Στις αρχές Ιουλίου ξεκινά η συγκομιδή καπνού στην Θράκη

Οι βροχοπτώσεις προκάλεσαν προβλήματα στην καπνοκαλλιέργεια, αλλά ξεπεράστηκαν και «στην αρχή της εβδομάδας βγήκε η κομπίνα», μεταφέρει ο καπνοπαραγωγός από τον Ίασμο Ροδόπης, Ραμαδάν Ραμαδάν, εξηγώντας ότι σε ποσοστό 98% στην περιοχή τους ο καπνός προχώρησε ομαλά. Η εικόνα των καπνών είναι καλή και η συγκομιδή στο πρώτο χέρι θα ξεκινήσει μετά τη γιορτή του Μπαϊραμιού, γύρω στις 2 Ιουλίου.

Όπως εξηγεί, ράντισαν δύο φορές για να αποφύγουν τυχόν προσβολές και τώρα τσαπίζουν. Για να ξεκινήσει ομαλά το μάζεμα, απαιτούνται ήπιες καιρικές συνθήκες.

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης, Σινάν Αμέτ, εξηγεί ότι αντίθετα με τον Ίασμο στην περιοχή των Αρριανών ορισμένοι ακόμη φυτεύουν εξαιτίας των βροχοπτώσεων που τους εμπόδισαν να μπουν στα χωράφια.

Μετρώντας για ακόμη μία χρονιά τις απώλειες μελών εξαιτίας των αντικειμενικών δυσκολιών επιβίωσης, αναφέρει ότι από πέρυσι εγκατέλειψαν 300 με 500 άτομα, εκ των οποίων μερικοί έφυγαν στο εξωτερικό για δουλειά και ορισμένοι που είναι στο ΝΑΤ βγήκαν στη σύνταξη στα 60- 62 έτη.

Καλή η χρονιά για τα φυτά

«Η χρονιά ήταν καλή τόσο στα φυτά όσο και στο φύτεμα και ελπίζω ο καιρός να μας βοηθήσει. Μέχρι στιγμής, δεν εμφανίστηκαν ασθένειες και αν δεν προκύψουν μέχρι να μαζευτεί το πρώτο χέρι μετά μειώνονται οι πιθανότητες. Μόλις μαζευτεί το πρώτο, τα φυτά θα μεγαλώσουν καλύτερα», λέει, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να μην έχουν πολλές βροχοπτώσεις. Αναζητώντας καλλιέργειες για να «συνοδέψουν» τον καπνό, ορισμένοι παραγωγοί στρέφονται στη στέβια, στην πιπεριά και στον ηλίανθο.

Ο κ. Αμέτ εκτιμά ότι η καπνοκαλλιέργεια θα παραμείνει, χάρη στο εκλεκτό άρωμα του Μπασμά. «Εμείς οφείλουμε να παράγουμε ποιοτικό καπνό, για να έχουμε δύναμη στα χέρια μας απέναντι στις μεταποιητικές εταιρείες. Πριν από 15 μέρες, η ΣΕΚΕ έδωσε σε 60-65 παραγωγούς μπόνους επιπλέον 1 ευρώ το κιλό, γιατί είχαν εξαιρετική ποιότητα».

Ο συνεταιρισμός στην τελευταία γενική του συνέλευση αποφάσισε να ανοίξει το καταστατικό και να συμμετέχει σε όποια προϊόντα παράγουν οι νέοι, όπως σιτάρι, βαμβάκι και ελιά, επιχειρώντας να αξιοποιήσουν τη νέα ΚΑΠ. Σχεδιάζουν, μεταξύ άλλων, εκπαιδευτικά σεμινάρια σε παραγωγούς, αλλά και ανανέωση των γεωργικών μηχανημάτων.