Αυξημένη η ζήτηση για αγορά καυσόξυλων

Η ζήτηση για καυσόξυλα φαίνεται ότι είναι μεγάλη αν κρίνουμε από την κίνηση που παρουσιάζει η αγορά τους. Κάτι που επιβεβαιώνουν και οι ίδιοι έμποροι οι οποίοι προσπαθούν να εξασφαλίσουν τις σχετικές ποσότητες προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς.
Την ίδια ώρα τα αλυσοπρίονα των δασικών συνεταιρισμών έχουν πάρει φωτιά στις δασικές περιοχές όπου τα δασαρχεία έχουν καθορίσει να υλοτομηθούν.

Επισκεφθήκαμε το Λιβάδι Ολύμπου και τη δασική περιοχή του Χαϊδαρίου όπου γίνεται φέτος η υλοτόμηση. Η κοπή των δένδρων γίνεται με ευθύνη των δασαρχείων και των δασικών συνεταιρισμών, που φροντίζουν να κόβουν τα δένδρα και να συγκεντρώνουν τα ξύλα σε συγκριμένους χώρους.

Στο Λιβάδι τα ξύλα μεταφέρονται με τα μουλάρια στο χώρο συγκέντρωσης, συνεχίζοντας μια παράδοση αιώνων. Χρησιμοποιώντας μεγαλόσωμα ζώα για την μεταφορά των “βουβών” μεγάλα κούτσουρα και άλλα ζώα για τα ξύλα που προορίζονται για καυσόξυλα.

Όπως αναφέρουν τα ατυχήματα είναι συχνά, διότι το επάγγελμα τους είναι επικίνδυνο και κουραστικό. Ξεκινούν με το πρώτο φως της ημέρας και τελειώνουν λίγο πριν σκοτεινιάσει.

Οι ανάγκες για καυσόξυλα είναι μεγάλες και πολύ περισσότερο στα ορεινά χωριά, όπως το Λιβάδι Ολύμπου, όπου ο χειμώνας ξεκινάει νωρίς και τελειώνει αρχές καλοκαιριού. Για το λόγο αυτό οι κάτοικοι του Λιβαδίου ζητούν να αυξηθούν τα χορηγούμενα χωρικά, ώστε να μειώσουν το κόστος αγοράς καυσόξυλων.

Σε ότι αφορά την τιμή των καυσόξυλων ξεκινάει από 35 με 40 ευρώ το κυβικό από τους Δασικούς Συνεταιρισμούς και από τους εμπόρους από 150 ευρώ και πάνω, ανάλογα με το είδος των ξύλων, οξιά, δρυς, φλαμουριά, πουρνάρι και άλλα.

Οι υλοτόμοι είναι καθαριστές του δάσους και επιβάλλεται να παραμείνουν, εάν θέλουμε τα δάση μας να προστατεύονται κι εμείς να παίρνουμε με σεβασμό αυτό που η ίδια η φύση μας το δίνει.

Πηγή/Κεντρική φωτογραφία: ERTNews.gr