Για αθέμιτες πρακτικές και «ράλι» τιμών στις ζωοτροφές κάνουν λόγο προβατοτρόφοι

Ραγδαία άνοδο στις τιμές ζωοτροφών καταγγέλλουν αιγοπροβατοτρόφοι από τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και τη Θεσσαλία τις τελευταίες ημέρες. Τις καταγγελίες επιβεβαίωσε και ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, κατόπιν επικοινωνίας με την «ΥΧ».

Σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, εδώ και περίπου δύο εβδομάδες, και ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη καταβολή του «4ευρου» στους κτηνοτρόφους, ορισμένοι έμποροι εκτόξευσαν τις απαιτήσεις τους ως προς τις τιμές πώλησης προϊόντων, όπως το τριφύλλι και το καλαμπόκι.

Μάλιστα, υπήρξε καταγγελία για πώληση τριφυλλιού από τη Στερεά Ελλάδα σε μονάδα στην Πελοπόννησο στα 27 λεπτά/κιλό για αγορά τοις μετρητοίς.

Την αυξητική τάση των τιμών επιβεβαίωσε ο έμπορος ζωοτροφών από την Ελασσόνα, Γιάννης Καλογιάννης. «Υπάρχει πράγματι μια διαρκής ανοδική τάση σε τιμές προϊόντων όπως το τριφύλλι και το καλαμπόκι, δεν θα έλεγα όμως ότι έχει ενταθεί μετά την καταβολή του “4ευρου”. Υπήρχε από νωρίτερα. Στην εξέλιξη αυτή συντελούν μια σειρά από παράγοντες, όπως οι καταστροφές του “Ιανού” που αχρήστευσαν παραγωγές στη Θεσσαλία, τόσο στο χωράφι όσο και σε αποθήκες. Επιπλέον, οι φετινές αποδόσεις στο βουλγαρικό καλαμπόκι παρουσιάζουν μείωση άνω του 40%, άρα οι ποσότητες του εισαγόμενου στη χώρα μας είναι περιορισμένες. Ένας τρίτος παράγοντας είναι ότι τελευταία υπάρχει μεγάλη αύξηση ζήτησης για βουλγαρικό αραβόσιτο από χοιροτροφικές μονάδες της Κίνας», σημείωσε ο έμπορος.

Πάντως ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι τιμές για το τριφύλλι, που αγοράζεται με «ζεστό» χρήμα στην περιοχή του, δεν έχουν ξεπεράσει τα 22 με 23 λεπτά. «Οποιαδήποτε τιμή πάνω από αυτό το όριο είναι κερδοσκοπία», προσθέτει ο ίδιος.

Ο προβατοτρόφος από την Κορινθία, Παναγιώτης Στέφας, μας είπε ότι «όντως υπάρχει μια άνοδος στις ζωοτροφές, όσοι δεν προμηθεύτηκαν από νωρίς τριφύλλι θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα. Κάπου έχουμε ευθύνες και οι κτηνοτρόφοι, όταν φτάνουμε να επαιτούμε, αντί να δούμε πώς θα ενωθούμε ώστε να ισχυροποιηθούμε».

ΣΕΒΙΖ: Ανισορροπία στην αγορά, προσοχή στις μεμονωμένες περιπτώσεις

Σε επικοινωνία με εκπροσώπους του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Ζωοτροφών (ΣΕΒΙΖ) ήρθε η «ΥΧ».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒΙΖ, Βασίλη Σαλάτα, και τον γραμματέα, Τάσο Κυριακίδη, υπάρχει μεγάλη αναταραχή στις διεθνείς αγορές των πρώτων υλών. «Υπάρχει ανισορροπία στην αγορά, που έχει οδηγήσει εκτός των άλλων σε αύξηση τιμών 30% στο καλαμπόκι. Ενδεικτικά, στο καλαμπόκι, οι τιμές αγοράς για τις βιομηχανίες ζωοτροφών «παίζουν» στα 210-220 ευρώ/τόνο και αυτό εν συνεχεία πωλείται στα 230-240 ευρώ. Φέτος, εν αντιθέσει με πέρσι, η Κίνα προμηθεύεται μεγάλες ποσότητες καλαμποκιού από χώρες πλην των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα την ασυνήθιστη άνοδο της τιμής του προϊόντος. Ως προς το τριφύλλι, οι καταστροφές σε Καρδίτσα και Τρίκαλα κόστισαν σημαντικές ποσότητες.

Πάντως, σε σχέση με πέρσι, η τιμή είναι σημαντικά αυξημένη, ωστόσο δεν θα πρέπει να λησμονούμε και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του εκάστοτε προϊόντος και άλλους παράγοντες που μπορεί να αυξάνουν την τιμή μιας παραγγελίας».