Άσπρο – μαύρο για το καλαμπόκι

Περίπου 3-4 ποτίσματα θέλει ακόμη ο αραβόσιτος στην Ξάνθη, σύμφωνα με τον διευθυντή της ΔΑΟΚ Ξάνθης, Ανδρέα Καμαριανάκη, στις περιοχές που είναι εκτός του χάρτη των καταστροφών που προκάλεσε το χαλάζι.

«Δεν είχαμε καύσωνα για να σοκάρει την καλλιέργεια, η οποία εξελίσσεται καλά, παρόλο που εντοπίζονται σποραδικά προβλήματα με το έντομο Diabrotica, όπου δεν ακολουθήθηκε η αμειψισπορά. Στις περιοχές Κρεμαστής, Θαλασσιάς και Ολβίου του Δήμου Τοπείρου, που επλήγησαν από τη χαλαζόπτωση, η καλλιέργεια σταμάτησε και ουσιαστικά δεν θα έχουν παραγωγή φέτος. Η μέχρι τώρα εκτίμηση δείχνει ότι από τα 50.000 στρέμματα που επλήγησαν, το καλαμπόκι αντιπροσωπεύει περίπου τα 20.000. Στην περιοχή, καλλιεργείται καλαμπόκι λόγω του αρδευτικού δικτύου που επιτρέπει το πότισμα από επιφανειακά ύδατα, με συνέπεια να εξοικονομούνται πόροι», επισημαίνει ο κ. Καμαριανάκης.

Οι βροχές ωφέλησαν την καλλιέργεια καλαμποκιού στη Δράμα, αναφέρει ο γεωπόνος της ΔΑΟΚ, Κωσταντίνος Σίμογλου. «Στο κρίσιμο στάδιο της άνθισης και της καρπόδεσης, οι θερμοκρασίες ήταν εξαιρετικές, είχαμε βροχές και κατάλληλες για τη γονιμοποίηση θερμοκρασίες. Έχουν καρποδέσει κανονικά, η πορεία της καλλιέργειας είναι εξαιρετική και δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα φυτοπροστασίας. Σε σχέση με το έντομο Diabrotica, η κατάσταση είναι ήπια, καθώς δεν έχουμε προσβολές. Φέτος, δεν εντοπίστηκαν προβλήματα στο ριζικό σύστημα, γιατί στη δύσκολη περιοχή των Τεναγών Δράμας έγινε σε μεγάλο βαθμό αμειψισπορά, με ηλίανθο και βαμβάκι».

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην απόφαση των καλλιεργητών αραβοσίτου ενδεχομένως να συνέβαλε μια ανακοίνωση που εξέδωσαν πέρυσι συνιστώντας την αμειψισπορά, εξαιτίας ευρημάτων που είχαν εντοπίσει. Η χρονιά είναι σχετικά όψιμη, αναφέρει ο κ. Σίμογλου, λέγοντας ότι μέχρι πρόσφατα η μέση ημερήσια θερμοκρασία ήταν 22 βαθμοί Κελσίου, κατά πολύ χαμηλότερη από τις φυσιολογικές του Ιουλίου.

Αυτή την εβδομάδα, ωστόσο, κυμαίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα, στους 25-26 βαθμούς και η καλλιέργεια του αραβοσίτου ζητάει τις παρούσες θερμοκρασίες.