Αύξηση κατά 17% της χρηματοδότησης για το USDA προβλέπει ο προϋπολογισμός Μπάιντεν για το 2022

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, παρουσίασε πριν από μερικές ημέρες τον πρώτο προϋπολογισμό των ΗΠΑ για το 2022, ο οποίος προβλέπει δαπάνες συνολικού ύψους 6 τρισ. δολαρίων. Τα νέα είναι καλά για τον αγροτικό τομέα, καθώς, βάσει των δεδομένων που παρουσιάζουν αμερικανικά μέσα, δεν φαίνεται να υπάρχουν περικοπές για το αγροτικό νομοσχέδιο ή για την ασφάλιση καλλιεργειών.

Ακολουθώντας εκ διαμέτρου αντίθετη πολιτική σε σχέση με τον προκάτοχό του, Ντόναλντ Τραμπ, ο Μπάιντεν –στον πρώτο προϋπολογισμό επί της προεδρίας του– περιλαμβάνει στη λίστα προτεραιοτήτων του πολύ περισσότερες δαπάνες για λογαριασμό του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), με συγκεκριμένα πεδία να αναμένεται να δεχθούν μεγάλη οικονομική ώθηση.

Πιο συγκεκριμένα, η λεπτομερής πρόταση για το οικονομικό έτος 2022 (1 Οκτωβρίου 2021 – 30 Σεπτεμβρίου 2022) προβλέπει αύξηση της χρηματοδότησης για το USDA κατά περίπου 4 δισ. δολάρια σε πρόσθετες δαπάνες (+16,7%), που ευθυγραμμίζονται στενά με το όραμα του νέου προέδρου για σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές και θέσεις εργασίας, που περιγράφονται στο σχέδιο προϋπολογισμού που είχε κυκλοφορήσει νωρίτερα μέσα στη χρονιά.

Σύμφωνα με το USDA, η αξιοποίηση του προϋπολογισμού θα συμβάλει στην επέκταση της πρόσβασης σε ευρυζωνικά δίκτυα, θα υποστηρίξει ένα ισχυρό δίκτυο διατροφικής ασφάλειας, θα προσφέρει επιπλέον κεφάλαια για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και τη διατήρηση των εδαφών και θα επενδύσει σε κομβικής σημασίας έρευνα και ικανότητα τεχνολογικής ανάπτυξης για τους αγρότες.

Ενδεικτικά, ο προϋπολογισμός εισηγείται την εκταμίευση 700 εκατ. δολαρίων για παροχή πρόσβασης σε ποιοτικές ευρυζωνικές υπηρεσίες σε κατοίκους της υπαίθρου και αντιμετώπιση προκλήσεων για τις φυλετικές κοινότητες. «Το ίντερνετ υψηλών ταχυτήτων θα χρησιμεύσει ως οικονομικός ισοσταθμιστής για την αγροτική Αμερική, ενώ θα δημιουργήσει υψηλόμισθες θέσεις εργασίας», υποστηρίζει το USDA.

Η πρόταση Μπάιντεν δείχνει να κατανοεί ότι οι Αμερικανοί αγρότες πρέπει να είναι σε θέση να ανταγωνιστούν στις παγκόσμιες αγορές για να ευημερήσουν, προστατεύοντας παράλληλα την υγεία του εδάφους και του νερού. Αυτό το αίτημα προβλέπει δαπάνες 4 δισ. δολαρίων για προγράμματα έρευνας, εκπαίδευσης και προβολής του USDA, που επικεντρώνονται στην πραγματοποίηση επενδύσεων στην αγροτική έρευνα για να τεθούν στη διάθεση των αγροτών η επιστήμη, τα εργαλεία που βασίζονται στα δεδομένα και οι αμερικανικές τεχνολογίες.

«Πρέπει να εξοπλίσουμε τους Αμερικανούς αγρότες για να μπορέσουν να ανταγωνιστούν τον κόσμο», τονίζει το USDA.