Β. Κόκκαλης, πρώην Υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης: «Το ΥΠΑΑΤ δύναται να παρέμβει στις ανοιχτές τιμές του βαμβακιού»

✱ Πώς εξηγεί τη διαφορετική του θέση από αυτήν του κ. Αραχωβίτη για την τροπολογία του ΕΛΓΑ για τους πλημμυροπαθείς
✱ Τι προτείνει στην κυβέρνηση για τον πτωχευτικό κώδικα και τους αγρότες

«Να πάρει πιο ζεστά το θέμα του βαμβακιού στη χώρα μας και να αξιοποιήσει την Ευρωπαϊκή Οδηγία για την υποχρεωτικότητα των συμβάσεων στις αγοραπωλησίες των προϊόντων, όπως και να ανοίξει άμεσα τον δημόσιο διάλογο για τη νέα ΚΑΠ με όλους τους εμπλεκόμενους στον πρωτογενή τομέα, να γνωστοποιήσει τις νέες προκλήσεις που θέτει η ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, αλλά και την επίσημη πρότασή της» καλεί την κυβέρνηση και την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, Βασίλης Κόκκαλης, με συνέντευξή του στην «ΥΧ».

Συνέντευξη στον Γιώργο Ρούστα

Ο κ. Κόκκαλης διευκρινίζει ότι δεν υπήρξε διχογνωμία με τον τομεάρχη Αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αραχωβίτη, ως προς την προσέγγιση της τροπολογίας του ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις στους πλημμυροπαθείς Θεσσαλούς αγρότες, τονίζοντας πως η έκφραση διαφορετικής άποψης είναι στοιχείο της δημοκρατικής λειτουργίας ενός κόμματος.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αραχωβίτης είχε δηλώσει ότι «οι αγρότες χρεώνονται τα ίδια ασφάλιστρα, οι πληττόμενοι παραγωγοί της Θεσσαλίας θα αποζημιωθούν στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας, και ορθώς, ενώ οι πληττόμενοι παραγωγοί των υπόλοιπων περιοχών της χώρας θα συνεχίσουν να αποζημιώνονται σε ποσοστό 80% της ασφαλιζόμενης αξίας». Όσον αφορά τον πτωχευτικό κώδικα, καλεί την κυβέρνηση «να επαναφέρει τις ευεργετικές ρυθμίσεις του 2018-2019, σύμφωνα με τις οποίες οι αγρότες αφενός μπορούσαν να αμφισβητήσουν το χρέος τους, αφετέρου προέβαιναν σε ευνοϊκότατες ρυθμίσεις με διαγραφές όλων των τόκων, αλλά και μέρος –κατά περίπτωση– του κεφαλαίου».

Κύριε Κόκκαλη, εμφανιστήκατε θετικός στην τροπολογία που έφερε προς ψήφιση το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αποζημίωση στο 100% της ζημιάς των αγροτών που επλήγησαν από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα σε Φάρσαλα και Καρδίτσα, διευκρινίζοντας, ωστόσο, πως «αυτό ήταν το ελάχιστο που θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση». Από την άλλη, ο τομεάρχης Αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αραχωβίτης, υπήρξε αρκετά επικριτικός προς αυτό. Υπάρχει διχογνωμία στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ;

Δεν θεωρώ ότι υφίσταται διχογνωμία, διότι η έκφραση διαφορετικής άποψης είναι στοιχείο της δημοκρατικής λειτουργίας ενός κόμματος. Άλλωστε, δεν καταψηφίστηκε η συγκεκριμένη τροπολογία από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στη Βουλή. Θα επαναλάβω αυτό που είπα, ότι ήταν το ελάχιστο που θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση. Οι πλημμυροπαθείς αγρότες της Θεσσαλίας αναμένουν πολύ περισσότερα από την κυβέρνηση. Θεωρώ και πιστεύω ότι, για λόγους ισότητας, οι συνέπειες της τροπολογίας για τον ΕΛΓΑ θα ισχύσουν και για την υπόλοιπη Ελλάδα.

Όσον αφορά τον νέο πτωχευτικό κώδικα, ασκήσατε έντονη κριτική στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «αν εφαρμοστεί, θα είναι η αρχή του πολιτικού τέλους της». Σε ό,τι αφορά τον αγροτικό πληθυσμό της χώρας, ποιοι είναι οι κίνδυνοι που κρύβονται;

Δυστυχώς, χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι δανειολήπτες θα αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο της πτώχευσης λόγω της ψήφισης του νέου πτωχευτικού νόμου. Είναι άδικο, γιατί το 2004 η τότε ΑΤΕ διαφήμιζε δημόσια ότι στα δάνειά της έβαζε «πανωτόκια». Καλώ την κυβέρνηση να επαναφέρει τις ευεργετικές ρυθμίσεις του 2018-2019, σύμφωνα με τις οποίες οι αγρότες αφενός μπορούσαν να αμφισβητήσουν το χρέος τους, αφετέρου προέβαιναν σε ευνοϊκότατες ρυθμίσεις με διαγραφές όλων των τόκων, αλλά και μέρος –κατά περίπτωση– του κεφαλαίου. Οι ίδιες ρυθμίσεις να ισχύσουν και για τα δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

Ως υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, είχατε προχωρήσει στην έκδοση Απόφασης με την οποία δινόταν τέλος στις ανοιχτές τιμές στο βαμβάκι. Ωστόσο, φέτος, αυτή η τακτική έχει παγιωθεί από τους εκκοκκιστές. Πώς το σχολιάζετε;

Αισθάνομαι υπερήφανος για την έκδοση αυτής της απόφασης, η οποία εξεδόθη μετά από εξαντλητικό διάλογο με τη ΔΟΒ. Για πρώτη φορά, ετέθη το θέμα της υποχρεωτικότητας των συμβάσεων με την παράδοση του προϊόντος στα εκκοκκιστήρια.

Επίσης, για πρώτη φορά γίνεται ρητή αναφορά σε Υπουργική Απόφαση για επιβράβευση της ποιότητας του προϊόντος για τους βαμβακοπαραγωγούς εκτός από την τρέχουσα εμπορική τιμή. Με λύπη μου διαπιστώνω ότι φέτος η συγκεκριμένη απόφαση σε μέγιστο βαθμό δεν εφαρμόζεται. Καλώ το ΥΠΑΑΤ να πάρει πιο ζεστά το θέμα του βαμβακιού στη χώρα μας και να ακούσει όλες τις πλευρές στην αλυσίδα παραγωγής βάμβακος. Δύναται να αξιοποιήσει την Ευρωπαϊκή Οδηγία που θεσπίστηκε πέρυσι την άνοιξη, η οποία αναφέρεται στις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, που προβλέπει την υποχρεωτικότητα των συμβάσεων στις αγοραπωλησίες των προϊόντων, εντάσσοντάς την στο προσεχές σχετικό νομοσχέδιο.

Να επισημάνω πως η υποχρεωτικότητα των συμβάσεων δύναται να γίνει και σε άλλα προϊόντα. Ελπίζω και εύχομαι να μην πάνε χαμένα η δουλειά και το έργο παραγωγών – εκκοκκιστών και ΥΠΑΑΤ τη διετία 2017-2019.

Αυτές τις μέρες, στους κόλπους της ΕΕ συζητείται η φιλοσοφία της νέας ΚΑΠ, με έμφαση στην πράσινη γεωργία και στις φιλοπεριβαλλοντικές της δράσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε επικριτικός προς την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, καταγγέλλοντας την έλλειψη συνοχής της νέας ΚΑΠ. Ποιες οι βασικές σας διαφορές;

Είναι ξεκάθαρο ότι υφίσταται έλλειψη συνοχής της νέας ΚΑΠ, όπως επίσης είναι ξεκάθαρη η έλλειψη εθνικής στρατηγικής από την κυβέρνηση για το μείζον θέμα της νέας ΚΑΠ. Η κυβέρνηση οφείλει να ανοίξει άμεσα τον δημόσιο διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους στον πρωτογενή τομέα, να γνωστοποιήσει τις νέες προκλήσεις που θέτει η ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, αλλά και την επίσημη πρότασή της. Η νέα ΚΑΠ οφείλει και πρέπει να είναι περισσότερο φιλική με το περιβάλλον, αλλά και ενισχυτική για τον νέο ενεργό και παραγωγικό αγρότη.

 

Η συνέντευξη του πρώην υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλη Κόκκαλη
δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΥΧ που κυκλοφόρησε
την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020