Α νοιχτό το ενδεχόμενο να βρεθεί μια φόρμουλα αναστολής της επιβολής του Περιβαλλοντικού Τέλους στους ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδος, άφησαν με δηλώσεις τους στην «ΥΧ» εκπρόσωποι της Ένωσης Αρδευτών Ελλάδος, που συμμετείχαν σε σύσκεψη στο ΥΠΑΑΤ την Πέμπτη 21/2. Παρά τις σχετικές αποφάσεις που εξέδωσε πρόσφατα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, οι οποίες προβλέπουν ένα νέο καθεστώς χρέωσης με ισχύ από τη φετινή χρονιά, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «ΥΧ», είναι πολύ πιθανό το μέτρο να μην ισχύσει από φέτος. Πάντως, οι πρόσφατες αποφάσεις των αρμόδιων υπηρεσιών εγκρίνουν την εισαγωγή αυτού του πρόσθετου ποσού, που θα πρέπει να καταβάλλεται στο «Πράσινο Ταμείο» του ΥΠΕΝ από τους ΟΕΒ. Αν το μέτρο τελικά εφαρμοστεί, αναμένεται να επιβαρύνει τους συμβαλλόμενους παραγωγούς με έως και 2,4 λεπτά ανά κυβικό μέτρο ετησίως, δηλαδή πάνω από 10 ευρώ ανά στρέμμα σε ετήσια βάση, για καλλιέργειες με υψηλές απαιτήσεις νερού.

Αίτημα αναστολής του μέτρου, με το ΟΣΔΕ συνδέονται τα χρέη στους ΟΕΒ

 «Έχουμε ζητήσει παράταση δύο ετών την επιβολή του Περιβαλλοντικού Τέλους, καθώς και μείωση στο κόστος της άρδευσης. Έχουμε καταθέσει γραπτώς τις θέσεις μας στο υπουργείο και αναμένουμε», ήταν το σχόλιο του προέδρου της Ένωσης Αρδευτών Ελλάδος, Βασίλη Κανάκα, στην «ΥΧ», μετά το πέρας της συνάντησης της Πέμπτης. Από την πλευρά του, ο διευθυντής του ΓΟΕΒ Αχελώου, Βλάσσης Σφυρής, εκτιμά ότι θα υπάρξει παράταση. «Σύμφωνα με όσα μας έχουν πει από το ΥΠΑΑΤ, όσοι διατηρούν αρρύθμιστες οφειλές στους ΤΟΕΒ, δεν θα μπορούν να προβούν σε δήλωση καλλιέργειας».

Μέχρι το τέλος του α’ εξαμήνου οι νέες χρεώσεις

Σημειώνεται ότι οι αποφάσεις που εξέδωσε η ΑΔ Θεσσαλίας και αφορούν τη φετινή χρονιά είναι οι πρώτες αποφάσεις που εκδίδονται και εγκρίνουν αυτό το νέο καθεστώς χρέωσης των αρδεύσεων. Σύμφωνα με τα όσα ορίζονται από τον νόμο, αντίστοιχες αποφάσεις θα πρέπει να εκδοθούν και για τις υπόλοιπες περιοχές, το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2019, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η εξέλιξη αυτή δεν αφορά τις ιδιωτικές γεωτρήσεις, στις οποίες το Περιβαλλοντικό Τέλος προβλέπεται να ενσωματωθεί το 2021. Δηλώσεις στην «ΥΧ» παραχώρησε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υδάτων Πελοποννήσου, Δημήτρης Μήλιος. «Πρόκειται για ευρωπαϊκή οδηγία που εφαρμόζεται ήδη σε άλλες χώρες. Υπάρχει εντολή να γίνει μια κοστολόγηση. Εμείς, ως υπηρεσία, θα πρέπει να βγάλουμε αυτό το κόστος, από το οποίο το 50% θα πηγαίνει στο Πράσινο Ταμείο και το άλλο 50% θα επιστρέφει στους δήμους και στους ΤΟΕΒ για να κάνουν έργα εξοικονόμησης νερού. Για την Πελοπόννησο δεν έχει εκδοθεί ακόμα κάποια απόφαση».

Προκαλούν αντιδράσεις οι μεγάλες διαφορές στην τιμολόγηση

Όπως γίνεται αντιληπτό, οι Θεσσαλοί αγρότες είναι οι πρώτοι που πληροφορήθηκαν τι αναμένεται να αντιμετωπίσουν το καλοκαίρι. Το ύψος της νέας επιβάρυνσης ποικίλλει κατά περίπτωση και διαμορφώνεται από μια σειρά παραγόντων. Για παράδειγμα, οι παραγωγοί που αρδεύονται από ΤΟΕΒ στην Αιτωλοακαρνία θα επιβαρύνονται, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη σχετική απόφαση, με περίπου μισό ευρώ/στρέμμα ετησίως. Παραγωγοί που επικοινώνησαν με την «ΥΧ» είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι με τις εξελίξεις αυτές, ιδιαίτερα μετά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι ΤΟΕΒ σε όλη τη χώρα το περασμένο καλοκαίρι. «Ακόμα και οι υγιείς ΤΟΕΒ θα αντιμετωπίσουμε μεγάλα προβλήματα εάν η τιμολόγηση εφαρμοστεί» δήλωσε στην «ΥΧ» ο διευθυντής του ΤΟΕΒ Πηνειού, Βασίλης Αραμπατζής, ο οποίος συμμετείχε μαζί με εκπροσώπους ΤΟΕΒ από όλη τη Θεσσαλία σε σύσκεψη που συγκάλεσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, υπό τον πρόεδρο της ΕΝΠΕ, Κώστα Αγοραστό, όπου και υπογράφθηκε ψήφισμα κατά των αποφάσεων.

Παράταση δύο ετών στα Σχέδια Βόσκησης

Με τροπολογία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, δίνεται τελικά η –για ακόμα μια φορά προσωρινή– λύση στο μείζον θέμα των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης. Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, η προθεσμία εκπόνησης των Σχεδίων εξέπνεε στο τέλος του 2019, ενώ την ίδια στιγμή η ελάχιστη πρόοδος που είχε επιτευχθεί καθιστούσε αδύνατη οποιαδήποτε σκέψη για ολοκλήρωσή τους εντός προθεσμίας. Πλέονκ η νέα προθεσμία είναι έως τις 31/12/2021.

Έλλειψη χρημάτων και χρόνου

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η τροπολογία και όπως έχει καταγράψει η «ΥΧ» σε πρόσφατο ρεπορτάζ της, ένα σημαντικό ποσό λείπει από τις περιφέρειες για να προχωρήσουν στην εκπόνηση των Σχεδίων. Συνολικά, οι ανώτατες ανάγκες των περιφερειών υπολογίζονται σε περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ. Όπως αναφέρεται στην τροπολογία, το ποσό αυτό θα συγκεντρωθεί από τα τέλη βόσκησης των ετών 2019, 2020 και 2021, δηλαδή θα αποδίδονται στις περιφέρειες 3,5 εκατ. ευρώ ετησίως μέσω των δηλώσεων ΟΣΔΕ. Μέχρι σήμερα, πάντως, τα μισθώματα από τους κτηνοτρόφους δεν κάλυψαν σε αρκετές περιπτώσεις ούτε το 50% των απαιτούμενων δαπανών, ενώ ορισμένοι περιφερειάρχες έχουν καταθέσει τον προβληματισμό τους και για νομικά ζητήματα που σχετίζονται με τους διαγωνισμούς, ώστε να προχωρήσει το έργο εγκαίρως. Αξίζει να σημειωθεί ότι, ακόμα και με τη διετή παράταση που έχει δοθεί, δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό, καθώς σύμφωνα με έμπειρους μελετητές, ίσως χρειαστούν ακόμα και τρία χρόνια για την εκπόνηση των Σχεδίων.