Στα αζήτητα το γάλα των μικρών κτηνοτρόφων

Σε αδιέξοδο δείχνουν να οδηγούνται οι κτηνοτρόφοι της ορεινής Ευρυτανίας και ειδικά των απομακρυσμένων της περιοχών. Οι δύσβατες και πολλές φορές απροσπέλαστες περιοχές των Αγράφων δυσχεραίνουν τη συλλογή του γάλακτος από τις βιομηχανίες και βιοτεχνίες της περιοχής. Η κατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία πώλησης του γάλακτος των κτηνοτρόφων και ειδικότερα των μικρών, όσον αφορά τον αριθμό αιγοπροβάτων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αυτή την κατάσταση έδειξε και ο νέος δήμαρχος του Δήμου Αγράφων, Αλέξης Καρδαμπίκης.Όπως μας εξήγησε, «η κατάσταση αυτή ταλαιπωρεί πολλούς κτηνοτρόφους και ειδικά τους μικρούς, οι οποίοι δεν συγκεντρώνουν μεγάλες ποσότητες γάλακτος, ώστε να συμφέρει στα αυτοκίνητα των μεταποιητών να παραλαμβάνουν το γάλα από τις κτηνοτροφικές τους μονάδες ή ακόμη και τα σημεία που έχουν ορίσει».

Σε αδιέξοδο βρίσκονται πολλοί κτηνοτρόφοι, οι οποίοι παράγουν υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας προϊόν κάτω από αντίξοες συνθήκες, χωρίς όμως να αμείβονται ικανοποιητικά. Η έξοδος από το επάγγελμα και η αδυναμία προσέλκυσης νέων να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία οδηγεί στη συρρίκνωση της παραγωγής και, κατ’ επέκταση, στην κοινωνική αποδόμηση της περιοχής. Μέσα από αυτή την πρακτική, ο κ. Καρδαμπίκης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και καλεί τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά και τους ίδιους τους κτηνοτρόφους από κοινού με την τοπική αυτοδιοίκηση να αξιολογήσουν την κατάσταση και να προτείνουν βιώσιμες λύσεις.

Οι ομάδες παραγωγών και τα σύγχρονα συλλογικά σχήματα, όπως αναφέρει ο ίδιος, «μπορούν να δώσουν μία λύση στα οξυμμένα προβλήματα των κτηνοτρόφων. Αυτού του είδους, όμως, οι πρακτικές προϋποθέτουν τη συμμετοχή όλων μας».