Αργολίδα: Παραγωγή αποξηραμένων εσπεριδοειδών από μαθητές μέσω της «Εικονικής Επιχείρησης»

Η καινοτόμος προσπάθεια φέρνει στο προσκήνιο προϊόντα που εμπεριέχουν τα χρώματα και τα αρώματα του αργολικού κάμπου

Το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Αργολίδας, που βρίσκεται στην Πυργέλλα του Δήμου Άργους Μυκηνών, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση» του Junior Achievement Greece (https://jagreece.org), ίδρυσε την επιχείρηση με επωνυμία «Citrus Dried Fruits of Argolida» («Αποξηραμένα Εσπεριδοειδή Αργολίδας»).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΕΕΕΕΚ, το Junior Achievement Greece (JA Greece) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2005. Είναι μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εκπαίδευσης & Επιχειρηματικότητας Junior Achievement Worldwide και υλοποιεί τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Οργανισμού στην Ελλάδα.

Όπως εξηγεί η γεωπόνος και υπεύθυνη του προγράμματος, Μαρία Λούζη, αντικείμενο της «Εικονικής Επιχείρησης» είναι η παραγωγή αποξηραμένων τεμαχίων εσπεριδοειδών. «Το πρόγραμμα συντονίζεται από το JA Greece, το οποίο έχει συντονιστικό και υποστηρικτικό ρόλο σε κάθε βήμα, σε όλες τις διαδικασίες του προγράμματος. Η ιδέα προέκυψε μετά από διαρκή αναζήτηση και έρευνα για να παραχθεί ένα τοπικό, φυσικό και καινοτόμο προϊόν από μαθητές της ειδικής αγωγής, οι οποίοι να συμμετέχουν με τον τρόπο που μπορούν, και να εμπεριέχει τα χρώματα και τα αρώματα του αργολικού κάμπου».

Το σύνθημα της ομάδας είναι παρμένο από τον στίχο του Νίκου Γκάτσου «μα μ’ ένα πορτοκάλι θα σε κερδίσω πάλι…”, από το τραγούδι «Μια Κυριακή του Μάρτη»

Στόχος

Όπως μάς αναφέρει η κα Λούζη, «στο πλαίσιο του προγράμματος, οι μαθητές μαθαίνουν να κάνουν μια επιχειρηματική ιδέα πραγματικότητα. Δημιουργούν τη δική τους επιχείρηση και ανακαλύπτουν πώς λειτουργεί στην πράξη, συμμετέχουν σε Μαθητική Εμπορική Έκθεση και στη δημιουργία Εικονικού Περιπτέρου. Εκλέγουν το διοικητικό συμβούλιο, που αποτελείται από συμμαθητές τους, συγκεντρώνουν μετοχικό κεφάλαιο και διαθέτουν στην αγορά ένα προϊόν ή προσφέρουν μια υπηρεσία της επιλογής τους. Στο τέλος του προγράμματος παρουσιάζουν τον απολογισμό και τον ισολογισμό τέλους χρήσης στους μετόχους της εταιρείας. Η ομάδα αποτελείται από 13 μαθητές και μαθήτριες που έλαβαν σημαντικούς ρόλους στην Εικονική Επιχείρηση όπως είναι του διευθυντή, της γραμματέως, του ταμεία του υπεύθυνου λογιστηρίου, του εργαζόμενου στην παραγωγή και συσκευασία».

Η Εικονική Επιχείρηση εκτός από το να είναι βιώσιμη οικονομικά θα πρέπει να λαμβάνει μέτρα ώστε να εναρμονίζεται με τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης και παράλληλα να έχει κοινωνικό χαρακτήρα.

Ομάδα

Κλείνοντας, η Μαρία Λούζη αναφέρει: «Το σύνθημα της ομάδας είναι “μα μ’ ένα πορτοκάλι θα σε κερδίσω πάλι…”, το οποίο δανειστήκαμε από τον Νίκο Γκάτσο. Όλοι μαζί θα κερδίσουμε τη ζεστασιά, την αισιοδοξία και την ευεξία που χαρίζουν τα αρώματα των εσπεριδοειδών».

Αυτή η ομάδα ανθρώπων μοιράστηκε το όραμα και στήριξε σε κάθε βήμα της αυτήν τη δημιουργική προσπάθεια. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του σχολείου, η πρόταση στηρίζεται από τον διευθυντή του σχολείου, Σωτήρη Ταραντήλη, σχεδιάστηκε από τη γεωπόνο – υπεύθυνη προγράμματος, Μαρία Λούζη, και τους καθηγητές Φυτικής Παραγωγής Παναγιώτη Παναγιώτου και Μπάμπη Σταυρόπουλο. Σημαντικός, επίσης, είναι ο ρόλος της εθελόντριας συμβούλου – μέντορα της «Εικονικής Επιχείρησης», η οποία είναι η Ξένια Γκαλέτση, οικονομολόγος, νέα αγρότισσα και ιδρύτρια της εταιρείας μεταποίησης και τυποποίησης αγροτικών προϊόντων «Μέγας Καρπός», που εδρεύει στο Άργος.