Άρχισαν οι πιέσεις στο γάλα – μείωση τιµής στο αγελαδινό, ανησυχία για το αιγοπρόβειο

Για πρώτη φορά μετά από έναν χρόνο ανοδικής εξέλιξης της τιμής παραγωγού στο αγελαδινό γάλα, η μείωση των τιμών έως και 2 λεπτά στα τιμολόγια Δεκεμβρίου έφερε προβληματισμό στις τάξεις των κτηνοτρόφων. Αγελαδοτρόφοι, που μίλησαν στην «ΥΧ», εξέφρασαν την ανησυχία τους για αυτή την εξέλιξη, που, όπως λένε, έρχεται σε μια στιγμή που είχαν αρχίσει να βάζουν σε μια σειρά τις υποχρεώσεις τους.

Βεβαίως, το γεγονός αυτό δεν αφορά στον ίδιο βαθμό όλες τις εταιρείες. Ωστόσο, σηματοδοτεί μια «καμπή» που μένει να αποδειχθεί αν απλώς θα ανακόψει τη θετική πορεία της τιμής παραγωγού στο αγελαδινό ή αν θα αποτελέσει την απαρχή μιας αντίστροφης, πτωτικής πορείας.

Από το κάδρο δεν μπορεί, φυσικά, να λείψει και το αιγοπρόβειο γάλα, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που περιμένουν αλλαγές στις ισορροπίες μετά τον Μάρτιο. Μάλιστα την Πέμπτη 12/1, ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας με Δελτίο Τύπου επιβεβαίωσε την πτώση στην τιμή του αγελαδινού, σημειώνοντας ότι η τάση αρχίζει να διαφαίνεται και στο αιγοπρόβειο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ» από διάφορες εκτροφές στη Βόρεια Ελλάδα, αγελαδοτρόφοι με τονάζ άνω των 5 τόνων είδαν μείωση στα τιμολόγιά τους από μισό έως 2 λεπτά/κιλό. Σύμφωνα με τα όσα μας είπαν, εταιρείες όπως η ΔΕΛΤΑ και η ΟΛΥΜΠΟΣ προχώρησαν σε μειώσεις, ενώ η ατάκα που μας μετέφερε παραγωγός μετά από συζήτηση με εκπρόσωπο επιχείρησης και συνεργάτη του στη ζώνη γάλακτος είναι ότι «υπάρχει και συνέχεια».

Άλλες εταιρείες, όπως η ΚΡΙ – ΚΡΙ και η ΜΕΒΓΑΛ, φαίνεται να μην προχώρησαν σε μειώσεις, ωστόσο κράτησαν σταθερή την τιμή για πρώτη φορά μετά από συνεχόμενες αυξήσεις.

Ο Γιάννης Τσιτσιλίδης από τις Σέρρες, που συνεργάζεται με τη ΜΕΒΓΑΛ, μας είπε: «Στην τιμολόγηση του Δεκεμβρίου, η τιμή παρέμεινε σταθερή. Ωστόσο, συνάδελφοι σε άλλες εταιρείες είδαν μειώσεις τον Δεκέμβριο. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αυξήσεις στην τιμή παραγωγού στο αγελαδινό ξεκίνησαν με καθυστέρηση πολλών μηνών σε σχέση με την εκκίνηση του φαινομένου της αύξησης του κόστους παραγωγής. Ελπίζω να μη δούμε αρνητικές εξελίξεις, γιατί ήμασταν σε μια διαδικασία που συμμαζεύαμε την κατάσταση της προβληματικής τελευταίας διετίας».

Ο Δημήτρης Καραγεώργος, με εκμετάλλευση στη Θεσσαλονίκη, που ανήκει στις υψηλές κλίμακες παραγωγής γάλακτος, μας είπε ότι ο ίδιος δεν έχει δει ακόμα μείωση στο τιμολόγιό του: «Προσωπικά, δεν έχω δει κάποια μείωση, βρίσκομαι σταθερά πάνω από τα 60 λεπτά. Ωστόσο, υπάρχει ανησυχία ότι με αυτή την πολύ μικρή αποκλιμάκωση που παρατηρείται στις τιμές των ζωοτροφών, οι επιχειρήσεις μπορεί να βρουν αφορμή να ρίξουν την τιμή».

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου της Τράπεζας Πειραιώς (22/12/2022), παρατηρείται μια μικρή αποκλιμάκωση στις τιμές των πρώτων υλών των ζωοτροφών και συγκεκριμένα -9% στο καλαμπόκι, -3,59% στη σόγια και -17,3% στο μαλακό σιτάρι. Ωστόσο, στη μεγάλη εικόνα του δωδεκαμήνου, οι ανατιμήσεις είναι σε διψήφια ποσοστά κοντά ή και πάνω από 20% τόσο για το καλαμπόκι, όσο και για τη σόγια.

Έχει «αέρα» η φέτα στο εξωτερικό, παρά τα σύννεφα εντός των τειχών

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την εξέλιξη των πωλήσεων φέτας (πλην μεταποιημένων προϊόντων), τα στοιχεία του δεκαμήνου του 2022 είναι ενθαρρυντικά και ικανά να θεμελιώσουν μια θετική δυναμική του προϊόντος, παρά τις ανησυχίες από στελέχη του κλάδου που εξέφρασαν πρόσφατα στην «ΥΧ», κάνοντας λόγο για ενδείξεις κόπωσης. Αυτό διότι μέχρι να ολοκληρωθεί ο Οκτώβριος του περασμένου έτους οι εξαγωγές είχαν ξεπεράσει σε αξία (αλλά όχι σε όγκους, με ακόμα δύο μήνες να υπολείπονται πάντως) τις αντίστοιχες του δωδεκαμήνου του 2021 και όλα αυτά σε συνέχεια των απανωτών αυξήσεων σε όγκους και αξία την τετραετία 2019 – 2022 (βλ. πίνακα).

Βεβαίως, ορισμένοι εκπρόσωποι επιχειρήσεων στέκονται στη μείωση των πωλήσεων φέτας στην εσωτερική αγορά, που σε όγκους ξεπερνούσε το 10% για το ενδεκάμηνο μέχρι τον Νοέμβριο του 2022. Διευθυντικό στέλεχος μεγάλης επιχείρησης της Κεντρικής Μακεδονίας σε ερώτηση αν βλέπει να αλλάζει το κλίμα στην αγορά αιγοπρόβειου τους προσεχείς μήνες, μας είπε: «Οι τιμές που έχουν ξεπεράσει ακόμα και το 1,60 στο πρόβειο γάλα θα πρέπει να επιστρέφουν από τις πωλήσεις μας. Κατά τη γνώμη μου, αυτό δεν θα είναι βιώσιμο σε βάθος χρόνου.

Θεωρώ ότι μια τιμή μεσοσταθμικά στο 1,30 είναι πιο κοντά στην ισορροπία. Επιπλέον, θέλουμε περισσότερους και πιο ακριβείς ελέγχους στη φέτα. Υπάρχει ένα βίντεο που κυκλοφόρησε πρόσφατα στα μέσα δικτύωσης και δείχνει Έλληνα στην Ιρλανδία που αγόρασε θεσσαλική φέτα, συσκευασίας 200 γραμμαρίων, με τιμή λιανικής που υπολείπεται σημαντικά των 6 ευρώ/κιλό. Κάντε τους υπολογισμούς και βγάλτε τα συμπεράσματά σας για το τι γάλα μπορεί να είναι αυτό».

Έτερος υπεύθυνος ζώνης γάλακτος μεγάλης τυροκομικής επιχείρησης από την Ήπειρο εμφανίστηκε περισσότερο καθησυχαστικός, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι κανείς δεν μπορεί να κάνει σίγουρες προβλέψεις για το μέλλον.

«Οι εξαγωγές μας εξελίσσονται θετικά και έχουμε περάσει σημαντικό μέρος της αύξησης της τιμής παραγωγού στους πελάτες μας. Θεωρώ ότι το κρίσιμο διάστημα θα ξεκινήσει από τον Μάρτιο και οι όποιες εξελίξεις θα φανούν το τρίμηνο Μαρτίου – Μαΐου του 2023, όπου θα έχουμε αυξημένες εισκομίσεις γάλακτος. Ωστόσο, με σχετική επιφύλαξη μπορώ να πω ότι πιο πιθανό είναι να δούμε μια μικρή διόρθωση στην τιμή του αιγοπρόβειου παρά μια άρδην διαφοροποιημένη εικόνα. Βλέπουμε, πάντως, ότι σταθερά αποχωρούν εκμεταλλεύσεις κατά δεκάδες κάθε μήνα».

Εξέλιξη εξαγωγών φέτας σε αξία και όγκους 2019 – 2022

 

2019

2020

2021

2022 (10μηνο)

Αξία (σε ευρώ)

388.260.000

422.047.000

465.819.000

530.009.000

Όγκος (σε κιλά)

73.459.030

80.871.325

83.645.685

77.077.009

Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ

 
 
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023