Αύξηση 30% στην τιμή της βιομηχανικής και αναπτυξιακό μπόνους δίνει για τη νέα σεζόν η Pummaro

Επιδότηση «συνέπειας και αύξησης της καλλιέργειας» προσφέρει για τη νέα χρονιά το εργοστάσιο σε όσους παραδώσουν περισσότερη ντομάτα

Eνα ιδιαίτερα δελεαστικό «πακέτο» οικονομικών κινήτρων για τους παραγωγούς προκειμένου όχι μόνο να παραμείνουν αλλά και να αναπτύξουν την καλλιέργεια βιομηχανικής ντομάτας την ερχόμενη καλλιεργητική σεζόν στην Ηλεία προβλέπει ο σχεδιασμός της Μινέρβα για το εργοστάσιο Pummaro στη Γαστούνη.

To πλάνο της εταιρείας για τη νέα χρονιά που δίνει παράλληλα και το στίγμα των προθέσεών της για το προσεχές μέλλον παρουσιάστηκε σε συνάντηση που είχαν εκπρόσωποί της με καλλιεργητές την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ», η Μινέρβα γνωστοποίησε την πρόθεσή της να προχωρήσει σε αύξηση της τιμής κατά 30%, ποσοστό που «μεταφράζεται» σε περίπου 30 ευρώ/τόνο. Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, διατηρείται και την επόμενη χρονιά η επιδότηση γεωργικών εφοδίων και, γενικότερα, του κόστους της καλλιέργειας.

Και φέτος η ρήτρα καυσίμου

Το ίδιο ισχύει και για τη ρήτρα καυσίμου, που η εταιρεία εισήγαγε για πρώτη φορά την περσινή καλλιεργητική χρονιά, προκειμένου να προφυλαχθούν οι παραγωγοί από οποιαδήποτε «ανωμαλία» στην αγορά πετρελαίου και η οποία αντιστοιχούσε σε περίπου 3 ευρώ/τόνο. Το ενδιαφέρον ωστόσο των αγροτών κέντρισε η «επιδότηση συνέπειας και αύξησης της καλλιέργειας» την οποία, όπως εξήγησαν οι εκπρόσωποι της εταιρείας, θα λάβουν όσοι παραδώσουν αυξημένες ποσότητες σε σχέση με πέρυσι.

Διπλάσιο ποσό για αύξηση 15%

Ειδικότερα, επιπλέον ποσό θα λάβουν ανεξαιρέτως όσοι προσκομίσουν στο εργοστάσιο έστω και 1 τόνο παραπάνω απ’ όσους παρέδωσαν στην καμπάνια του 2022. Ωστόσο, για όσους οι επιπλέον ποσότητες είναι αυξημένες κατά τουλάχιστον 15%, το μπόνους θα διπλασιάζεται. Σύμφωνα με τους πρώτους πρόχειρους υπολογισμούς κάποιων παραγωγών, αθροιστικά όλα τα παραπάνω μπορούν να δώσουν μια τιμή της τάξης των 140 ευρώ/τόνο, δίχως να υπολογίζεται ο ΦΠΑ.

Αν τώρα στην εξίσωση προστεθεί και η σταθερή υποστήριξη του γεωπονικού τμήματος του εργοστασίου σε όλα τα στάδια της καλλιέργειας, από τη σπορά μέχρι τη συγκομιδή, οι παραγωγοί έφυγαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από το ραντεβού της Τετάρτης. Η νέα τιμολογιακή πολιτική και δη το νεοεισαχθέν «μπόνους συνέπειας και αύξησης της καλλιέργειας» απηχεί και το αναπτυξιακό πλάνο της Mινέρβα, που έχει θέσει ως στόχο να αυξηθούν οι εκτάσεις βιομηχανικής ντομάτας από 5.000 σε 6.000 στρέμματα.

Αντίστοιχα, ο στόχος για την παραγωγή είναι να προσεγγίσει τους 50.000 τόνους, από 43.000 τόνους που παραλήφθηκαν τη σεζόν που ολοκληρώθηκε και οι οποίοι, σημειωτέον, ήταν ήδη αυξημένοι κατά 10% σε σχέση με το 2021. Όπως, ωστόσο, τονίστηκε στους παραγωγούς, σκοπός είναι η ανάπτυξη αυτή να συμβαδίσει με τις αρχές αειφορίας και βιώσιμης ανάπτυξης, τις οποίες ακολουθεί η εταιρεία.