Αυστραλία-σιτηρά: Εκτίμηση για κέρδη ρεκόρ από τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων για το 2022

Σύμμαχος ο καλός καιρός και οι αυξημένες τιμές σε παγκόσμιο επίπεδο

Οι Αυστραλοί αγρότες αναμένεται να καταγράψουν αυξήσεις ρεκόρ στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων για το οικονομικό έτος που διανύουμε, όπως ανακοίνωσε σήμερα το αρμόδιο γραφείο στατιστικών δεδομένων, καθώς αναθεώρησε την πρόβλεψή του, ωθούμενο από τις καλές καιρικές συνθήκες, αλλά και τις υψηλές τιμές παγκοσμίως.

Το ίδιο γραφείο (ABARES) ανέφερε ότι τα κέρδη από τις εξαγωγές μπορούν συνολικά να φτάσουν στο ύψος ρεκόρ των 48,16 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2022-2023.

Πρόκειται για μία αύξηση περίπου κατά 8% σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη που δημοσιοποιήθηκε τον Ιούνιο.

Στην Ανατολική Ακτή της Αυστραλίας κυριαρχεί το ωκεάνιο φαινόμενο Λα Νίνια, το οποίο συνοδεύεται τυπικά από μεγάλες βροχοπτώσεις κατά την τελευταία διετία. Παρά το γεγονός ότι προκαλεί πλημμύρες σε αρκετές περιοχές, το αναφερόμενο καιρικό φαινόμενο προκάλεσε βροχοπτώσεις που βοήθησαν την πορεία την φετινής σοδειάς στην ανατολική ζώνη καλλιέργειας σιταριού της Αυστραλίας.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του ABARES, αναμένεται παραγωγή 32,2 εκατομμυρίων τόνων σιταριού και 6,6 εκατομμυρίων τόνων ελαιοκράμβης, με την παραγωγή αυτή, να είναι λίγο μικρότερη από την περσινή παραγωγή ρεκόρ. Η παραγωγή κριθαριού αναμένεται να φτάσει συνολικά στους 12,3 εκατομμύρια τόνους, ως η τέταρτη μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί στα σχετικά αρχεία.

“Η προοπτική της χειμερινής σοδειάς στην Αυστραλία είναι πολλά υποσχόμενη στις αρχές της άνοιξης. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν μία σοδειά 55,5 εκατομμυρίων τόνων,” ανέφερε σε μία ανακοίνωσή του ο Τζάρεντ Γκρίνβιλ εκτελεστικός διευθυντής του ABARES.

Η θετική εκτίμηση για την πορεία της φετινής σοδειάς των σιτηρών στην Αυστραλία μπορεί να χαλαρώσει την ένταση μετά τη μείωση της εξαγωγής σιτηρών από την Ουκρανία ως συνέπεια της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής. Η Ουκρανία έχει παραδοσιακά ηγετική θέση στις εξαγωγές σιτηρών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μείωσε τις εξαγωγές σε παγκόσμιο επίπεδο, προκαλώντας αύξηση των τιμών και ανησυχίες για μία επισιτιστική κρίση.

Παρά το γεγονός ότι αναμένεται να επικρατήσουν συνθήκες καιρού που ευνοούν την περίοδο της καλλιέργειας, η ανοδική πορεία του πληθωρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, η νωθρή κινεζική οικονομία, αλλά και οι αυξανόμενες τιμές των λιπασμάτων και του αγροτικού εξοπλισμού είναι ενδεχόμενο να περιορίσουν σε κάποιο βαθμό τη θετική προοπτική της μεγάλης σοδειάς, σύμφωνα με τον Γκρίνβιλ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στις τελευταίες προβλέψεις για την πορεία της παραγωγής σιτηρών στην Αυστραλία έχουν συνυπολογιστεί η μείωση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και η πιθανότητα ενός τρίτου κύματος του Λα Νίνια, ενδεχόμενο που καταγράφεται μία φορά κάθε 30 χρόνια.

Σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία της Αυστραλίας, η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη σε ποσοστό 70% με το ενδεχόμενο επιστροφής του Λα Νίνια την άνοιξη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ