Baltic Startup Scene: Αναπτύσσεται ραγδαία το οικοσύστημα νεοφυούς επιχειρηματικότητας της Βαλτικής

Παρά το μικρό τους μέγεθος, οι τρεις χώρες της Βαλτικής, Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία, επιδεικνύουν εντυπωσιακά αποτελέσματα στην ψηφιοποίηση και μετατρέπονται σε έναν αναπτυσσόμενο τόπο για νεοφυείς επιχειρήσεις, σύμφωνα με την έκθεση «Baltic Startup Scene» που δημιουργήθηκε από το EIT Digital και τη start up Wise Guys.
Και οι τρεις κατατάσσονται διαρκώς μεταξύ των χωρών με τα καλύτερα φορολογικά καθεστώτα, την ευκολία επιχειρηματικής δραστηριότητας και την τεχνογνωσία. Τα χαρακτηριστικά αυτά καθιστούν τα κράτη της Βαλτικής ένα αρκετά ενδιαφέρον φαινόμενο στην ευρωπαϊκή σκηνή νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Μόνο η Εσθονία φιλοξενεί μερικές από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες της Ευρώπης, ενώ οι γειτονικές χώρες έχουν επίσης αναπτυχθεί.
Το 2018, η Λετονία και η Λιθουανία σημείωσαν σημαντική αύξηση στον αριθμό των νεοφυών επιχειρήσεων. Για παράδειγμα, η Λιθουανία κατέγραψε 572 νέες επιχειρήσεις σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ ο αριθμός των λετονικών επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 66. Επίσης, από το 2013, η Εσθονία έχει δει αύξηση της χρηματοδότησης για τις νεοφυείς επιχειρήσεις.
Πιο συγκεκριμένα, για το 2018, σημειώθηκε αύξηση της χρηματοδότησης κατά 21,4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Τόσο τα τοπικά όσο και τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια επενδύουν ενεργά σε νεοσύστατες επιχειρήσεις της Εσθονίας, συμβάλλοντας στις προσπάθειες της χώρας να αποκτήσει το δικό της εμπορικό σήμα ως κόμβο καινοτομίας. Οι επενδύσεις σε νέες εταιρείες στη Λετονία συνεχίζουν, επίσης, να αυξάνονται. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της Λετονίας, το 2018 τοπικές νεοσύστατες επιχειρήσεις προσέλκυσαν 85,2 εκατ. ευρώ, ποσοστό μεγαλύτερο από 30% σε σχέση με το 2017. Ωστόσο, η Λετονία εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με τη Λιθουανία και την Εσθονία. Τα στοιχεία χρηματοδότησης δείχνουν ότι το 2018 η Λετονία συγκέντρωσε δύο φορές μικρότερη χρηματοδότηση από τη Λιθουανία και σχεδόν τέσσερις φορές μικρότερη από την Εσθονία.
Οι λόγοι πίσω από αυτήν τη διαφορά ποικίλλουν, σύμφωνα με την έκθεση. Ορισμένοι από αυτούς είναι τα γραφειοκρατικά εμπόδια και η ανεπαρκής υποστήριξη της βιομηχανίας σε εθνικό επίπεδο. Τέλος, η Λιθουανία κατέγραψε αυξημένη χρηματοδοτική δραστηριότητα σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη. Αυτό συνδέεται εν μέρει με το γεγονός ότι οι δημόσιες αρχές έχουν αποφασίσει να αφιερώσουν ένα μέρος των διαρθρωτικών και επενδυτικών κεφαλαίων της ΕΕ σε διάφορα μέσα συμμετοχής, όπως τα ταμεία επιταχυντών, τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών και κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου, όπως επίσης και τα κεφάλαια ανάπτυξης.