Αργολίδα: Οι «μαϊμού» αλιείς απειλούν τον αλιευτικό τουρισμό

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το διήμερο εμψύχωσης/ενημέρωσης αλιέων της Ανατολικής Πελοποννήσου, που πραγματοποιήθηκε στις 15 και 16 Δεκεμβρίου στο Ναύπλιο και το Τολό Αργολίδας από την Πάρνωνα Αναπτυξιακή ΑΕ, παρουσία της προέδρου του Πανελλήνιου Σωματείου Αλιευτικού Τουρισμού Επαγγελματιών Αλιέων, Αντωνίας Βασιλείου.

Το διήμερο ολοκληρώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου, όταν απέπλευσε το τουριστικό επαγγελματικό αλιευτικό σκάφος «Άγιος Ανδρέας» της TOLO FISHING TRIPS από το λιμάνι του Τολού, για την επίδειξη πιλοτικού αλιευτικού τουρισμού.

Ο ιδιοκτήτης του σκάφους, Ανδρέας Μπικάκης, αναφερόμενος στην πορεία του αλιευτικού τουρισμού και στην ημερίδα, αναφέρει: «Αν και είχα ενημερώσει συναδέλφους από την Αργολίδα, δεν υπήρξε η εκδήλωση ενδιαφέροντος που προσδοκούσαμε. Ήρθαν αλιείς από τον Τυρό, το Λεωνίδιο και φυσικά την Κίο. Αυτό που πρέπει να γίνει σαφές είναι η ανάγκη να επιστρέψουν τα νέα παιδιά στα καΐκια.

Η νοοτροπία των παλιών να διώχνουν τα παιδιά από τις βάρκες έχει δημιουργήσει πρόβλημα. Αυτήν τη στιγμή, στο Τολό, στην ηλικία κάτω των 40 είμαστε μόλις δύο άτομα. Οι υπόλοιποι είναι άνω των 50 ετών».

Προβλήματα

Όπως εξηγεί ο κ. Μπικάκης: «Ακόμα είναι υπαρκτό το πρόβλημα της αναζήτησης πελατών, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ότι όσοι βιώνουν την εμπειρία φέρνουν ακόμα περισσότερους πελάτες. Βέβαια, όλα γίνονται με γνώμονα τον άνθρωπο και με βάση τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας». Το πρόβλημα που φαίνεται να απασχολεί είναι ότι «πλέον πρέπει να επανέλθουν οι άδειες ερασιτεχνικής αλιείας. Αρκετοί ερασιτέχνες, πατώντας στο γεγονός ότι δεν χρειάζονται ατομικές άδειες, βάζουν κόσμο και κάνουν αλιευτικό τουρισμό χωρίς να τηρούνται οι προδιαγραφές και τα μέτρα ασφαλείας.

Φυσικά, είναι αυτονόητο ότι δεν κόβουν ούτε αποδείξεις, όποτε και σε αυτή την περίπτωση βγαίνει χαμένο το κράτος», υπογραμμίζει ο κ. Μπικάκης.

Και καταλήγει: «Η λαθραία δράση τέτοιων ατόμων, που μέχρι τώρα είναι ανεξέλεγκτη, προβληματίζει όσους σκέφτονται να επενδύσουν στον αλιευτικό τουρισμό και τους μπλοκάρει, αφού ο ανταγωνισμός είναι αθέμιτος».