Ασυγκόμιστα φέτος τα ρόδα στο Βόιο Κοζάνης μετά τις απειλές ιεράς μονής για έξωση του συνεταιρισμού

Χαμένη πήγε φέτος μια ολόκληρη παραγωγή ρόδων και κατ’ επέκταση αιθέριου ελαίου και ροδόνερου, καθώς ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Φαρμακευτικών Αρωματικών και Οπωροκηπευτικών Φυτών Βοΐου Κοζάνης βρίσκεται σε «διαμάχη» με την Ιερά Μονή Αγίου Αθανασίου Εράτυρας Κοζάνης. Πιο συγκεκριμένα, εκπρόσωποι της μονής ζητούν την απομάκρυνση του συνεταιρισμού από τον χώρο, όπου λειτουργεί το αποστακτήριό του και τον οποίο ενοικιάζει από τη μονή.

Διαμάχη

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού, Δημοσθένη Τυρεκίδη, από εκεί ξεκινά όλο το πρόβλημα. Όπως λέει, ο συνεταιρισμός έχει συμβόλαιο μέχρι το 2030, ενώ η μονή υποστηρίζει το αντίθετο και θέλει να τους κάνει έξωση φέτος.

«Με αυτά που έχουν προκύψει δεν έχει λειτουργήσει έως σήμερα για τη σεζόν 2024 το αποστακτήριο και δεν πρόκειται να λειτουργήσει φέτος για την απόσταξη του τριαντάφυλλου. Δυστυχώς, οι παραγωγοί ρόδων είτε πέταξαν την παραγωγή τους, είτε δεν μπήκαν στον κόπο να τη συγκομίσουν. Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει δικαστικά, προκειμένου να παραμείνουμε ενεργοί», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Τυρεκίδης.

Πάντως, ενώ ο συνεταιρισμός ξεκίνησε με καλές και ευνοϊκές συνθήκες, τα τελευταία χρόνια οι εκτάσεις έχουν μειωθεί στο μισό, περίπου 200 στρέμματα, όπως και οι παραγωγοί που από 40 έμειναν οι μισοί σε όλη τη Δυτική Μακεδονία.