Αρκαδία: Στα ύψη η τιμή της μηδικής, μεγάλες οι ελλείψεις

Σε στάση αλλαγής προσανατολισμού βρίσκονται οι καλλιεργητές στην Αρκαδία, οι οποίοι μετρούν ώρες πλέον για τη νέα καλλιεργητική περίοδο. Τα γεγονότα στη Θεσσαλία, αλλά και ο πόλεμος στο Ισραήλ, έφεραν νέα δεδομένα και προβληματισμό. Όπως σημειώνει ο παραγωγός Δημήτρης Ξηρογιάννης, «οι παραγωγοί της Αρκαδίας και της Πελοποννήσου γενικότερα, το πρώτο που σκεφτόμαστε είναι να επενδύσουμε περισσότερο στις ζωοτροφές και λιγότερο στην παραγωγή σιτηρών για κατανάλωση. Υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε ζωοτροφές και εκεί πρέπει να ρίξουμε το βάρος, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των καλλιεργητικών μονάδων».

Σε ό,τι αφορά τη φετινή καλλιεργητική περίοδο, ο Δημήτρης Ξηρογιάννης τονίζει ότι «οι δύσκολες καιρικές συνθήκες τόσο του Μαΐου όσο και του Ιουνίου υποβάθμισαν την παραγωγή, με αποτέλεσμα να έχουμε απώλειες και στη βρώμη, αλλά και στα κριθάρια από τις επαναλαμβανόμενες βροχές που οδήγησαν σε απώλεια εισοδήματος. Εμείς οι παραγωγοί πρέπει να κρατάμε σπόρους για να ξανασπέρνουμε και, παράλληλα, να αποθηκεύουμε τα σιτηρά, εάν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, αφού μετά τη συγκομιδή οι τιμές ανεβαίνουν».

Επίσης, ο ίδιος αναφέρει ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα μπαίνουν περισσότερες μηδικές, καθώς έχουν περισσότερη ζήτηση και είναι και ακριβές. «Οι καταστροφές στις αρχές της άνοιξης και του καλοκαιριού έχουν φέρει μεγάλη έλλειψη στις κτηνοτροφικές μονάδες από σανό και χόρτο», επισημαίνει ο κ. Ξηρογιάννης και προσθέτει: «Έτσι, το τριφύλλι, και πιο συγκεκριμένα η μπάρα των 25 κιλών, έχει φθάσει να πωλείται στα 8-10 ευρώ. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση από την περιοχή της Θεσσαλίας.

Δυστυχώς, τα δύο πρώτα χέρια καταστράφηκαν από τις βροχές και έτσι έφτασαν κάποιοι να μην μπορούν να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες, αλλά ούτε και των πελατών. Με τα υπόλοιπα 3-4 χέρια πρέπει να καλύψουμε τις ανάγκες της αγοράς και να μειώσουμε τη ζημιά. Φέτος, δηλαδή, είχαμε μειωμένη παραγωγή και υψηλές τιμές. Όποιος δεν έχει κάνει τα κουμάντα του, θα πληρώσει πανάκριβα τις αποθηκευμένες ζωοτροφές».