Αύξηση για τα ελληνικά κηπευτικά λόγω των καταστροφών στην Ισπανία

Ανυπολόγιστες ζημιές σε σημαντικές περιοχές που τροφοδοτούν τις ευρωπαϊκές αγορές με κηπευτικά προκάλεσε η κακοκαιρία «Φιλομένα», που έλαβε χώρα στην Ισπανία. Στην Αλμερία και στη Γρανάδα, μιλούν για τις χειρότερες καταιγίδες της τελευταίας δεκαετίας, που θα έχουν επιπτώσεις στην παραγωγή σε βάθος εβδομάδων. Οι χαμηλές θερμοκρασίες «παραλύουν» τα φυτά σε ένα μεγάλο εύρος κηπευτικών, όπως ντομάτες, αγγούρια, κολοκυθάκια, μελιτζάνες και πιπεριές, επιφέροντας αλυσιδωτές ανατιμήσεις.

«Για την ώρα, δεν υπάρχει δυνατότητα να καλυφθεί όλη η ζήτηση λόγω σημαντικής μείωσης της παραγωγής, ούτε καν να καλυφθούν οι τρέχουσες εμπορικές συμφωνίες», επισημαίνεται στον εθνικό κλαδικό Τύπο. Οι τιμές σε αγγούρια, μελιτζάνες και κολοκυθάκια διπλασιάστηκαν μέσα σε μία εβδομάδα, ενώ στις ντομάτες αυξήθηκαν κατά 60%. Σύμφωνα με την εξειδικευμένη ιστοσελίδα FreshPlaza, οι τιμές στα αγγούρια εκτινάχθηκαν στα 14 ευρώ/κιβώτιο, όταν πριν από μερικές εβδομάδες πωλούνταν σε τιμές dumping της τάξης του 1,5 ευρώ/κιβώτιο.

Όλη αυτή η κατάσταση δεν άφησε ανεπηρέαστα τα ελληνικά θερμοκηπιακά προϊόντα. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Αγροτοβιομηχανικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου, Γιάννη Χαραλαμπάκη, η έλλειψη προϊόντων από την Ισπανία έχει επηρεάσει μέχρι τώρα την τιμή της μελιτζάνας και του αγγουριού που προορίζονται για εξαγωγές. Συγκεκριμένα, η τιμή της μελιτζάνας έχει υπεριπλασιαστεί τις τελευταίες μέρες, ενώ κατά 30% περίπου αυξήθηκε η τιμή για τα αγγούρια εξαγωγής. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιεράπετρας «Ανατολή», Φώντας Δουλούμης, εκτιμά ότι η άνοδος της τιμής συνδέεται έως έναν βαθμό με τις απώλειες της Ισπανίας.

Όπως εξηγεί στην «ΥΧ», «το προηγούμενο δεκαπενθήμερο τα αγγούρια ήταν στα 30 λεπτά το κιλό, την προηγούμενη Τετάρτη 13 του μήνα έφτασαν στα 95 λεπτά. Η τιμή επηρεάζεται τις τελευταίες μέρες και από το γεγονός ότι ομαλοποιούνται οι κοπές σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα που, λόγω καλών καιρικών συνθηκών, είχαμε μεγάλη παραγωγή». Έντονη ζήτηση και άνοδος της τιμής καταγράφεται τις τελευταίες μέρες και στις πιπεριές τύπου κέρατο που προορίζονται για εξαγωγές.