Άρδευση: Πού βρίσκεται η υπόθεση με το περιβαλλοντικό τέλος

Πολλή συζήτηση έχει σηκώσει το θέμα των αυξήσεων της τιμής της κιλοβατώρας στο αγροτικό τιμολόγιο, ωστόσο υπάρχει ένα άλλο μεγάλο ζήτημα που παραμένει ανοιχτό εδώ και μήνες και πρόκειται να επανέλθει στην επικαιρότητα. Πρόκειται για το περίφημο περιβαλλοντικό τέλος, που είχε πάρει, κατά κάποιον τρόπο, μια σιωπηλή αναστολή, καθώς η εφαρμογή του είχε ξεκινήσει να προωθείται λίγους μήνες προτού η χώρα μπει σε προεκλογικό κλίμα.

Κανονικά έχουν ενημερωθεί οι ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας να εφαρμόσουν το περιβαλλοντικό τέλος που υπολογίζεται έως και 12 ευρώ/στρέμμα στις περιοχές όπου οι υδάτινοι πόροι είναι περιορισμένοι.

Όπως ενημέρωσε την «ΥΧ» ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας, Κοσμάς Κελεσίδης, «εμείς έχουμε κοινοποιήσει εδώ και μήνες την απόφαση στους ΤΟΕΒ, αλλά ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει το ζήτημα. Εκτιμούμε ότι είναι πιθανή μια αναστολή του μέτρου για το 2020, όμως οι Οργανισμοί θα είναι υποχρεωμένοι μετά το πέρας της αρδευτικής περιόδου να ζητήσουν το τέλος από τα μέλη τους».

Κανονικά θα συμπεριληφθεί το τέλος στους λογαριασμούς των μελών του ΤΟΕΒ Μεσσαράς είχε ενημερώσει την «ΥΧ» ο πρόεδρος του Οργανισμού, Βαγγέλης Τσιμπραγάκης. Ο ίδιος, πάντως, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το εν λόγω πρόσθετο κόστος να μη ζητηθεί από τους συμβεβλημένους με αγρότες, ωστόσο, όπως διευκρίνισε, «είμαστε υποχρεωμένοι να το αποτυπώσουμε και να το αποδώσουμε στα τιμολόγια του νερού».

Μέσα σε όλα αυτά, απέχουμε μόλις δύο εβδομάδες από τη λήξη της παράτασης που είχε δώσει η ΔΕΗ για την υποβολή δικαιολογητικών για ένταξη στο αγροτικό τιμολόγιο.