Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα δράσης για την παραγωγή προϊόντων με οικολογικό σήμα

Ένα νέο διασυνοριακό πρόγραμμα δράσης για τον πρωτογενή τομέα και την υιοθέτηση καινοτόμων προσεγγίσεων, σε ό,τι αφορά τη βιώσιμη διαχείριση των πόρων και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του προγράμματος «Balkan-Mediterranean 2014-2020».

Το πρόγραμμα «Αγροκτήματα με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα, αποβλήτων και νερού. Κατευθυντήριες οδηγίες για στρατηγικές αειφόρου διαχείρισης του Βαλκανικού γεωργικού τομέα – BalkanRoad» θα υλοποιηθεί σε πέντε χώρες (Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ και Αλβανία) και επτά οργανισμούς.

Μεταξύ των εταίρων είναι το Perrotis College της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, ενώ συμμετέχουν ελληνικοί φορείς όπως το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, που είναι ο συντονιστής, το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας, καθώς και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Όπως επισημαίνει η δρ Δήμητρα Ζορμπά, του Γραφείου Διαχείρισης Στρατηγικών Projects της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, στόχος είναι η εξωστρέφεια του προγράμματος, ώστε τα αποτελέσματά του να είναι χρήσιμα στους ενδιαφερόμενους, καθώς θα προσφέρουν κατάλληλα εργαλεία και πολιτικές για την οικονομική ανάπτυξη των παραγωγών, τη διεύρυνση των δεξιοτήτων τους και την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεών τους.

Το πρόγραμμα έχει διπλό προσανατολισμό και φιλοσοφία του είναι η βελτίωση του βαλκανικού γεωργικού περιβάλλοντος, καθώς και η δημιουργία ενός κοινού βαλκανικού πρωτοκόλλου για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων με οικολογικό σήμα, που και για τη χώρα μας είναι κάτι νέο. Το βαλκανικό πρωτόκολλο θα αφορά την παραγωγή αγροτικών προϊόντων με οικολογικό σήμα, με εφαρμογή αειφόρων πρακτικών σε ολόκληρη τη γραμμή παραγωγής, από τον αγρό έως την αγορά, έτσι ώστε τα τελικά προϊόντα να έχουν μετρήσιμο, συγκρίσιμο και τελικά το ελάχιστο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Οι δύο κατευθύνσεις του προγράμματος θα συνδυαστούν και θα ενσωματωθούν σε ένα Βαλκανικό Σχέδιο Δράσης. Για τον σκοπό αυτόν, θα αναπτυχθεί ένα εύκολο στη χρήση λογισμικό (ROAD), το οποίο θα καταγράφει, θα υπολογίζει και θα αξιολογεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των εμπορεύσιμων γεωργικών προϊόντων.

Σύμφωνα με την κα Ζορμπά, για την ανάπτυξη του λογισμικού θα χρησιμοποιηθούν δεδομένα από αγροτικές επιχειρήσεις της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της ΠΓΔΜ. Ειδικότερα στη χώρα μας, το πρόγραμμα αναμένεται να εφαρμοστεί σε μεγάλη και γνωστή επιχείρηση της Βόρειας Ελλάδας, καλύπτοντας δεδομένα από όλη τη γραμμή παραγωγής.