Αύξηση των Άµεσων Ενισχύσεων για τις επιπτώσεις του πληθωρισμού ζητούν Ευρωκοινοβούλιο και Γ. Βοϊτσεχόφσκι

✱ Ανεπαρκείς οι άμεσες ενισχύσεις για τη στήριξη των αγροτών λόγω του πληθωρισμού ✱ «Κλειδί» η αναθεώρηση του ΠΔΠ 2021-2027

Την ανάγκη να αυξηθεί ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ κατά την ενδιάμεση αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027 (ΠΔΠ 2021-2027) τονίζει ο επίτροπος Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, ο οποίος δεν κρύβει την ανησυχία του για το μέλλον του ευρωπαϊκού πρωτογενούς τομέα.

«Δεν μπορούμε να ζητάμε από τους αγρότες να κάνουν περισσότερα με λιγότερα, ειδικά με τις σημερινές πρωτοφανείς προκλήσεις. Γι’ αυτόν τον λόγο, θα προτείνω αύξηση του προϋπολογισμού της ΚΑΠ κατά την ενδιάμεση αναθεώρηση του ΠΔΠ 2021-2027», δήλωσε κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου (Comagri) για το 2023.

Η αύξηση του πληθωρισμού στην ΕΕ, ειδικά σε κάποια κράτη-μέλη που ξεπερνά και το 10%, σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους παραγωγής, έχουν προκαλέσει έντονες ανησυχίες στις Βρυξέλλες, που «βλέπουν» δυσοίωνο το μέλλον του αγροδιατροφικού τομέα, εάν δεν ληφθούν μέτρα.

Αναθεώρηση

Ήδη, τον περασμένο Δεκέμβριο, το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα για την αναβάθμιση του ΠΔΠ 2021-2027, καθώς το υφιστάμενο πλαίσιο έχει ήδη φτάσει στα όριά του μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια από την έγκρισή του, κατάσταση που επιδεινώθηκε από τα απρόβλεπτα γεγονότα του 2022, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία. Όπως επισήμαναν οι ευρωβουλευτές, «το ΠΔΠ δεν διαθέτει ούτε το μέγεθος, ούτε τη δομή, ούτε τους κανόνες για να μπορεί να ανταποκριθεί γρήγορα και αποτελεσματικά σε αλλεπάλληλες κρίσεις παρόμοιας κλίμακας».

Σχεδόν έναν μήνα μετά, στις 9 Ιανουαρίου, η Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου κάλεσε στη συνεδρίασή της τον Γ. Βοϊτσεχόφσκι, προκειμένου να συζητήσουν τις συνέπειες του πληθωρισμού στον προϋπολογισμό της ΚΑΠ, πιέζοντάς τον να πάρει θέση σε σχέση με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Δεν φτάνουν οι ενισχύσεις

Μέλη της επιτροπής τόνισαν ότι η τρέχουσα πολιτική καθορίστηκε με βάση τον πληθωρισμό 2%. Ωστόσο, τα τρέχοντα στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υποδηλώνουν ότι η αξία της τρέχουσας «ΚΑΠ θα μειωθεί κατά 85 δισεκατομμύρια ευρώ», κατεβάζοντάς τη στο επίπεδο της ΚΓΠ του 2007.

Ο επίτροπος Γεωργίας περιέγραψε με ζοφερά λόγια την κατάσταση και εξέφρασε ανοιχτά την ανησυχία του για το μέλλον, καθώς οι Ευρωπαίοι παραγωγοί έχουν κληθεί από εδώ και πέρα να αναλάβουν περισσότερες υποχρεώσεις για το περιβάλλον και το κλίμα, την ώρα που το εισόδημά τους συρρικνώνεται.

Ο ίδιος ανέφερε ότι αρχίζει και καταγράφεται μία τάση εγκατάλειψης του πρωτογενούς τομέα, όπως διαπιστώνει ο ίδιος, συνομιλώντας με παραγωγούς, ενώ σημείωσε ότι ακόμη και οι βιοκαλλιεργητές έχουν πιεστεί τόσο πολύ που δεν αποκλείεται να στραφούν στη συμβατική γεωργία.

«Αν δούμε την αξία της γεωργικής παραγωγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει αυξηθεί κυρίως λόγω του πληθωρισμού αυτήν τη στιγμή –αυξήθηκε από 440 δισ. ευρώ πέρυσι στα 536 δισ. ευρώ– αυτό σημαίνει ότι ο ετήσιος προϋπολογισμός μας για την ΚΑΠ αντιπροσωπεύει μόλις το 10% της ετήσιας αξίας παραγωγής στην ευρωπαϊκή γεωργία», σημείωσε ο επίτροπος. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «δεν φτάνει ο προϋπολογισμός για να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός», σημειώνοντας ότι «οι ενισχύσεις δεν βοηθούν πλέον τους αγρότες, όπως στο παρελθόν».

Όπως είπε, «οι άμεσες ενισχύσεις είναι βασικό στοιχείο της ΚΑΠ, αλλά λόγω του πληθωρισμού οι αγρότες πλέον δεν βγαίνουν».

Το Συμβούλιο

Η αναθεώρηση του ΠΔΠ αναμένεται στα τέλη του τρέχοντος έτους. Τότε, η Κομισιόν πρόκειται να δημοσιεύσει και την έκθεση αξιολόγησής της για την πορεία των Στρατηγικών Σχεδίων των κρατών-μελών. Οι ευρωβουλευτές, όμως, εξηγούν ότι η αναθεώρηση πρέπει να γίνει νωρίτερα, και δη το πρώτο τρίμηνο του 2023, πιέζοντας την Κομισιόν να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια, την οποία και θα στηρίξουν.

Ο Γ. Βοϊτσεχόφσκι, όμως, εξήγησε ότι η αύξηση του προϋπολογισμού της ΚΑΠ δεν εξαρτάται από την Κομισιόν. «Είναι απόφαση των 27» ξεκαθάρισε, αναφέροντας ότι «εάν πραγματικά θέλουμε να βοηθήσουμε τους αγρότες, απαιτείται πολιτική βούληση». Ο ίδιος, πάντως, υπενθύμισε ότι κατά τις διαπραγματεύσεις των κρατών-μελών για την έγκριση του ΠΔΠ, υπήρχαν χώρες που ζητούσαν επίμονα συρρίκνωση του γεωργικού προϋπολογισμού.