Αυξημένες πιστώσεις για τη δακοκτονία ζητούν οι περιφέρειες

Με μία σειρά επιχειρημάτων η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας προσπαθεί να πείσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αύξηση των πιστώσεων στο πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου. Η περιφέρεια επικαλείται την ιδιαίτερη γεωμορφολογία των πέντε νόμων που καθιστά το έργο αντιμετώπισης του εντόμου, όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Βουρδάνος, θεματικός αντιπεριφερειάρχης. «Οι περισσότερες περιοχές ελαιοκαλλιέργειας είναι δυσπρόσιτες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αντιμετώπιση του δάκου. Λόγω και των κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν δημιουργούνται ευνοϊκές συνθήκες για τη δημιουργία εστιών του εντόμου», τονίζει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Στερεάς, για το 2019 το ποσό που προέκυψε από την κατανομή των πιστώσεων του προγράμματος δακοκτονίας για την περιφέρεια έφτασε τα 1.950.000 ευρώ. Με λίγα λόγια, το ποσό αυτό δεν επαρκεί, ώστε να πραγματοποιηθούν τρεις και πλέον ψεκασμοί σε όλες τις περιφερειακές ενότητες, κάτι που κρίνεται απαραίτητο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του δάκου. Η περιφέρεια επιμένει για την αναγκαιότητα αύξησης των πιστώσεων και κάνει λόγο για τη μεγάλη μείωση της παραγωγής και την ποιοτική της υποβάθμιση τα τελευταία χρόνια, η οποία, πέραν των φυσικών καταστροφών, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην παρουσία του εντόμου.

Κλείνοντας, ο κ. Βουρδάνος επισημαίνει την οικονομική και κοινωνική σημασία της ελαιοκαλλιέργειας για την Περιφέρεια Στερεάς, η οποία αποτελεί μία από τις βασικότερες δραστηριότητες της περιοχής, δίνοντας υψηλή προστιθέμενη αξία στην παραγωγική αλυσίδα.