Αυξημένο ενδιαφέρον για το νέο Leader εκδηλώνουν Ροδόπη και Ξάνθη

Μεγάλη απορροφητικότητα σε συνδυασμό με γρήγορες και σωστές διαδικασίες διεκδικούν και προσδοκούν τα στελέχη της Αναπτυξιακής Ροδόπης για το νέο Leader, τονίζοντας το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον που παρουσιάζεται, ταυτόχρονα με την εμπιστοσύνη σε έναν πετυχημένο θεσμό.

Συνολικά 4.990.000 ευρώ εγκρίθηκαν για την ΑΝΡΟ στο πλαίσιο του Leader, το οποίο θα αρχίσει να υλοποιείται με τις νέες προκηρύξεις από το 2024, έχοντας ως χρονική περίοδο υλοποίησης τα έτη 2025-2027.

75 προτάσεις για 1 εκατ. ευρώ

Παράλληλα, έτρεξε η δεύτερη προκήρυξη για τα ιδιωτικά έργα, ύψους 1 εκατ. ευρώ (δημόσια δαπάνη) που θα φτάσει τα 2 εκατ. ευρώ με την ιδιωτική συμμετοχή. Η συγκεκριμένη έληξε στις 15 Νοεμβρίου και σε αυτήν υποβλήθηκαν 75 επενδυτικές προτάσεις, ύψους 13.564.000 ευρώ, για τους Νομούς Ξάνθης και Ροδόπης, όπως ενημερώνει ο γενικός διευθυντής της Αναπτυξιακής, Στάθης Κεφαλίδης.

Ο ίδιος σχολιάζει πως αυτό είναι θετικό, γιατί δείχνει την εμπιστοσύνη των τοπικών κοινωνιών στο Leader, ως ένα αξιόπιστο επενδυτικό εργαλείο, καθώς επίσης και στην ΑΝΡΟ και το ΥΠΑΑΤ. Μεταφέρει, πάντως, με πικρία ότι δεν θα μπορέσουν να ικανοποιήσουν τις προτάσεις και προσθέτει ότι οι αξιολογήσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν εντός διμήνου. Το πρόγραμμα εκπνέει τον Ιούνιο του 2025, οπότε οι επενδύσεις πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί από όσους εγκρίθηκαν και από όσους θα εγκριθούν.

Ο ίδιος τονίζει ότι οι επενδυτές είναι κρίσιμο να κινηθούν εντός χρονικών ορίων γιατί, σε διαφορετική περίπτωση, εάν πληρωθούν για πιστοποίηση εργασιών και δεν ολοκληρώσουν την επένδυση, θα κληθούν να επιστρέψουν τα χρήματα.

Στο παρελθόν, το Leader περιελάμβανε πλήθος προτάσεων, με έμφαση στον αγροτουρισμό και δη τα καταλύματα, αλλά σταδιακά αυτές έχουν υποχωρήσει, φτάνοντας σε ποσοστό 20%. «Οι προτάσεις αφορούν κυρίως βιομηχανίες, βιοτεχνίες, υπηρεσίες, καθώς και έξυπνες προτάσεις σχετικές με δημιουργία cloud, με καινοτόμα σε επίπεδο Βαλκανίων μηχανήματα αποτύπωσης του εδάφους». Βλέπουμε, επομένως, ότι η κλιματική αλλαγή και η ανάγκη πρόληψης των έκτακτων φαινομένων προστέθηκαν στην επενδυτική φαρέτρα των υποψηφίων. Ο κ. Κεφαλίδης στέκεται στην απουσία καταλυμάτων σε δύο νομούς, ειδικά στην Ξάνθη, όπου είναι εμφανής η ανάγκη νέων κλινών. «Περιμένουμε την έγκριση του Leader Αλιείας, που κάναμε σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Καβάλας και τη Δημοσυνεταιριστική Έβρου, όπως απαιτούσε η προκήρυξη, όπου δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας καταλυμάτων».

Σημειώνει, δε, ότι με τη διάνοιξη του κάθετου άξονα στον Εχίνο Ξάνθης, η κινητικότητα επισκεπτών από τα Βαλκάνια θα αυξηθεί.

Ζητούν έμπρακτο ενδιαφέρον

Ο ίδιος υπεραμύνεται της αναγκαιότητας να στηριχθεί το προφανές επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται στον τόπο, όπως και οι άνθρωποι που ρισκάρουν χρήματα για να δημιουργήσουν ή να εκσυγχρονίσουν επιχειρήσεις.

«Κάθε μονάδα που υλοποιείται ενδυναμώνει την περιοχή, δημιουργώντας άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Είναι σημαντικό η πολιτεία να το δει με θετικό μάτι, ώστε να δοθούν επιπλέον χρήματα και να ικανοποιηθεί μεγαλύτερος αριθμός επενδυτών στη Θράκη», εξηγεί, ζητώντας αύξηση του προϋπολογισμού.

Όπως σημειώνει, στην προηγούμενη πρόσκληση αυτό έγινε και έτσι τριπλασιάστηκε ο προϋπολογισμός του αρχικού εγκεκριμένου ποσού.