Αυστηροποιείται το πλαίσιο υπέρ των αντικαπνιστών

Αλλαγές υπέρ των αντικαπνιστών έρχονται με την ενσωμάτωση της Οδηγίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος τόνισε πως υπάρχει η επιστημονική τεκμηρίωση , για να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο. 

  Ο Ανδρέας Ξανθός απαντώντας σε ερώτηση του Κωνσταντίνου Μπαργιώτα από το ΠΟΤΑΜΙ δέχτηκε   να υπάρξει συζήτηση στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων για το κάπνισμα,  καθώς ο αντικαπνιστικός νόμος, παρά τις θετικές εισηγήσεις ιατρικών κι επιστημονικών συλλόγων αλλά και παγκόσμιων φορέων και για την υγεία των ατόμων αλλά και για την επιβάρυνση των συστημάτων υγείας, δεν εφαρμόζεται. Ο κ.Ξανθός τόνισε ότι πράγματι ότι στο υπουργείο Υγείας λείπουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για την εφαρμογή του και παραδέχτηκε πως υπήρξαν καθυστερήσεις, λόγω των πολλών προβλημάτων στη Δημόσια Υγεία. Υποστήριξε πως το κάπνισμα είναι κι αντικοινωνική συμπεριφορά απέναντι στους μη καπνιστές ενώ σημείωσε ότι θα υπάρξει αντικαπνιστική εκστρατεία.

Νωρίτερα, ο πρώην υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης επιτέθηκε φραστικά στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας , Παύλο Πολάκη ότι επανειλημμένα δεν παρίσταται και δεν απαντά στις ερωτήσεις του ενώ η διαδικασία του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου είναι υποχρεωτική και ζήτησε να τον εγκαλέσει γι΄ αυτό ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Άννα Στεργίου