Από το πανεπιστήμιο της Ιταλίας στη λιαστή ντομάτα

Ο Άρης Νικολάου επένδυσε στη γνώση, στην καινοτομία και την αγάπη για τον αγροτικό τομέα

sigxronos-agrotis-aris-nikolaou4

Τις γνώσεις που απέκτησε στη γεωπονική σχολή του πανεπιστημίου του Τορίνο στην Ιταλία εφαρμόζει στο χωριό Κυρτώνη Φθιώτιδας ο 25χρονος Άρης Νικολάου, από όπου και κατάγεται. Εδώ και τρία χρόνια, και μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, ο νέος αγρότης ασχολείται με την παραγωγή και τη μεταποίηση ντομάτας σε συνεργασία με τον πατέρα του. «Σπούδασα γεωπονική λόγω του πατέρα μου, ο οποίος είναι και αυτός γεωπόνος. Από τη στιγμή που ξεκίνησα τις σπουδές μου σκεφτόμασταν με ποιον τρόπο θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε τις κοινές μας γνώσεις. Επειδή, λοιπόν, είχαμε γνώση για την ντομάτα γενικά ως προϊόν, κάναμε έρευνα της αγοράς και είπαμε ότι μας παίρνει να ξεκινήσουμε αυτήν τη δραστηριότητα».

Ο Άρης μαζί με τον πατέρα του παράγουν λιαστή ντομάτα στη δική τους καθετοποιημένη μονάδα, παίρνοντας την πρώτη ύλη από τα δικά τους χωράφια, καθώς και από το θερμοκήπιο. «Καλλιεργούμε περίπου 30 στρέμματα ντομάτας, την οποία έπειτα επεξεργαζόμαστε στη μονάδα μας. Το τελικό προϊόν, το οποίο πέρυσι έφτασε γύρω στους 40 τόνους, πηγαίνει σε μεγαλύτερες εταιρείες ως βιομηχανικό προϊόν για περαιτέρω επεξεργασία», αναφέρει ο Α. Νικολάου, ο οποίος τονίζει πως η ενασχόλησή του με τον αγροτικό τομέα ήταν αναπόφευκτη λόγω του αγροτικού του υπόβαθρου, αλλά και χάρη στην αγάπη των γονιών του για τον συγκεκριμένο τομέα. Ο ίδιος αναφέρει πως η Ελλάδα χρειάζεται νέα παιδιά με καινούργιες ιδέες και γνώσεις. Χρειάζεται, όμως και περισσότερη βοήθεια από το κράτος. «Η αλήθεια είναι πως τα κεφάλαια που έχουμε χρησιμοποιήσει είναι δικά μας, καθώς δεν έχω ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα. Το κράτος δεν μας έχει βοηθήσει ιδιαίτερα, δεν έχει υπάρξει κάποιο πρόγραμμα που να μας έχει στηρίξει και μετά εμείς να τα βγάλουμε εις πέρας».

Τεχνολογία

Μία παράμετρος, η οποία συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό και στη δημιουργία σύγχρονων μονάδων, είναι η τεχνολογία, τονίζει ο Άρης Νικολάου, ο οποίος αναφέρει πως «στόχος μας είναι οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούμε να είναι όσο το δυνατόν πιο σύγχρονες. Προσπαθούμε όσο γίνεται κάποιες διεργασίες να γίνονται αυτοματοποιημένα, ώστε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με την εργασία των ατόμων που απασχολούνται στη μονάδα».

Εκπαίδευση

Για να μπορέσεις, όμως, να αξιοποιήσεις όλες τις τεχνολογίες, αλλά και να εισάγεις καινοτόμες ιδέες χρειάζεται γνώση, την οποία μερικές φορές δεν μπορείς να λάβεις από τον πατέρα και τον παππού σου, καθώς όσο μεγαλύτερος είσαι και έχεις συνηθίσει σε κάποια πράγματα και πρακτικές είναι δύσκολο να προχωρήσεις σε κάτι καινοτόμο, τονίζει ο Α. Νικολάου. «Είναι μια πολύ καλή περίπτωση να ασχοληθεί κάποιος με τον αγροτικό τομέα ως κεντρικό επάγγελμα, καθώς είναι ένας από τους τομείς στους οποίους στηρίζεται η Ελλάδα. Χρειάζεται, όμως, να έχεις καινοτόμες ιδέες για να μπορέσεις να ξεχωρίσεις, οι οποίες προέρχονται και από τις γνώσεις που έχεις λάβει».

Τα βήματα της επιτυχίας

Μικρά και σταθερά βήματα, καλά μελετημένες κινήσεις, μα πάνω από όλα η αναλογία ποιότητας τιμής, το να έχεις, δηλαδή, όσο το δυνατόν καλύτερη ποιότητα με το ελάχιστο κόστος, ώστε να είσαι ανταγωνιστικός, είναι τα στοιχεία που χρειάζεται κάποιος, σύμφωνα με τον Α. Νικολάου, για να μπορέσει να πάρει το ρίσκο και να ξεχωρίσει από τους υπόλοιπους.

liasti-ntomataΜελλοντικά σχέδια

Ως πρώτο στόχο ο Άρης Νικολάου με τον πατέρα του έχουν τη δημιουργία της δικής τους ετικέτας. «Τα μελλοντικά σχέδια είναι να μπει και ετικέτα στο προϊόν, ώστε να καταφέρουμε να μπούμε είτε σε μεγάλα καταστήματα λιανικής πώλησης είτε σε μικρότερες επιχειρήσεις στις οποίες θα φαίνεται πως το προϊόν είναι δικό μας». Ο δεύτερος στόχος είναι «να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες της Ελλάδας για λιαστή ντομάτα, οι οποίες κατά ένα μεγάλο ποσοστό, αυτήν τη στιγμή, καλύπτονται από την Τουρκία. Οπότε, κοιτάμε πρώτα προς Ελλάδα, ενώ στο μέλλον μας ενδιαφέρει να ασχοληθούμε και με τις εξαγωγές», συμπληρώνει ο Άρης Νικολάου.