Αρκαδία: Μετράνε ζημιές στα μήλα

Μεγάλη είναι η απογοήτευση για τους μηλοπαραγωγούς της Αρκαδίας, καθώς η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται από προβλήματα στην παραγωγή των προϊόντων τους. Η αρχή έγινε από τα Στάρκιν, που είχαν εξαιρετικά μειωμένη παραγωγή –πέρα από κάθε πρόβλεψη–, καθώς οι απώλειες έφθασαν το 60%. Η υγρασία του Μαΐου και του Ιουνίου δημιούργησε σημαντικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να μη δέσουν τα μήλα της εν λόγω ποικιλίας.

Όπως εξηγεί ο παραγωγός Νίκος Χαραλαμπάκης, «η τιμή ήταν πολύ καλύτερη από την περασμένη χρονιά, αφού έφτασε τα 50 λεπτά. Αυτό, όμως, δεν βοήθησε, γιατί οι απώλειες ήταν μεγάλες. Σε πολλά κτήματα, οι παραγωγοί δεν μπήκαν καθόλου, αφού δεν άξιζε τον κόπο να πληρώσουν για να κάνουν όλες τις εργασίες που απαιτούνταν». Μετά τα Στάρκιν, ακολούθησαν τα Φούτζι, που πήγαν καλύτερα, καθώς έφτασαν τα 60 λεπτά. «Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι παραγωγές δεν είναι μεγάλες, αλλά μειώνονται συνεχώς, καθώς οι αγρότες στρέφονται σε άλλες καλλιέργειες, όπως τα φυλλώδη, που πιστεύουν ότι θα τους δώσουν μεγαλύτερο κέρδος», σημειώνει ο κ. Χαραλαμπάκης. Μάλιστα, ο ίδιος προσθέτει ότι «τα χωριά φυλλοροούν και οι δενδρώδεις καλλιέργειες αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα. Στα Στάρκιν, η μείωση έφτασε πάλι το 60%».

Στα 80-90 λεπτά τα Πιλαφά

Όσον αφορά τα Πιλαφά, ο κ. Χαραλαμπάκης αναφέρει ότι «η τιμή τους έφτασε τα 80-90 λεπτά και η μείωση στάθηκε στο 40%. Οι αποθηκευμένες ποσότητες δεν είναι μεγάλες και μέχρι τις γιορτές θα έχουν εξαντληθεί. Τα Πιλαφά υπέστησαν μείωση της παραγωγής την περασμένη δεκαετία, όταν έπεσαν χαμηλά οι τιμές, και σταθεροποιήθηκαν την τελευταία πενταετία. Το πρόβλημα είναι η μειωμένη απόδοση», καταλήγει.