Αυξημένη η παραγωγή ροδάκινων-νεκταρινιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2019/2020

Τα βελτιωμένα μεγέθη των κυριότερων παραγωγικών χωρών έδωσαν ώθηση, σύμφωνα με το USDA

-Διαφήμιση-

Σε 4,1 εκατ. τόνους, κατά 6,6% υψηλότερη από πέρσι, υπολογίζεται η παραγωγή ροδάκινων και νεκταρινιών της ΕΕ κατά την εμπορική περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2019/2020, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA). Η αύξηση αποδίδεται στη διεύρυνση της παραγωγής σημαντικών για την καλλιέργεια χωρών-μελών της ΕΕ που ευνοήθηκε από τις καιρικές συνθήκες, ενώ οι καλλιεργούμενες εκτάσεις παρέμειναν σταθερές στα 2,23 εκατ. στρέμματα.

Η κατανάλωση της ίδιας περιόδου προβλέπεται να αυξηθεί κατά 6%, σε 3,2 εκατομμύρια τόνους, βάσει της υψηλότερης προσφοράς και των φιλικών για την κατανάλωση πυρηνόκαρπων καιρικών συνθηκών. Σημειώνεται, δε, ότι η Ισπανία και η Ιταλία, με τις μεγαλύτερες παραγωγές, παρουσιάζουν και τη μεγαλύτερη κατανάλωση.

Η μερίδα του λέοντος απορροφάται από την αγορά φρέσκων φρούτων. Οι καταναλωτές στις νότιες χώρες της Ευρώπης προτιμούν μεγάλα, γλυκά και ζουμερά φρούτα, ενώ οι αγορές στη Βόρεια Ευρώπη δείχνουν προτίμηση σε μικρότερα, ελαφρώς ξινά και τραγανά φρούτα. Αξιοσημείωτο είναι ότι η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Βουλγαρία και η Πολωνία καταναλώνουν περισσότερα ροδάκινα και νεκταρίνια από όσα παράγουν, ενώ πιο ισορροπημένη είναι η αγορά τη Ουγγαρίας.

H Ισπανία έχει αναδειχτεί τα τελευταία πέντε χρόνια στη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής ροδάκινων και νεκταρινιών.

Η απορρόφηση από τη μεταποίηση ενδέχεται, επίσης, να είναι μεγαλύτερη, σε 710.800 τόνους, και πάλι ως αποτέλεσμα της αυξημένης προσφοράς, με την Ελλάδα να αποτελεί τη χώρα με τη μεγαλύτερη μεταποίηση στην ΕΕ και την Ισπανία να ακολουθεί. Την ίδια στιγμή μειωμένες αναμένεται πως θα είναι οι εισαγωγές συνολικά στη σεζόν, όταν την προηγούμενη, το 2018/2019, είχαν αυξηθεί κατά 28% σε 34.850 τόνους.

Όπως επισημαίνεται στην αναφορά του USDA, η ΕΕ έχει θετικό εμπορικό ισοζύγιο στα ροδάκινα και στα νεκταρίνια, καθώς εξάγει μεγαλύτερες ποσότητες από εκείνες που εισάγει. Και το 2019/2020 αναμένεται ότι αυτή η τάση θα ενισχυθεί, λόγω της μεγαλύτερης παραγωγής.

Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι η Ισπανία έχει αναδειχτεί τα τελευταία πέντε χρόνια στη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής ροδάκινων και νεκταρινιών. Αυτό αποδίδεται στην επέκταση της καλλιέργειας σε 850.000 στρέμματα συνολικά και στη μεγέθυνση της παραγωγής στη χώρα.

Η ανανέωση της καλλιέργειας με ένα μεγάλο εύρος ποικιλιών είναι αυτό που έδωσε το πλεονέκτημα της ποιότητας στη χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου, καθώς επιλέχθηκε η φύτευση νέων ποικιλιών με εντονότερη γεύση και χρώμα. Σύμφωνα με τα τελευταία επικαιροποιημένα στοιχεία από την Ισπανία, τα οποία επικαλείται το USDA, η παραγωγή της το 2019/2020 υπολογίζεται αυξημένη κατά 9% σε 1,6 εκατ. τόνους, που αντιστοιχεί στο 40% της συνολικής παραγωγής της ΕΕ. Κατά 13% αυξημένη, σε 1,3 εκατ. τόνους περίπου, υπολογίζεται η παραγωγή της Ιταλίας από τις κύριες περιοχές καλλιέργειας των δύο ποικιλιών πυρηνόκαρπων, μετά τη μείωση κατά 4% της προηγούμενης σεζόν.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για την Ελλάδα δείχνουν μείωση της παραγωγής από τα 480.000 στρέμματα της καλλιέργειας, κατά 5,7%, εξαιτίας της χαλαζόπτωσης, που προκάλεσε ζημιές στις βασικές περιοχές της καλλιέργειας.

Οι χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή
ροδάκινων-νεκταρινιών στην ΕΕ

ΧώραΕμπορική σεζόν
2017/20182018/20192019/2020
Ισπανία1.706.7801.472.8591.604.380
Ιταλία1.362.0541.147.7931.293.000
Ελλάδα935.361964.673910.000
Γαλλία221.853184.000203.300

Πηγή: USDA

-Διαφήμιση-