Αυλαία για το «ερανιστικό» νομοσχέδιο σήμερα στη Βουλή

Ολοκληρώνεται σήμερα Τετάρτη 3/6 η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα».

Χθες (2/6) κατά την προτελευταία συνεδρίαση, κεντρικό θέμα της συζήτησης, όπως και στις επιτροπές ήταν οι ελληνοποιήσεις, με τον υπουργό ΑΑΤ Μάκη Βορίδη να δηλώνει πως για πρώτη φορά προστατεύονται τα προϊόντα ΠΟΠ με μεγάλη αύξηση στα διοικητικά πρόστιμα που ξεκινούν από τις 30.000 και μπορούν να φτάσουν έως και τις 600.000 για πολύ μεγάλες επιχειρήσεις ενώ παράλληλα για πρώτη φορά εισάγονται και ποινικές διατάξεις ώστε να τιμωρούνται οι παραβάτες.

Από την πλευρά της η υφυπουργός ΑΑΤ, Φωτεινή Αραμπατζή έκανε λόγο για μία ιστορική ευκαιρία για τον αγροδιατροφικό τομέα, με το αναπτυξιακό «πακέτο» που θα λάβει η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ίδια έκανε λόγο για πολύ μεγάλη ευκαιρία να επαναθεμελιοποιηθεί ο πρωτογενής τομέας.

Φ. Αραμπατζή: «Αντιμετώπιση της μάστιγας των ελληνοποιήσεων»

Η υφυπουργός αναφέρθηκε ειδικά σε τομείς όπως η αυξημένη παραγωγικότητα, η ισχυρότερη εξωστρέφεια, η ψηφιοποίηση, η σύνδεση με τη μεταποίηση, η ποιότητα, η πιστοποίηση, η καινοτομία, τα μεγαλύτερα και ισχυρότερα συλλογικά σχήματα για επίτευξη οικονομιών κλίμακας και η αύξηση της διαπραγματευτικής ισχύος στις αγορές.

 «Σ’ αυτήν τη μεγάλη εικόνα προσθέτουμε -και με το παρόν νομοσχέδιο- πολλές νέες ψηφίδες, τις ουσιαστικές διαρθρωτικές παρεμβάσεις, που αποτελούν έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα του ολοκληρωμένου σχεδίου που εφαρμόζουμε από την πρώτη ημέρα μας στο υπουργείο». Στη συνέχεια μίλησε για την αντιμετώπιση των «ελληνοποιήσεων», που αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος  διέβλεψε εγκαίρως την κρισιμότητα αυτού του ζητήματος και έδωσε ρητές κατευθύνσεις για την αντιμετώπιση αυτής της μάστιγας».

Όπως σημείωσε, η κ. Αραμπατζή για πρώτη φορά νομοθετείται ένα αυστηρό κυρωτικό πλαίσιο πλαισίου σε βάρος των «ελληνοποιητών» και προστατεύεται «ο εθνικός αυτός αγροτικός μας πλούτος, -τα προϊόντα ΠΟΠ- ΠΓΕ-ΕΠΙΠ» Για να προσθέσει στη συνέχεια ότι οι παραβάτες απειλούνται με αφαίρεση της άδειας ΠΟΠ, ενώ τα στοιχεία τους μπορούν να γνωστοποιηθούν με απόφαση του αρμόδιου εισαγγελέα. Επιπλέον όπως σημείωσε, απειλούνται με ποινές φυλάκισης έως 5 έτη, σωρευτικά με χρηματική ποινή και πρόστιμα που μπορούν να ξεπεράσουν τις 600.000 ευρώ.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικό δελτίο τύπου του ΥΠΑΑΤ με τις δηλώσεις της κα Αραμπατζή 

Διαβάστε στην “ΥΧ” που κυκλοφορεί την Παρασκευή 5/6 ρεπορτάζ και όσα συζητήθηκαν στη Βουλή για το νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ