Μάχη στη Δήμαινα για να κρατήσουν το αχλάδι, αυξήθηκαν οι καλλιέργιες

Το αχλάδι της Δήμαινας είναι άλλο ένα τοπικό προϊόν που δίνει στον παραγωγό ένα καλό εισόδημα, παρά το γεγονός ότι είναι δύσκολη η καλλιέργειά του.

Όπως εξηγεί στην «Ύπαιθρο Χώρα» ο Αντρέας Αγγέλου, παραγωγός στην περιοχή, «είναι μία δύσκολη καλλιέργεια, γιατί είναι ένα προϊόν ευάλωτο σε διάφορες ασθένειες και απαιτεί την καθημερινή σου παρουσία στο χωράφι. Το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον θα είναι, όπως φαίνεται, η επάρκεια του νερού. Αν το έργο του Αναβάλου υλοποιηθεί σύντομα, τότε θα γλυτώσει και η παραγωγή».

Σε ό,τι αφορά την παραγωγή, ο Αντρέας Αγγέλου σημειώνει ότι την περίοδο της κρίσης δεν ασχολήθηκε νέος κόσμος παρά το γεγονός ότι η καλλιέργεια αυξήθηκε σημαντικά. Αυτήν τη στιγμή, στη Δήμαινα παράγονται από 800 έως 1.000 τόνοι, εκ των οποίων το 20% είναι βιολογικής καλλιέργειας.

Βιολογική

«Αρκετοί καλλιεργητές, βλέποντας το υψηλό κόστος της συμβατικής καλλιέργειας, αποφάσισαν να στραφούν στη βιολογική με μικρότερη ίσως παραγωγή, αλλά εξασφαλίζοντας πολύ καλύτερη τιμή», αναφέρει ο κ. Αγγέλου. Η τιμή του αχλαδιού κυμάνθηκε στα 55 έως 60 λεπτά/κιλό, ενώ η τιμή του βιολογικού κινήθηκε στο 1 ευρώ. «Πριν από τρία χρόνια, η τιμή είχε φτάσει στα 90 λεπτά, αλλά με την πάροδο του χρόνου μειώθηκε η ζήτηση και, κατά συνέπεια, και η τιμή», σχολιάζει ο Αντρέας Αγγέλου.

Από την πλευρά του, ο παραγωγός στη Δήμαινα Κώστας Αγγέλου, μιλώντας στην «ΥΧ», διευκρινίζει ότι «το κόστος καλλιέργειας είναι τεράστιο σε σχέση με το παρελθόν. Όταν πληρώνω 100 ευρώ το στρέμμα για να το ασφαλίσω στον ΕΛΓΑ, τότε για 30 στρέμματα χρειάζομαι 3.000 ευρώ».