Αρκαδία: Καταστροφική η χρονιά για κεράσι και βύσσινο

Καταστροφική θεωρείται η φετινή χρονιά για τους παραγωγούς βύσσινου και κερασιού στην Αρκαδία και ειδικότερα στην περιοχή Ρίζες, όπου καλλιεργείται ο μεγαλύτερος όγκος της συνολικής παραγωγής του νομού.

Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ριζών, Νίκος Τζιντής, αναφερόμενος στα προβλήματα της χρονιάς, σημειώνει ότι «φέτος έμειναν πολλά βύσσινα στα δέντρα». Όπως εξηγεί, «με τις βροχές έδρασαν τα έντομα και δεν είχαμε καθόλου παραγωγή. Ένα χωριό ολόκληρο που, στην πλειονότητά του, ασχολείται με την καλλιέργεια είδε φέτος λόγω καιρικών συνθηκών να καταστρέφεται συνολικά η παραγωγή του και, φυσικά, η τοπική οικονομία».

Οι περισσότεροι κάτοικοι ασχολούνται με την παραγωγή βύσσινου που, από άποψη ποιότητας, θεωρείται ένα από τα καλύτερα βύσσινα στην Ελλάδα, σε αντίθεση με το κεράσι που δεν μπορεί να ανταγωνιστεί την παραγωγή της Βόρειας Ελλάδας.

Αρνητικός ο απολογισμός και για το κεράσι

Σε ό,τι αφορά το κεράσι, ο απολογισμός είναι επίσης αρνητικός. «Τη ζημιά που έχουμε υποστεί δεν την αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ. Ως Ένωση Αρκαδίας, και με δεδομένο ότι έμεινε απούλητο το 20%, αφού ήταν ασύμφορο να μαζευτεί, η ζημιά είναι καθολική», τονίζει ο κ. Τζιντής.

Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι οι περσινές τιμές ήταν χαμηλές και ότι όλα τα προβλήματα που έχουν συσσωρευθεί οδηγούν σε συρρίκνωση της παραγωγής.