. Αραμπατζή: Όχι επανεθνικοποίηση της ΚΑΠ – Στήριξη και της ελληνικής αιγοπροβατοτροφίας

Να παραμείνει ο προϋπολογισμός της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ως έχει και μετά το 2020,  και να μην υπάρξει επανεθνικοποίηση ή εξωτερική σύγκλιση, ζήτησε η τομεάρχης Αγροτικής Οικονομίας της ΝΔ, Φωτεινή Αραμπατζή μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο της Συνάντησης του Δικτύου των Βουλευτών και Ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, ενώ υποστήριξε ότι η ενίσχυση της ελληνικής αιγοπροβατοτροφίας αποτελεί προτεραιότητα για το κόμμα της.

Παρουσία του Ευρωπαίου Επιτρόπου Γεωργίας Φιλ Χόγκαν, με τον οποίον είχε πραγματοποιήσει σχετική συνάντηση εργασίας για το ίδιο θέμα στις 15/02, η κ. Αραμπατζή ανέλυσε την κρισιμότητα των διαπραγματεύσεων της Νέας ΚΑΠ  για την Ελλάδα. Όπως είπε, το γεγονός αυτό συναρτάται με τον υψηλό βαθμό εξάρτησης της Ελληνικής Οικονομίας από  την πρωτογενή παραγωγή, πολύ υψηλότερο μάλιστα σε σχέση με αυτή των υπολοίπων Κρατών – Μελών. Η ίδια αναφέρθηκε στα διαρθρωτικά, διαχρονικά προβλήματα της Ελληνικής Γεωργίας (μικρός και πολυτεμαχισμένος κλήρος, υψηλό κόστος παραγωγής) αλλά και στις υφεσιακές πολιτικές (φορολογική και ασφαλιστική επιδρομή, εκτίναξη του κόστους παραγωγής) που, όπως υποστήριξε, εφαρμόζονται δυστυχώς, τα τρία τελευταία χρόνια στη χώρα.  «Σε μια αγροτική οικονομία, που το εισόδημα έχει υποχωρήσει κατά 9,1% το 2016, εν τούτοις έχει τη δυνητική δυναμική λόγω των διαφορικών πλεονεκτημάτων της Ελληνικής Γεωργίας, εύκολα συνάγεται η κρισιμότητα της νέας ΚΑΠ για τη χώρα» επισήμανε η κ. Αραμπατζή.

«Θέλουμε βιώσιμες και ανταγωνιστικές εκμεταλλεύσεις» 

Υποστήριξε πως η διατήρηση του Προϋπολογισμού για την Ευρωπαϊκή Γεωργία στο πλαίσιο του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (MFF) είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς μόνο μια ισχυρή οικονομικά ΚΑΠ θα εξασφάλιζε βιώσιμες και ανταγωνιστικές αγροτικές εκμεταλλεύσεις, όπως τόνισε. «Η ΝΔ, συντασσόμενη  με το ΕΛΚ, επιμένει στην πάγια θέση της για την ανάγκη διατήρησης της δομής των δύο πυλώνων της ΚΑΠ, της χρηματοδότησης των άμεσων ενισχύσεων από την ΕΕ, καθώς αποτελούν δίχτυ ανταγωνιστικότητας του Ευρωπαίου αγρότη έναντι της παγκόσμιας αγοράς. Γι’ αυτό τυχόν προσπάθειες επανεθνικοποίησης της Κ.Α.Π. και της εξωτερικής σύγκλισης  θα πρέπει να αποφευχθούν, αφού κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε ανισορροπίες στον ανταγωνισμό στην παγκόσμια αλλά και στην Ενιαία Αγορά», ανέφερε.  

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε η Σερραία βουλευτής στην προγραμματική προτεραιότητα της ΝΔ εν όψει της νέας ΚΑΠ στην περαιτέρω ενίσχυση της ελληνικής αιγοπροβατοτροφίας, λόγω της δοκιμασίας του τομέα από το υψηλό κόστος παραγωγής αλλά κυρίως λόγω των εμβληματικών προϊόντων, που παράγει (φέτα, ελληνικό γιαούρτι) αλλά και της συμβολής της στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Η διατήρηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων,  όπως  τα κτηνοτροφικά ψυχανθή για τη ζητούμενη μείωση του κόστους παραγωγής, η προστασία των ΠΟΠ προϊόντων καθώς και η ενίσχυση κ η γενετική βελτίωση των αυτόχθονων ειδών, όπως ο νεροβούβαλος Κερκίνης, είναι κεφαλαιώδους σημασίας, πρόσθεσε.

Για τον 2ο Πυλώνα, η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης σημείωσε ότι η ΝΔ προτάσσει την ανάγκη ενίσχυσης και κινήτρων των Νέων Γεωργών για την ενσυνείδητη και όχι ευκαιριακή παραμονή τους στο επάγγελμα, την ειδική στήριξη των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, με απαρέγκλιτη διάθεση της εξισωτικής αποζημίωσης στους πραγματικούς δικαιούχους.

Επιπροσθέτως, τη στήριξη των Βιολογικών Καλλιεργειών αλλά και την επένδυση στην Ψηφιακή Γεωργία, στη χρήση της Καινοτομίας και στην διαρκή εκπαίδευση ως εργαλεία μείωσης του κόστους παραγωγής και ενίσχυσης της ζητούμενης ανταγωνιστικότητας.

Η κ. Αραμπατζή θέτοντας το πολιτικό πλαίσιο για τη ΝΔ, υποστήριξε ότι οι κυρίαρχοι άξονες  αυτής της μεταρρύθμισης αφορούν, αφενός τις πολιτικές φορολογικής ελάφρυνσης και μείωσης του κόστους παραγωγής αφετέρου  τη μετάβαση σε ένα νέο πρότυπο αγροτικής επιχειρηματικότητας, με ισχυρούς, ανταγωνιστικούς επαγγελματίες – αγρότες, ισχυρές Ομάδες και Οργανώσεις Παραγωγών και Διεπαγγελματικές Οργανώσεις, με ωφέλειες στις οικονομίες κλίμακας για προϊόντα, που έχουν μεγαλύτερη βιωσιμότητα, μεγαλύτερη κερδοφορία, λιγότερη εξάρτηση από το κράτος.

Στο περιθώριο του πρώτου μέρους της συνεδρίασης για το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, συνομίλησε με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Απασχόλησης, Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Ανταγωνιστικότητας, Γίρκι Κατάινεν, εκφράζοντας την αγωνία της ΝΔ για την μη αξιοποίηση του Προγράμματος Γιούνκερ για τον Αγροδιατροφικό Τομέα, επισημαίνοντας την στόχευση της ΝΔ σ’ αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Μάλιστα, ρώτησε τον επίτροπο, αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει την επέκταση των Προγραμμάτων Erasmus σε Νέους Αγρότες για ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειριών, αποσπώντας την απάντηση του κ. Κατάινεν ότι αποτελεί  ενδιαφέρουσα προοπτική, που θα συζητηθεί περαιτέρω.