Αυξηµένες οι καλλιεργούµενες εκτάσεις πατάτας, θετικό το κλίµα

patata
Αισιοδοξία για την τιμή, διακυμάνσεις στην παραγωγή
-Διαφήμιση-

Σε λίγες ημέρες ξεκινάει η συλλογή της χειμωνιάτικης πατάτας στις περιοχές της Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας. Η Θήβα η Λοκρίδα, η Αχαΐα και η Μεσσηνία κρατούν τα σκήπτρα παραγωγής στη χώρα. Ο Αργύρης Μπουλής, γεωπόνος και παραγωγός από τα Σαγαίικα Αχαΐας, περιγράφει την εξέλιξη της καλλιέργειας:

«Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν από τη συγκομιδή και τα στοιχεία που αποκομίζουμε από τα κτήματα μας είναι θετικά. Δεν υπήρξαν ιδιαίτερες προσβολές από έντομα και ασθένειες και τα φυτά παρουσιάζουν καλή εικόνα. Εκτίμηση δική μου, αλλά και άλλων παραγωγών από την περιοχή της Αχαΐας, είναι ότι οι τιμές θα κυμανθούν σε καλά επίπεδα και φέτος. Το γεγονός ότι η Γαλλία θα έχει μειωμένες αποδόσεις μάς οδηγεί σε αυτά τα συμπεράσματα. Στα Σαγαίικα και στην ευρύτερη περιοχή καλλιεργούνταν παλιά πάνω από 10.000 στρέμματα, δυστυχώς όμως σήμερα έχουμε περιοριστεί στα 4.000 περίπου. Ο σημαντικότερος λόγος είναι ότι δεν μπορέσαμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των αγορών, με αποτέλεσμα να τις χάσουμε».

Μειωμένη η παραγωγή από τις βροχοπτώσεις στη Θήβα

Για μειωμένη παραγωγή, πάνω από 30%, κάνει λόγο ο γεωπόνος Παναγιώτης Παραπούλης από τη Θήβα:

«Οι ισχυρές βροχοπτώσεις το φθινόπωρο είχαν σαν αποτέλεσμα να καλύψουν μεγάλες εκτάσεις με νερό, καταστρέφοντας τους κονδύλους πατάτας. Η εξέλιξη αυτή θα πάει τη συλλογή του προϊόντος κατά 15 ημέρες πίσω. Σε περιοχές που δεν είχαν πρόβλημα από τις πλημμύρες, η κατάσταση των φυτών είναι καλύτερη και, όπως δείχνουν τα πράγματα, αρχές του μηνός θα μπούμε στην παραγωγή. Το θετικό στοιχείο φέτος είναι πως οι τιμές παραγωγού, σε σύγκριση με πέρσι, θα είναι αρκετά υψηλότερες».

Προβληματισμένος για τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα δηλώνει ο Δημήτρης Μπουράμας, παραγωγός από τις Λιβανάτες Λοκρίδας:

«Η φετινή χρονιά είναι μία από τις δυσκολότερες των τελευταίων δεκαετιών. Λόγω των δυνατών βροχοπτώσεων προκλήθηκαν σημαντικά προβλήματα στην καλλιέργεια. Οι βροχές μας ώθησαν να πολλαπλασιάσουμε τις παρεμβάσεις μας με φυτοπροστατευτικά μέσα, ανεβάζοντας το κόστος παραγωγής. Εκτίμησή μου είναι ότι οι στρεμματικές αποδόσεις θα είναι μειωμένες σε σύγκριση με την περσινή περίοδο. Πιστεύω, όμως, ότι οι τιμές θα είναι σταθερές, με ανοδικές τάσεις. Εκείνο που με προβληματίζει περισσότερο είναι το θέμα της ανοιξιάτικης πατάτας, όπου παρουσιάζεται σημαντική έλλειψη στον πατατόσπορο, λόγω της μειωμένης σποροπαραγωγής στην Ολλανδία».

-Διαφήμιση-