Αργολίδα: Σε επιφυλακή για τη διατήρηση της καθαρότητας του νερού από τις καταβόθρες της Αρκαδίας

Παίρνουν τα μέτρα τους ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις

Αργολίδα: Σε επιφυλακή για τη διατήρηση της καθαρότητας του νερού από τις καταβόθρες της Αρκαδίας

Αποδέκτης ενός δώρου της φύσης, που έρχεται από την Αρκαδία, είναι η Αργολίδα για πολλούς αιώνες. Το δώρο του νερού, που είναι προϊόν ενός σύνθετου συστήματος στο οποίο παίζουν κυρίαρχο ρόλο οι καταβόθρες της Αρκαδίας, είναι σίγουρα πολύτιμο για τους παραγωγούς. Όλες οι μελέτες δείχνουν ότι οι καταβόθρες αυτές, που είναι σπήλαια μέσα στα οποία πέφτουν και εξαφανίζονται επιφανειακά νερά, τροφοδοτούν με νερό όλη σχεδόν την Πελοπόννησο. Ένα μεγάλο μέρος από αυτές κατευθύνει τα νερά στην Αργολίδα, μαζί με τις καταβόθρες που βρίσκονται στην ορεινή Σκοτεινή και την Αλέα.

Αργολίδα: Σε επιφυλακή για τη διατήρηση της καθαρότητας του νερού από τις καταβόθρες της ΑρκαδίαςΣύμφωνα με τις έρευνες που έχουν γίνει και τις μελέτες που έχουν δημοσιευθεί οι καταβόθρες της Αρκαδίας, που βρίσκονται στη Νεστάνη και την Καψιά, καταλήγουν στο Κυβέρι. Στο Κυβέρι καταλήγουν, επίσης, τα νερά από τις καταβόθρες Μηλιά και Κανατάς. Το Κεφαλάρι τροφοδοτείται από την καταβόθρα της Σκοτεινής, ενώ στην Κρόη της Λέρνης έρχονται νερά από την καταβόθρα του Κανατά και της Αλέας. O Ανδρέας Ζυμής, που εργάστηκε για πάρα πολλά χρόνια στην Υπηρεσία Εγγείων Βελτιώσεων, επισημαίνει στην «ΥΧ» ότι «οι ποσότητες του νερού, όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, αυξομειώνονται ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες. Για μία χρονιά, μπορεί να φτάσει σε σύνολο απόδοσης περίπου 70 εκατομμύρια κυβικά. Εάν το Κεφαλάρι έχει επαρκείς ποσότητες, τότε δεν χρησιμοποιείται τον Απρίλη για πότισμα ο Ανάβαλος, αλλά ξεκινά αργότερα. Σε ό, τι αφορά τη Λέρνη, είναι πολύ πιο σταθερή από το Κεφαλάρι, αφού σπάνια στερεύει και έχει μία ποσότητα 40 εκατομμυρίων κυβικών τον χρόνο, με μία μέση παροχή που υπολογίζεται στις 5-6 χιλιάδες τόνους. Από τη Λέρνη φεύγει μία ποσότητα νερού που διοχετεύεται στην περιοχή όπου υπήρχε το παλιό αρδευτικό σύστημα από Μύλους μέχρι Κεφαλάρι».

Το πόσο πολύτιμο είναι αυτό το σύστημα γίνεται εύκολα κατανοητό και –μαζί με αυτό– η ανάγκη να διαφυλαχθεί χωρίς παρεμβάσεις που θα ακυρώσουν τη λειτουργία του μηχανισμού κίνησης των υδάτων. Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υδάτων Πελοποννήσου, Δημήτρης Μήλιος, αναφερόμενος στις καταβόθρες της Αρκαδίας, επισημαίνει ότι «η υπηρεσία ελέγχει συνεχώς εάν είναι καθαρές και εάν υπάρχουν τα μέτρα προστασίας που απαιτούνται. Τα λεγόμενα καθαριστικά ή τεχνικά έργα τα κάνει ο δήμος ή η περιφέρεια στην οποία ανήκουν». Ο προϊστάμενος του τμήματος Τουρισμού στον Δήμο Τρίπολης, Θοδωρής Τσάμης, ο οποίος ασχολείται με το θέμα των καταβοθρών, υπογράμμισε στην «ΥΧ» την ανάγκη να διατηρηθούν αυτές καθαρές και να μην παρεμβάλλονται άλλοι παράγοντες που θα εκτρέπουν τη ροή των υδάτων.

Οι παραγωγοί της Αρκαδίας έχουν λόγο να έχουν τις καταβόθρες καθαρές, ώστε να μην μπλοκαριστούν και έχουν, πλέον, καταστροφικές πλημμύρες στα χωράφια τους. Φυσικά, η μεταβολή των καιρικών συνθηκών δεν αφήνει ανεπηρέαστες και τις καταβόθρες, αφού, όπως μας τόνισε ο προϊστάμενος του ΙΓΜΕ Τρίπολης, Αντώνης Καλπακιώτης, σε πρόσφατη μέτρηση στην καταβόθρα της Κάψιας το νερό βρέθηκε να είναι οκτώ μέτρα κάτω από το σύνηθες ύψος του!