Αυστηρή προειδοποίηση προς τους καταστηματάρχες στο «Καπάνι» από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης

Αυστηρή προειδοποίηση προς τους καταστηματάρχες της αγοράς στο «Καπάνι», ότι θα απομακρυνθούν από την ιστορική αγορά, σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν στις υποδείξεις του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), απηύθυνε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Στέφανος Ζαρκαντζιάς.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο δικαστικό μέγαρο της πόλης, με τη συμμετοχή του προέδρου των επαγγελματιών του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, Χρήστου Νικολόπουλου και του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης, Θανάση Παππά, ο εισαγγελικός λειτουργός έθεσε τις δύο πλευρές προ των ευθυνών τους, ζητώντας να ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα, που θα εξασφαλίσουν την μόνιμη υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων στην αγορά Βλάλη. Σε διαφορετική περίπτωση, φέρεται να κατέστησε σαφές ότι η ιστορική αγορά απειλείται με κλείσιμο.

Την πρωτοβουλία για τη σύσκεψη ανέλαβε ο ίδιος ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ύστερα από ενημέρωση που έλαβε από τον ΕΦΕΤ κι ενώ είχε προηγηθεί το «καμπανάκι» κινδύνου του Φορέα για το μέλλον της αγοράς, εφόσον δεν ληφθούν άμεσα μέτρα. Μεταξύ αυτών που πρότεινε ο ΕΦΕΤ είναι η ενίσχυση του νυχτερινού φωτισμού, η αυστηρή και αποτελεσματική περιφρούρηση του χώρου κατά τη διάρκεια της νύχτας, η επιδιόρθωση δαπέδων και οροφής, η συχνότερη αποκομιδή των απορριμμάτων την ημέρα, η ενδυνάμωση του προγράμματος απεντόμωσης και προστασίας από τρωκτικά, η κατάργηση των υπογείων αποθηκευτικών χώρων, ο ευπρεπισμός των καταστημάτων με την κατάλληλη κατάρτιση του προσωπικού κ.ά.

Ενδεικτική της αυστηρής προειδοποίησης που απηύθυνε ο εισαγγελέας προς τους καταστηματάρχες ήταν η δήλωση που έκανε μετά τη σύσκεψη ο πρόεδρος των επαγγελματιών του ιστορικού κέντρου. «Μας τράβηξε τα αφτιά» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νικολόπουλος, προσθέτοντας: «μας επέστησε την προσοχή ότι θα είναι πολύ αυστηρός. Εάν δεν κάνουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε από τη δική μας πλευρά θα κλείσουν τα καταστήματα που δεν τηρούν τις προϋποθέσεις».

Ο ίδιος επισήμανε ότι «έχουμε και κακούς επαγγελματίες αλλά και πολλούς καλούς», τονίζοντας ότι «δεν είναι καλό να τους παίρνει όλους η “μπάλα”». «Συμφωνήσαμε» κατέληξε «ότι όποιος δεν συμμορφωθεί με τις υποδείξεις του ΕΦΕΤ θα απομακρυνθεί από την αγορά».

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων και περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης στις δηλώσεις του ξεκαθάρισε: «εμείς καταστήσαμε σαφές ότι η αγορά είναι ιδιωτική, αλλά ο δήμος ενδιαφέρεται όχι μόνο να μην κλείσει (η αγορά) αλλά και να αναβαθμιστεί». Ο κ.Παππάς πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του δήμου έχει ήδη δώσει εντολή στις δημοτικές υπηρεσίες να βελτιώσουν άμεσα τον ηλεκτροφωτισμό, την αποκομιδή των απορριμμάτων και ό,τι άλλο απαιτείται για να αναβαθμιστεί το «Καπάνι».

«Το ίδιο ελπίζω θα κάνουν και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες, διότι πρέπει να αποδείξουμε στον ΕΦΕΤ ότι θα υπάρξουν βελτιώσεις ουσιαστικές και προφανώς δεν θα θέσουν σε κίνδυνο τη λειτουργία της αγοράς» είπε ο κ. Παππάς. Αναφέρθηκε, εξάλλου, σε πρόγραμμα ύψους 1,5-2 εκατ. ευρώ, που αφορά τα κλειστά κέντρα εμπορίου και «θα χρηματοδοτηθεί», αναβαθμίζοντας συνολικά την αγορά της πόλης.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ