Αρδευτικό Νέστου: Ελπίδες για ολοκλήρωση την άνοιξη του 2017

Με αντικειμενικές δυσκολίες και γραφειοκρατικά προβλήματα, το έργο θα είναι έτοιμο μετά από 32 ολόκληρα χρόνια

ΑΡΔΕΥΤΙΚΟ ΝΕΣΤΟΥ Ελπίδες για ολοκλήρωση την άνοιξη του 2017

Σε ποσοστό 50% του φυσικού αντικειμένου βρίσκεται το έργο αντικατάστασης αρδευτικών δικτύων δυτικής πεδιάδας Νέστου Καβάλας και για την ολοκλήρωσή του απαιτούνται περίπου 8.000.000 ευρώ. Θα αρδεύσει 60.000 στρέμματα, ξεκίνησε να εκτελείται το 2013 και η ανάδοχος κοινοπραξία έλαβε την άνοιξη 14μηνη παράταση κατόπιν αιτήματος στο ΥΠΑΑΤ, όπου ανήκει το έργο.

Η καθυστέρηση οφείλεται σε δυσχερείς καιρικές συνθήκες, ποιότητα των εδαφών, μετατόπιση στύλου της ΔΕΗ και γραφειοκρατικούς λόγους. Με την παράταση γίνεται έργο γέφυρα από το προηγούμενο στο νέο ΠΑΑ. Εάν προχωρήσει ομαλά, θα ολοκληρωθεί εντός της προθεσμίας (17 Απρίλη 2017), σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα, Σωτήρη Παπαδόπουλο. «Η περιφέρεια ζητά από το υπουργείο Οικονομικών να χρησιμοποιηθεί μέρος από τα αδιάθετα ποσά για την αποπληρωμή του έργου. Μέχρι το τέλος του 2016, το 1/3 αυτού θα δοθεί προς χρήση». Το έργο θα αντικαταστήσει μεγάλο μέρος του δικτύου του ΤΟΕΒ Χρυσούπολης, που κατασκευάστηκε πριν από το 1960 και προκαλεί σοβαρά προβλήματα σε αγρότες και περιβάλλον, με απώλειες νερού λόγω σπασμένων δικτύων.

ΑΡΔΕΥΤΙΚΟ ΝΕΣΤΟΥ  Ελπίδες για ολοκλήρωση την άνοιξη του 2017

Η μελέτη έγινε το 1985, άρα καθίσταται έως έναν βαθμό παρωχημένη. «Θεωρείται η καλύτερη δυνατή λύση και ο συγκεκριμένος τρόπος άρδευσης είναι μοναδικός, γιατί η περιοχή είναι υφαλμυρισμένη, άρα μια υπόγεια δικτύωση, μια στάγδην άρδευση εντείνει το πρόβλημα της αλμυρότητας των εδαφών. Θέλουμε οι καλλιέργειες να αρδεύονται με κατάκλιση για να πηγαίνουν προς τα κάτω τα άλατα στο έδαφος. Η υπογείωση του νερού δημιουργεί επιπλέον κόστος στους παραγωγούς που έχουν μεγάλες οφειλές στον ΤΟΕΒ».

Ενστάσεις

Ο Δρ. Μάνος Κουτράκης, πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας, μεταφέρει την ένσταση στον υπέργειο χαρακτήρα του αγωγού. «Όλο το έργο έχει μήκος περίπου 120 χλμ., καταλαμβάνει ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του Δέλτα Νέστου. Πρόκειται για υπερυψωμένο αρδευτικό δίκτυο με τσιμεντένιους αγωγούς που φτάνουν τα 2,80 μ. ύψος σε κάποια σημεία που είναι παράλληλα με την εθνική οδό, το οποίο κατακερματίζει το Δέλτα, προκαλώντας προβλήματα στην πανίδα και τις μετακινήσεις αγροτών και κτηνοτρόφων.

ΑΡΔΕΥΤΙΚΟ ΝΕΣΤΟΥ  Ελπίδες για ολοκλήρωση την άνοιξη του 2017

Στην ανατολική πλευρά του Δέλτα Νέστου (Νομός Ξάνθης), ο σχεδιασμός αφορά υπόγειο δίκτυο άρδευσης, από την πλευρά όμως της Καβάλας, αντί να αρχίσει η αντικατάσταση του παλαιωμένου υπέργειου δικτύου με καναλέτα σε υπόγειο δίκτυο, έχουμε την επέκτασή του με δίκτυο υπερυψωμένο, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη τη μελλοντική του αντικατάσταση από ένα υπόγειο».

Aκόμη, προσθέτει ότι με το συγκεκριμένο δίκτυο οι δυναμικές καλλιέργειες της περιοχής δεν θα μπορούν να αρδεύονται, γιατί χρειάζονται δίκτυο με πίεση και υποστηρίζει τον συνδυασμό υπόγειων δικτύων με άρδευση ακριβείας. Για τη διευκόλυνση στις μετακινήσεις της άγριας πανίδας, λόγω ύψους αγωγών, θα διανοιχτούν σήραγγες.

Μαρία Αμπατζή