Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά: Συντονισμός και συνεργασία για την περαιτέρω προώθησή τους

Αργά αλλά σταθερά και συνετά βήματα κάνει ο τομέας των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στη χώρα μας σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια για να γίνει συνείδηση στον Έλληνα καταναλωτή ότι τα ελληνικά βότανα υπερέχουν από τα εισαγόμενα. Η παραπάνω εκτίμηση διατυπώθηκε, μεταξύ άλλων, στο συνέδριο που πραγματοποίησε η Ένωση Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών για τα ΑΦΦ, τα άνθη, τους καρπούς, και τις ελληνικές υπερτροφές ως έναν ισχυρό οικονομικό μοχλό ανάπτυξης.

Στο συγκεκριμένο συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της ΔΕΘ και του Παρατηρητηρίου για το Οξειδωτικό Στρες, αναπτύχθηκαν τέσσερις ενότητες που αφορούσαν τα αγροδιατροφικά προϊόντα και την επιχειρηματικότητα, τη φαρμακευτική κάνναβη, τις υπερτροφές και τα βότανα, όπως και τις εξαγωγές.

Σε σχέση με την αγροδιατροφή, συζητήθηκαν τα θέματα της ένταξης των νέων προϊόντων στα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, όπως η σπιρουλίνα, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο θέμα των πιστοποιήσεων.

Για τη φαρμακευτική κάνναβη έγινε λόγος για την παρουσία της στην ελληνική πραγματικότητα, ζήτημα που απασχολεί μεγάλο μέρος των εμπλεκομένων στον τομέα αυτόν, ενώ για τις υπερτροφές τονίστηκε ότι είναι ένα θέμα σχετικά άγνωστο στη χώρα και στο ευρύ κοινό.

Εξαγωγές

Σχετικά με τις εξαγωγές των ΑΦΦ, για τα οποία ειπώθηκε ότι ο χαρακτήρας τους έχει καθαρά εξαγωγικό προσανατολισμό λόγω της ποιότητας που τα διακρίνει στην παγκόσμια αγορά, απαιτούνται περισσότερες ενέργειες σε ό,τι αφορά τις κατάλληλες πιστοποιήσεις, τη συσκευασία και την τυποποίηση, ώστε να γίνονται μακροπρόθεσμες συνεργασίες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών Ελλάδας, Μιχάλη Παπαδόπουλο, «τα αρωματικά φυτά και βότανα είναι ένας χρυσός που φυτρώνει στην Ελλάδα και μπορούμε να απευθυνθούμε σε αγορές που μπορούν να μας προσφέρουν πολλά. Απαιτείται, όπως είπε, μια συντονισμένη συνεργασία από όλους τους εμπλεκομένους στον κλάδο, καθώς οι περισσότεροι που ασχολούνται με τα ΑΦΦ είναι μικροί παραγωγοί, ώστε τα προϊόντα μας να μπορούν να γίνουν στο εξωτερικό υπολογίσιμη δύναμη».

Στρατηγικός σχεδιασμός

Έτσι, αυτό στο οποίο συμφώνησαν όλοι οι σύνεδροι, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, ήταν ο συντονισμός των εμπλεκόμενων φορέων και η μεταξύ τους συνεργασία. Για τον λόγο αυτόν, τόσο η ΕΑΦΦΕ όσο και ο ΕΛΓΟ-«Δήμητρα», ο ΣΕΒΕ και το ΕΚΕΤΑ, συμφώνησαν στη σύναψη ενός Μνημονίου Συνεργασίας (Μemorandum Οf Understanding), στο οποίο θα καταγράφονται οι όροι της συνεργασίας με στόχο την προώθηση των αρωματικών φυτών της χώρας μας και ήδη έχουν οριστεί οι επόμενες συναντήσεις για την υλοποίηση της συνεργασίας.

Όπως είπε, τέλος, ο κ. Παπαδόπουλος στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες συνάντηση εκπροσώπων της ΕΑΦΦΕ για τον σχηματισμό ενός στρατηγικού σχεδιασμού, ενόψει της νέας αγροτικής πολιτικής, μέσα στον οποίο θα ενταχθεί και το θέμα των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.