Γιώργος Μπαμπούνης: Κερδίζει τις αγορές του εξωτερικού με το Αρσενικό της Νάξου

Ο συνδυασμός παράδοσης και εκσυγχρονισμού έφερε εξαγωγές και αύξηση ζωικού κεφαλαίου

Γιώργος Μπαμπούνης
Ο κτηνοτρόφος Γιώργος Μπαμπούνης

Τ ο Αρσενικό της Νάξου θεωρείται από πολλούς ως ένα από τα πιο εκλεκτά τυριά της Ελλάδας χάρη στην ιδιαίτερη και πικάντικη γεύση του. Ο κτηνοτρόφος Γιώργος Μπαμπούνης έχει καταφέρει μαζί με την οικογένειά του να αναδείξουν το εύγευστο τυρί και να το συστήσουν τόσο σε καταναλωτές της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού. Ο Γιώργος, ωστόσο, δεν ειδικεύεται μόνο στην παραγωγή Αρσενικού, αλλά και σε άλλα τυριά που αποκτούν τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά και από τον τρόπο εκτροφής των ζώων που ακολουθεί η κτηνοτροφική οικογένεια. «Βρισκόμαστε στην Αγιασσό της Νάξου, όπου και εκτρέφουμε 1.000 κατσίκια και πρόβατα. Από το 2009 διαθέτουμε το δικό μας τυροκομείο, ενώ εδώ και τρία χρόνια προωθούμε ένα μέρος της παραγωγής μας σε ξένες αγορές», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Γιώργος.

Η παράδοση της κτηνοτροφίας στην οικογένεια Μπαμπούνη, που περνά από γενιά σε γενιά, έγινε η βάση ώστε να συνδεθούν η εμπειρία και η γνώση των χρόνων με τις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής. «Ασχολούμαι με την κτηνοτροφία από τη στιγμή που γεννήθηκα, καθώς είναι η παράδοση που περνάει από πάππου προς πάππου. Πριν από κάποια χρόνια, εκσυγχρονίσαμε τη μονάδα μας με νέα αρμεκτήρια, ενώ από τη στιγμή που μπήκα και επίσημα στο κτηνοτροφικό επάγγελμα καταφέραμε να αυξήσουμε το ζωικό μας κεφάλαιο», αναφέρει ο Γιώργος. Με μεγάλο αγώνα και δουλειά, όπως ο ίδιος τονίζει, κατάφεραν να φτάσουν σήμερα στην εκτροφή 1.000 ζώων. «Όταν ξεκίνησα, ο πατέρας μου διέθετε γύρω στα 400 ζώα. Καταφέραμε με μεγάλο αγώνα, αλλά πάνω από όλα με την αγάπη και τον ζήλο που έχουμε για τον κτηνοτροφικό τομέα, να τα αυξήσουμε», επισημαίνει ο Γιώργος.

Εκτροφή

tirokomeio-naxos
PHOTO: asprimera.com

Τα ζώα της οικογένειας είναι ελευθέρας βοσκής. Ένα ελεύθερο κοπάδι αιγοπροβάτων που ζει στα ορεινά της Αγιασσού, με τον Γιώργο να γνωρίζει με τι τρέφονται και πώς μεγαλώνουν. Το γάλα τους μεταφέρεται στο τυροκομείο της οικογένειας, στο οποίο εκτός από το Αρσενικό της Νάξου παράγονται τυριά, όπως ανθότυρο, γλυκιά μυζήθρα, ξινομυζήθρα, τουλουμοτύρι, ξινότυρο και κωμό. Ο 37χρονος αγρότης μάς εξηγεί ότι το τυροκομείο λειτουργεί από το 2009 και είναι ο λόγος για τον οποίο ο ίδιος παραμένει στο κτηνοτροφικό επάγγελμα. «Αν δεν έκανα αυτό, θα έπρεπε να φύγω από τη δουλειά. Όταν ήμουν 20 χρονών, υπήρχαν δύο τυροκομεία που αγόραζαν το γάλα, με αποτέλεσμα να εξαρτιόμαστε από αυτά. Έτσι, λοιπόν, πήραμε την απόφαση με την οικογένειά μου να δημιουργήσουμε το δικό μας τυροκομείο και να περάσουμε και στην τυποποίηση». Εκ του αποτελέσματος, ο Γιώργος αναφέρει ότι η απόφαση ήταν σωστή, αν και ήταν «μία χρονοβόρα και επίπονη διαδικασία από πλευράς δουλειάς, αλλά και οικονομικής άποψης».

«Δοκίμασαν τα προϊόντα, κατάλαβαν την ποιότητα που διαθέτουμε και μας προσέγγισαν»

Η απόφαση της οικογένειας να περάσει και στην τυροκόμηση αποδείχτηκε ως μια κίνηση τα τυριά και οι γεύσεις που παράγει στην Ελλάδα να ταξιδέψουν και στο εξωτερικό. Πιο συγκεκριμένα, ο Γιώργος μάς ενημερώνει ότι «τα προϊόντα με το όνομα “Οικογενειακό Τυροκομείο Μπαμπούνης” ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα σε πόλεις όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, τα Τρίκαλα και τα νησιά του Αιγαίου σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και μαγαζιά ντελικατέσεν. Επίσης, τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε ξεκινήσει και τις εξαγωγές, με το 20% της παραγωγής να πηγαίνει στις αγορές του Βελγίου, της Αγγλίας και της Νορβηγίας, ενώ έχουμε στείλει και κάποιες μικρές ποσότητες τυριών στην Αμερική». Οι εξαγωγές της οικογένειας οφείλονται στην παρουσία της σε εκθέσεις, καθώς όπως αναφέρει ο 37χρονος «η παρουσία μας εκεί ήταν που έφερε και τις συμφωνίες για τις εξαγωγές. Δοκίμασαν τα προϊόντα, κατάλαβαν την ποιότητα που διαθέτουμε και μας προσέγγισαν». Τα τυριά που προορίζονται για εξαγωγές είναι κυρίως το Αρσενικό της Νάξου και το ξερό ανθότυρο.

Επόμενα σχέδια

Στα μελλοντικά σχέδια του Γιώργου είναι η επέκταση των εγκαταστάσεων στον χώρο του τυροκομείου, αλλά και η αύξηση του αριθμού του ζωικού τους κεφαλαίου.