B. Εύβοια: Μέτρα στήριξης κτηνοτρόφων και ρητινοκαλλιεργητών

Παράταση πληρωμών για βεβαιωμένες οφειλές λόγω καταστροφών στην Εύβοια

Σε μέτρα στήριξης των πληγέντων από την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε την περιοχή της Β. Ευβοίας προχωρούν τα συναρμόδια υπουργεία και η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος. Την περιοχή επισκέφτηκε την Παρασκευή 26/8 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης στη Λίμνη Ευβοίας με αφορμή τις προσπάθειες των αρχών και των πολιτών στην αντιμετώπιση των πρόσφατων πυρκαγιών.

Για άμεση στήριξη των αγροτών και  ρητινοκαλλιεργητών μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, στο περιθώριο της εκδήλωσης.

Ο κ. Αποστόλου υπογράμμισε ότι «σε πρώτη φάση θα δοθεί ενίσχυση στους κτηνοτρόφους που επλήγησαν ώστε να προμηθευτούν ζωοτροφές για τα κοπάδια τους, ενώ θα συνταχθούν επίσης μελέτες για την αντιπλημμυρική προστασία των περιοχών που χρειάζεται».

Σε ό,τι αφορά στις αποζημιώσεις κατεστραμμένων αγροτικών καλλιεργειών, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε ότι «θα συνταχθεί φάκελος για υποβολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τόσο για την απώλεια εισοδήματος, όσο και για την καταστροφή του φυτικού κεφαλαίου».

Ειδικότερα για τους ρητινοκαλλιεργητές, δεδομένου ότι η περιοχή έχει συνδεθεί με τη ρητινοκαλλιέργεια, ο κ. Αποστόλου επισήμανε ότι «θα διασφαλιστεί, τόσο η καταβολή του ποσού της ενίσχυσης που δίνεται κάθε χρόνο από κρατικούς πόρους, όσο και η απώλεια του εισοδήματος για την περίοδο μέχρι να αντικατασταθούν οι καμένες εκτάσεις εκμετάλλευσης με άλλες».

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, Κώστας Μπακογιάννης υπογράμμισε: «Η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Λίμνη, ένα μήνα μετά τη πυρκαγιά, δείχνει πως τουλάχιστον σε συμβολικό επίπεδο κάτι πάει να αλλάξει. Τον καλωσορίζουμε και τον ευχαριστούμε για την ευαισθησία που επιδεικνύει έμπρακτα».
 
«Έχουμε μεγάλη ανάγκη κάθε βοήθεια», ανέφερε, «γιατί ζήσαμε μια πραγματική οικολογική καταστροφή. Δεκάδες χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους παραδόθηκαν στις φλόγες, οι οποίες απείλησαν ακόμα και την ίδια την Λίμνη, έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Περιφέρειας μας».

Όπως είπε ο κ. Μπακογιάννης «η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ανταποκρίθηκε άμεσα και αποτελεσματικά. Από τη πρώτη στιγμή στηρίξαμε με όλες μας τις δυνάμεις το έργο της Πυροσβεστικής και κηρύξαμε την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μέσα σε λίγες ώρες σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε μια εκστρατεία τουριστικής προβολής για να προβάλουμε, αλλά και να θυμίσουμε, ότι η Λίμνη εξακολουθεί να έχει χρώμα, εξακολουθεί να έχει χαρακτήρα, παραμένει φιλόξενη και είναι έτοιμη, παρά τις πρόσφατες δοκιμασίες, να υποδεχθεί ξανά τόσο τους πιστούς επισκέπτες της, όσο και αυτούς που έχουν την επιθυμία να τη γνωρίσουν για πρώτη φορά».
 
Η Διεύθυνση Δασών, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μπακογιάννης, προχωράει με γρήγορους ρυθμούς τις αναγκαίες μελέτες για την αντιπλημμυρική θωράκιση της πληγείσας περιοχής. «Προχθές», θα πει, «εγκρίθηκε η πρώτη μελέτη, σχετικά με τα κορμοδέματα, και προχωράει η δεύτερη, με τα φράγματα βάρους. Θα απαιτηθεί, ασφαλώς, χρηματοδότηση για την υλοποίηση των έργων πριν αρχίσουν οι βροχές».
 
Ο κ. Μπακογιάννης, σημειώνει ότι την Περιφέρεια απασχολεί ιδιαίτερα το ζήτημα της αποζημίωσης των ρητινοπαραγωγών, «οι οποίοι έχασαν κυριολεκτικά το βιός τους». «Σε αυτή την κατεύθυνση», τόνισε, «περιμένουμε άμεσα από το κράτος να δοθούν αποζημιώσεις, ενώ εμείς από τη πλευρά μας έχουμε, ήδη, ξεκινήσει επαφές με μεγαλοϊδιοκτήτες πευκοδάσους της περιοχής για σύναψη συμφωνιών ρητινοεκμετάλλευσης».
 
Παυλόπουλος: Πρέπει να είμαστε ενωμένοι

Ισχυρό μήνυμα ενότητας απηύθυνε από τη Λίμνη Ευβοίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Στην αντιφώνησή του, στο πλαίσιο της ειδικής εκδήλωσης, ο κ. Παυλόπουλος είπε χαρακτηριστικά: «Μας διδάσκετε πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε τούτη τη βαθιά κρίση, η οποία διαπερνά τον τόπο και η οποία κινδυνεύει να οδηγήσει σε ρήξη του κοινωνικού ιστού. Μόνο με την ομόνοια μπορούμε να το πετύχουμε. Όχι ότι υποτιμά κανείς τις επιμέρους διαφορές των δημοκρατικών δυνάμεων. Πρέπει να τις αναγνωρίζουμε και να τις σεβόμαστε. Αλλά μπροστά στα σημαντικά, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι».

Ο κ. Παυλόπουλος δεσμεύτηκε προσωπικά, στο μέτρο που του αναλογεί, και σε συνεργασία με τον αρμόδιο υπουργό και την Αυτοδιοίκηση, ότι θα συμβάλει στην προσπάθεια αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος.

 Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο κ. Παυλόπουλος βράβευσε για τις προσπάθειές τους στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών στη βόρεια Εύβοια, στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της ΕΛΑΣ και εθελοντές.
 
Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατευθύνθηκε στη Ιερά Μονή Γαλατάκη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ