Αυστηροί έλεγχοι για την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων

Γύρω στα 100 χλμ. ανατολικά της Σόφιας, στην περιοχή Pazardzhik, είχαν εντοπιστεί τρεις εστίες Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων (ΑΠΧ) σε κατοικίδιους χοίρους το διάστημα 18 με 20 Αυγούστου μέσω του συστήματος ADIS της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Αφορούσε μια συστηματική εκμετάλλευση 13.000 χοίρων που έπρεπε να θανατωθούν.

Συνολικά, το 2021 εντοπίστηκαν στη Βουλγαρία 193 εστίες σε αγριόχοιρους και τέσσερις σε κατοικίδιους χοίρους» περιγράφει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής στην ΠΑΜ-Θ, Νίκος Φωτεινιάς.

Όπως μεταφέρει με ικανοποίηση, τα κρούσματα είναι μακριά από τα σύνορα της περιφέρειας (150-200 χλμ. από τη Ροδόπη). Η Υπηρεσία, παρά το ελάχιστο προσωπικό που διαθέτει, ενεργοποιεί συμβασιούχους που υλοποιούν άλλα προγράμματα, επιδιώκοντας την ενημέρωση των χοιροτρόφων και την επιτήρηση των χοιρινών.

«Οι έλεγχοι στις συστηματικές εκμεταλλεύσεις είναι κατά το δυνατόν διακριτικοί για να μην προκαλέσουμε μετάδοση του νοσήματος. Στις οικόσιτες, ζητούμε αύξηση των μέτρων βιοασφάλειας, όπως και από τους Κυνηγετικούς Συλλόγους με τους οποίους έχουμε άριστη συνεργασία. Μας ενημερώνουν για οποιοδήποτε τραυματισμένο ή νεκρό αγριογούρουνο, κάνουμε δειγματοληψίες και, ευτυχώς, δεν βρέθηκε κανένα κρούσμα».

Οι περισσότερες χοιροτροφικές μονάδες βρίσκονται στη Δράμα κι εκεί ρίχνει το βάρος η Διεύθυνση Κτηνιατρικής. Ο κ. Φωτεινιάς εκτιμά ότι οι συστηματικές μονάδες λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα, τονίζοντας ότι είναι βασικό να είναι διαρκή. «Η ρουτίνα της δουλειάς μας είναι ο χειρότερος εχθρός μας. Η μονάδα θα νοσήσει όταν εφησυχάσει ο κτηνοτρόφος», συμβουλεύει.

Ο ίδιος παρατηρεί ότι στις οικόσιτες εκμεταλλεύσεις ο δείκτης βιοασφάλειας είναι χαμηλός και δηλώνει πως θα προχωρήσουν τον χειμώνα σε ελέγχους και όπου δεν συνετίζεται ο κτηνοτρόφος «θα φτάσουμε μέχρι και σε κλείσιμο της μονάδας για να προασπίσουμε τη συστηματική κτηνοτροφία».

Τέλος, ανακοινώνει ότι στην ΠΑΜ-Θ επίκειται διαγωνισμός πρόσληψης 14 ατόμων για την ΑΠΧ για ένα έτος.