Αρκίτσα: Αναβίωση του παραδοσιακού εθίμου της Ρωμάνας

Τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα, όπως κάθε χρόνο, πραγματοποιήθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αρκίτσας ο «Κλείδωνας», το παραδοσιακό έθιμο της Ρωμάνας.

Η αναβίωση αυτού του εθίμου έχει τις ρίζες του στην ιστορία του χωριού και αποτελεί μέρος της παράδοσης και των πολιτιστικών εκδηλώσεων. Σύμφωνα με την παράδοση, οι γυναίκες του χωριού με τις παραδοσιακές στολές από νωρίς το πρωί ξεκινούν το τραγούδι και τον χορό από σπίτι σε σπίτι. Συνήθως τους προσφέρονται υλικά, ώστε να παρασκευάσουν τα τοπικά παραδοσιακά εδέσματα (γλυκά, πίτες κ.ά.), με τα οποία θα φιλεύουν τους επισκέπτες κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων.

Η συγκέντρωση των κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών γίνεται στην κεντρική πλατεία του χωριού κατά τις βραδινές ώρες και, με συνοδεία της παραδοσιακής ορχήστρας, ξεκινά το γλέντι. Η δράση αυτή στηρίζεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Κλείδωνας» με τη συνδρομή του Δήμου Λοκρών και της Τοπικής Κοινότητας Αρκίτσας.

Για τη διατήρηση των παραδοσιακών εκδηλώσεων έχουν δημιουργηθεί εδώ και πολλές δεκαετίες τιμήματα χορού, όπως επίσης και άλλων θεματικών ενοτήτων, ώστε να μπορέσουν να διατηρήσουν αναλλοίωτη την παράδοση του τόπου.

«Τα χρήματα που πήραμε ήταν ελάχιστα και δεν φτάνουν για να καλύψουμε τις υποδομές που απαιτούνται, ώστε να ξεκινήσουμε πάλι από την αρχή», σημειώνει ο παραγωγός Κώστας Παπαμήτσος από την περιοχή της Αγίας Άννας.