Αυξήθηκε η παγκόσμια παραγωγή κρέατος πουλερικών

Στους 128 εκατ. τόνους αναμένεται να ανέβει η παγκόσμια παραγωγή κρέατος πουλερικών, 3 εκατ. τόνους μεγαλύτερη σε σχέση με το 2018. Η αύξηση κατά 2,8% πρόκειται για τη μεγαλύτερη από όλα τα είδη κρέατος, σύμφωνα με τα στοιχεία του FAO.

Την ίδια στιγμή, το βόειο κρέας εκτιμάται –χωρίς να έχουν οριστικοποιηθεί τα στοιχεία– ότι αυξήθηκε κατά 0,7%, το πρόβειο κατά 0,4%, ενώ μείωση κατά 4% είχε η παραγωγή χοίρειου κρέατος. Έτσι, συνολικά η παραγωγή ζωικής πρωτεΐνης από τα τέσσερα πλέον καταναλώσιμα είδη κρέατος εμφανίζεται οριακά μειωμένη κατά 0,2%.

Ως τάση καταγράφεται η ενίσχυση της κατανάλωσης κρέατος πουλερικών από τις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες, μάλιστα, κατέχουν και τη μερίδα του λέοντος στην παραγωγή. Όπως επισημαίνεται, η αλλαγή των οικονομικών δεδομένων και των διατροφικών συνηθειών σε αυτές τις περιοχές του πλανήτη ήταν καθοριστική ώστε να διαμορφωθεί η κατά κεφαλήν κατανάλωση στα 14 κιλά τον χρόνο κατά την περίοδο 2016-2018 και να αναμένεται ότι μέχρι το 2028 θα διευρυνθεί σε 14,8 κιλά τον χρόνο.

Περιοχές όπως η Καραϊβική και η Λατινική Αμερική, μάλιστα, προβλέπεται ότι μέχρι το 2028 θα έχουν υπερδιπλάσια από τον παγκόσμιο μέσο όρο κατά κεφαλήν κατανάλωσης, σε 33,9 κιλά/χρόνο.

Πάντως, οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Βραζιλία παραμένουν κυρίαρχες στην παραγωγή, η οποία για το 2019 ανήλθε σε 22,6 εκατ. κιλά, 20,4 εκατ. κιλά και 12,4 εκατ. κιλά αντίστοιχα. Οι παγκόσμιες εξαγωγές κρέατος πουλερικών εκτιμάται ότι στο σύνολο του 2019 κατέγραψαν αύξηση κατά 3,7%, φτάνοντας τους 14 εκατ. τόνους, με τη μεγαλύτερη ζήτηση να προέρχεται από την Κίνα, την Ιαπωνία, τις Φιλιππίνες, το Μεξικό και την Γκάνα, μεταξύ των αναπτυσσόμενων εισαγωγικών χωρών.